LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Rob de Vos-prijs 2021

30 mrt, 2021

De Meander Dichtersprijs is ter ere van de geestelijke vader van Meander, Rob de Vos (20 mei 1955 – 2 april 2018) in 2019 omgedoopt tot de Rob de Vos-prijs. Op deze manier willen we zijn werk levend houden en houden we de traditie van de dichtwedstrijd in ere.
Tot 1 oktober 2021 mag iedere deelnemer één gedicht inzenden, geïnspireerd op het thema.

De wedstrijd is gesloten.

Dit jaar is het thema twee illustraties van kunstwerken die weliswaar uit dezelfde serie komen, maar op zichzelf staan. Laat je inspireren door de illustratie die jou het meest aanspreekt of zie ze beide als één leidraad voor je inzending. Iedere deelnemer is vrij om dit zelf in te vullen.

(Klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Twee miniaturen uit de serie ‘buiten de lijntjes’ (2020).
Kunstenaar Inge Bak.

Het ingezonden gedicht is

 • in het Nederlands geschreven
 • in een Word-bijlage (géén PDF-bestand)
 • niet langer dan één A4 formaat
 • in een normaal leesbaar lettertype (niet vetgedrukt, niet in kleur)
 • niet ondertekend met je naam
 • geïnspireerd op het thema
 • nooit ergens eerder gepubliceerd
 • nooit genomineerd of bekroond
 • niet kwetsend of discriminerend
 • na inzending niet meer te veranderen

Inzendingen die niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden worden uitgesloten.

Er kan over de uitslag niet worden gecorrespondeerd. Door deelname geeft de dichter toestemming voor het plaatsen van het gedicht op de site van Meander. Juryleden en organisator van Meander zijn uitgesloten van deelname. Bij deelname verklaart de inzender zich akkoord met het wedstrijdreglement.

De jury

 • Peter Vermaat (juryvoorzitter, recensent)
 • Hettie Marzak (recensent)
 • Inge Bak (schrijver, kunstenaar, dichter, recensent)
 • Herbert Mouwen (schrijver, dichter, recensent)
 • Hans Franse (letterkundige, publicist, recensent)
 • Inge Boulonois (dichter, schilder, recensent)

Er worden tien gedichten genomineerd, daaruit komen drie winnaars voort en zeven eervolle vermeldingen. De genomineerden krijgen persoonlijk bericht. De datum van bekendmaking is in het najaar en wordt tijdig aangekondigd. In december volgt er een algemeen juryrapport dat iedere deelnemer ontvangt. Lees hier de winnende gedichten terug van de Rob de Vos-prijs 2020 En hier de eervolle vermeldingen Deel I en Deel II van vorig jaar. De jury en organisatie van deze wedstrijd adviseren deelnemers om voor waardevolle tips het Juryrapport van 2020 erop na te lezen.1e prijs – De Rob de Vos-trofee en € 100,-
2e prijs – Boekenbon € 50,-
3e prijs – Boekenbon € 25,-

Eervolle vermelding is een publicatie van je gedicht op Meandermagazine.

Stap jij in de voetsporen van Vicky Francken, Ellen Deckwitz, Frouke Arns, Merel van der Slobbe, Mandy Eggerding of de winnaar van 2020, Daphne Schrijvers? Laat je inspireren door ons thema! Gedicht zonder je naam als bijlage in word-document sturen naar e-mailadres: meanderwedstrijd@hotmail.com

In de mail vermelding van naam adres, geboortedatum, e-mailadres plus nogmaals de titel van het gedicht.

Succes!

     Andere berichten

Kinderpoëzie (X)

Kinderpoëzie (X)

‘Waarom leest iemand geen gedichten? Omdat iedereen (en die iedereen heeft nooit gedichten gelezen) zegt dat gedichten moeilijk zijn, dat...

Marnix Speybroeck

Marnix Speybroeck, Heer van Gram, studeerde Germaanse talen aan de UGent waar hij promoveerde met een proefschrift over Robert Graves. Van...