LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 17 / 25 april

25 apr, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Het web van omtrek van Paul Demets (Herbert Mouwen)

Gedichten van Christophe Vansteeland

Recensie van de bundel Ik schrijf omdat ik een toeval ben van Jidi Majia (Hettie Marzak)

In de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het tweeëndertigste gesprek, met Mirthe Smeets (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel De honderd van Heytze van Ingmar Heytze (Ivan Sacharov)

Gedichten van Wim Vandeleene

 

Zesde kring, achtste kloof, column van Hans Puper

 

Deze week op de site van Meander

"Bluffen is voor mij een manier om mijn innerlijke criticus soms even te stillen - dan zie ik het als een spel", uit het interview met Lieke Marsman, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De boekhandels zijn vanaf 28 april weer zonder afspraak te bezoeken. Dat betekent dat de Boekenweek gevierd kan worden! Van 29 mei t/m 6 juni is het feest in de boekhandel en bibliotheek.

De Gouden Ganzenveer is voor Margot Dijkgraaf. Deze literatuurcriticus, interviewer en curator schrijft al zo’n dertig jaar over literatuur, voornamelijk voor NRC.

De winnaars van de AMAI awards zijn bekend:
Juryprijs beste gedicht 2021: @melizadevries
Juryprijs beste quote 2021: @gedichten_van_naomi
Het publiek koos uit dezelfde longlist de volgende winnaars:
Publieksprijs beste gedicht 2021: @dagliefboek
Publieksprijs beste quote 2021: @same_geek
Publieksprijs favoriete account op Instagram 2021: @dagliefboek
De winnende gedichten en quotes, alsmede de juryrapporten, zijn hier te lezen of via @amai_award op Instagram. AMAI staat voor Alle Monden Award Instagram en is een initiatief van het Instadichterscollectief @allemonden.

Vanmiddag is de prijsuitreiking van de 25e Willem Wilmink Dichtwedstrijd. U kunt hier live meekijken!

Op zoek naar schrijvers die met passie kunnen vertellen? Elke zondag op NPO2 om 19.20 uur Brommer op Zee, het nieuwe boekenprogramma van de VPRO.

De boekenredactie van NRC heeft een eigen podcast, Tussen de regels genaamd. Vanaf 16 april wekelijks over romans en actuele non-fictie, over poëzie en geschiedenis, en natuurlijk over wat er in die boeken tussen de regels staat.

Readymades

Verhuur van

In de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam vond ik deze readymade. Het gedicht is geschreven door een vakvrouw of, om iedereen gerust te stellen, door een vakman. Gewone lezers zoals ik hebben nog nooit gehoord van een trilplaat en een trilnaald. Wat een opwindende termen. Die lees je niet in elitaire poëzie; daar worden bouwvakkers vaak buitengesloten. Steenknippers, ook zo’n voortreffelijk woord. Het fijne van dit gedicht is dat het niet alleen oproept tot lezen en je verwonderen, maar ook tot huren, tot bouwen en breken, tot hoogwerken en kabelhaspelen. Het gedicht straalt energie uit. En die hefftruck met twee ff-en is natuurlijk een bijzondere truck die nog meer gewicht kan heffen dan een gewone.

© Jos van Hest

 

Poëzie op vreemde plekken

   

Gedicht 'Herinneringen bij het haardvuur' van Guido De Pelsmaeker aan het bekende minibiebkapelletje van 'Boomverzorging Bruno', te Dutselhoek, 47 - 3220 Holsbeek (België).

Vanaf volgende week gaan we weer 'meanderen'. Er zit blijkbaar teveel poëzie in uw omgeving zodat het niet meer opvalt...Het woord Meander en alle vertakkingen, afsplitsingen, verbuigingen en verwijzingen mogen naar ons.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten