LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 18 / 2 mei

1 mei, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Beeldenraper van Carl Norac (Martijn Benders)

Meander Top Drie uit De Gedichtenwedstrijd

Recensie van de bundel IK ZEG EMILY van Yentl van Stokkum (Paul Roelofsen)

Interview met Lieke Marsman, "Bluffen is voor mij een manier om mijn innerlijke criticus soms even te stillen - dan zie ik het als een spel" (Mirthe Smeets)

 

Recensie van de bundel Op de weg van Appia van Michaël Vandebril (Kamiel Choi)

Over Nederlands en streektalen (2), column van Willem Tjebbe Oostenbrink

 

Open voor verbinding, column van Jan Loogman

 

Deze week op de site van Meander

"Natuurschrijver en plezierdichter", uit het interview met Koos Dijksterhuis, donderdag online! 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De 25e editie van de Willem Wilminkprijs is gewonnen door Remko Kopland met het gedicht Mama.

De genomineerden voor de C. Buddinghprijs 2021 zijn bekend: Schiavone, René Smeets, Wout Waanders en Dorien de Wit. Uit 25 ingezonden debuten koos de jury het werk van vier aanstormende dichttalenten van dit moment en voegde daar nog een eervolle vermelding aan toe voor Çaglar Köseoglu.

En wilt u ook eens wat winnen: op de website van Bert Deben staat een overzicht van poëziewebsites en komende schrijfwedstrijden.

De boekhandels kun je weer vrij betreden en ter verhoging van de feestvreugde schreef Marieke Lucas Rijneveld een ode voor de geschriftmatrozen. Jean Pierre Rawie was ook blij en sprak de woorden "Hierbij maken wij een einde aan de misstand in ons land dat boekhandels als niet-essentieel golden" terwijl hij boekhandel Godert Walter in Groningen heropende.

Nu we toch in het Noorden zijn beland: dichter fan Fryslân Nyk de Vries heeft weer een mooi filmpje laten maken bij een gedicht van hem. De Nederlandse titel is ‘Spiegel’, de Friese titel is ‘Spegel’. Dank Tzum!

 

Readymades

Gelieve hier

Deze readymade van graffitikunstenaar Hugo Kaagman is te vinden in de Amsterdamse Hemonystraat. Ik houd van gedichten die beginnen met ‘gelieve’. Dan voel ik me als lezer liefdevol aangesproken. Gelieve hier geen fietsen te plaatsen. Gelieve niet op de stoep te spuwen. Gelieve niet in het plantsoen te wateren. Als het me zo beleefd wordt gevraagd, houd ik me in. Dan plaats, spuw, water ik wel een eindje verderop. Het verzoek in deze readymade dat getuigt van een burgerlijke keurigheid kwam net op tijd voor mij. Ik liep met slechte plannen door de Hemonystraat, werd geraakt door deze poëzie en dacht: dan zoek ik wel een andere straat. Gelieve! O wat simpel! Zet er een n achter en je hebt twee gelieven.

© Jos van Hest

Er zijn al lezers zo geïnspireerd geraakt dat ze ook ready mades maken (of vinden). Ze zijn van harte welkom bij ons.

Meanderen

Izabella Kaya vond op Het Vrije Vers het gedicht HappyLand van Rob Boudestein, waarvan de laatste regels luiden:

de vuilnisdiarree die, overbrugd
door catwalks, als een dodelijke stroop
veelkleurig naar Manila Bay meandert

Het complete sonnet is hier te vinden.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is vanaf deze week weer terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten