LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 40 / 1 november

1 nov, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Miauw, miauw, miauw! van Annie M.G. Schmidt & Sylvia Weve (Herbert Mouwen)

Gedichten Wim van Strien

Recensie van de bundel Nachtlus van Jeroen Messely (Peter Vermaat)

Interview met Jabik Veenbaas, "Het blijft bijzonder, het ogenblik dat je ergens door geraakt wordt en woorden vindt om daar uitdrukking aan te geven" (Alja Spaan)

 

In de vijfde Poëzie Kort van 2020 recensies van de bundels Uit elkaar van Bette Westera & Sylvia Weve (Herbert Mouwen), Twee dochters van Alain Delmotte (Marc Bruynseraede), Woorden temmen van Jeroen Dera en Charlotte Van den Broeck (Kamiel Choi),
OmNietsOmAlles van Haiku Kring Nederland (Herbert Mouwen) en Guillaume van Kreek Daey Ouwens (Marc Bruynseraede).

Gedichten Bart Verstraete

Alle zegen komt van boven, column van Jan Loogman

 

Deze week op de site van Meander

"Tsead Bruinja, de dichter, die zich nooit vrij voelt, en telkens weer doorgaat", uit het eerste deel van een interview met Tsead Bruinja, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

 

 

Nieuwsflits

Wim Meyles mag zich voor een jaar lightversekampioen van Nederland noemen. Zijn laatste bundels werden hier en hier besproken. Een interview met deze bevlogen en uiterst productieve lightverse dichter en schrijver komt op 19 november in ons magazine.

Feest der Poëzie heeft een livestream en verdiepende podcast gemaakt van het programma '200 jaar Multatuli'. Op 28 november is Couperus aan de beurt, in theater Mascini te Amsterdam.

De Haarlemse Dichtlijn nodigt u uit tot het maken van voetnootpoëzie: Gedichten bij het boek dat je leest, van elk hoofdstuk één gedicht als een voetnoot. Spelregels op de site!

De schrijversorganisatie PEN International heeft dichter, zanger en journalist Amanuel Asrat uitgeroepen tot ‘International Writer of Courage’. Er is al sinds 23 september 2001 niets meer gehoord van Asrat. Asrat was redacteur van Zemen Newspaper, een literair tijdschrift in Eritrea, en zorgde zo voor een groeiende literaire scene waarin veel aandacht was voor de mensen die het meest te lijden hadden onder oorlog en conflict.

Een nooit eerder gepubliceerde dichtbundel van Lucebert (1924-1994) is recentelijk gevonden. De Bezige Bij zal de bundel, die ongeveer zeventig jaar geleden is gemaakt, alsnog uitbrengen. In de bundel vaarwel. achtergelaten gedichten staan zowel gedichten als tekeningen van Lucebert, wiens echte naam Lubertus Jacobus Swaanswijk was. Lucebert liet het werk in 1952 halsoverkop achter in het huis waar hij tot die tijd woonde met Frieda Koch. Recentelijk werd het werk herontdekt, meldt de uitgeverij.

 

Medewerkers

We hebben afscheid moeten nemen van Rogier de Jong. We bedanken hem en wensen hem alle goeds voor de toekomst.

 

Meander op andere plaatsen

in de omgeving van Wapenveld/Heerde deze Meanderhof (ingestuurd door Jan Brinkman)

uit De Paradox van geluk, Aminatta Forna (ingestuurd door Alja Spaan)

Voor de komende weken hebben wij genoeg bijdragen voor deze rubriek. Binnenkort starten wij de zoektocht naar Poëzie op vreemde plekken.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten