LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 8 / 21 februari

21 feb, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van het proefschrift Poëzie buiten het boek van Kila van der Starre (Herbert Mouwen)

Gedichten Ruud Offermans

Recensie van de bundel De sprong van de vis van Juliën Holtrigter (Martijn Benders)

Interview met Cilja Zuyderwyk, "Ik doe het gewoon" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Handgeschreven van Huub Oosterhuis (Kamiel Choi)

Klassieker 248, een bespreking van het gedicht Leeuwenkuil van Ivo van Strijtem (Joost Dancet)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

 

Vissers van San Giorgio, column van Hans Franse

 

Deze week op de site van Meander

"Dichter? Kunstenaar? Welnee, ik zie mezelf als verbeeldingsarbeider.", uit het interview met Anne-Sophie Rutsaert, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

We hebben de ene week nog niet gehad of de volgende kondigt zich aan, zo gaat dat ook met de Poëzieweek. In 2022, een lustrumeditie, schrijft niemand minder dan Ramsey Nasr het Poëziegeschenk. Het thema van de tiende Poëzieweek is natuur en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’.

POËZIEKLAP is een reeks gesprekken onder dichters en dichter-vertalers over krankzinnig goede gedichten. Dichter Hélène Gelèns nodigt voor iedere aflevering twee Nederlandstalige dichters uit die met haar in gesprek gaan over een gedicht dat ze enorm goed vinden. Een gedicht dat ze zelf geschreven zouden willen hebben of juist nooit geschreven zouden kunnen hebben, hoe dan ook een gedicht dat hun passie voor poëzie verder aanwakkert.
De eerstvolgende aflevering is op 3 maart a.s. met Hannah van Binsbergen & Kurt De Boodt.

En wij hebben onze beroemde Klassiekers maar wat dacht u van een podcast over Klassiekers? Het Poëziecentrum heeft Beeldspraak-Klassiekers met elke keer een kenner over een iconisch gedicht uit de wereldliteratuur. In een eerstvolgende aflevering praat Wannes Gyselinck met Gaea Schoeters over het gedicht 'Tiresias' van Kae Tempest. U vindt de podcast o.a. op SoundCloud.

Op 28 februari a.s. sluit de inzendtermijn voor de C. Buddingh'-prijs 2021, Poetry Internationals jaarlijkse bekroning van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De juryleden voor de 34ste Buddingh' zijn Ellen Deckwitz, Mylo Freeman en Ilke Froyen.

Dichter Jaap Robben startte met VPRO Mondo en Poetry International dichter aan de lijn. Altijd fijn te kijken naar dichters in hun huiskamer, de plezierigste stem aan de lijn komt van Ingmar Heytze. En om bij de VPRO te blijven, heeft u al eens geluisterd naar de Bobcast? Sommigen van ons menen tenslotte dat Bob Dylan de grootste poët op aarde is. De mooiste bijdragen daar zijn te vinden in aflevering 11, 12, 14 en 19.

Wilt u zelf online? De Haarlemse Dichtlijn nodigt uit voor een online podium op 7 maart a.s. Aanmeldingen bij de host Peer van den Hoven.

Blijft u liever lezen, op de uitstekende blog van Wouter van Heiningen dit keer aandacht voor de schatten van de Koninklijke Bibliotheek. Een plek waar ook zijn poëzieblog is ondergebracht!

En als vrouw eindelijk in de prijzen vallen? Doorschrijven is het advies!

 

Meander in cijfers én letters

Het bestuur van de Stichting Literatuursite Meander publiceerde deze week haar jaarverslag en de jaarrekening over 2020, begroting 2021. In de blauwe balk onderin onze site kunt u de cijfers vergelijken met die van vorig jaar.
Een woord van dank aan al onze enthousiaste en gedreven vrijwilligers!

 

Poëzie op vreemde plekken

Gedicht Heule van Joris Denoo aan raam oud koetshuis, thans bibliotheek


en hangende gedichten van Joris Denoo in St Maartenskerk Centrum Kortrijk.

 

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst. Lees ook het proefschrift van Kila van der Starre over Poëzie buiten het boek.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten