LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 24 / 13 juni

13 jun, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Het huis van de dichter van Herman Leenders (Wim Platvoet)

Gedichten van Peter de Volder

Recensie van de bundel De tuinen en het licht van Herbert Mouwen (Hettie Marzak)

Interview met Elianne van Elderen, "Ik denk dat elke tekstvorm zijn eigen voordeel en kwaliteiten heeft." (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Taboe van Judith Omtzigt (Paul Roelofsen)

Gedichten van Gwyn Bouwman

 

 

Sassebas, column van Karel Wasch

 

Deze week op de site van Meander

"Je krochten bewoonbaar maken", uit het interview met Anna de Bruyckere, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Wout Waanders heeft de C. Buddingh'prijs-2021 gewonnen met Parkplan.

U kunt vandaag nog naar het festival van Poetry International. Performances, interviews, talkshows, workshops en bijzondere ontmoetingen en heel veel dichters.

Een elftal dichters, vrijdag 18 juni om 16.00 uur, in ’t Kleverhuis in Haarlem, een activiteit van de Haarlemse Dichtlijn. Benieuwd naar de opstelling? Er passen in dit stadion 30 mensen.

Op zondagmiddag 27 juni a.s. is de zevende editie van Dichters in de Tuin. Op podia in de tuin van galerie De Nieuwe Gang in Beuningen treden twaalf regionaal en landelijk bekende dichters op. Het thema is ‘Dichter bij de aarde.’ Poëzie die zich voor je ogen ontvouwt, woorden dicht bij de aarde, luisteren met de voeten op de grond. Kaarten koop je hier.

Zaterdag 19 juni 14.00 uur Jongerenvoorstelling van FRITZI mét workshop van de Poezieboys en inleiding van Maaike Meijer. Maak kennis met de Poezieboys in dit filmpje.

Dichters In Enschede brengen Warme Woorden: wees erbij voor festivaleditie nr. 1! op 27 juni in Tetem! Het thema is ‘Samen’, aansluitend aan de Poëzieweek 2021.
Reserveer je tijdslot hier.

Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin wijkt dit jaar uit naar Haren. De Hortus Botanicus in Haren biedt van vrijdagavond 9 juli tot en met zondag 11 juli 2021 ruimte voor poëzie van ruim 70 dichters.

Spoken word artist Zaïre Krieger zal het gedicht ‘The Hill We Climb’ van Amanda Gorman vertalen. Uitgeverij Meulenhoff heeft laten weten dat het gedicht op 7 september eindelijk in de winkel ligt.

De Australische schrijver, dichter en vertaler David Colmer heeft de James Brockway Prize 2021 gewonnen voor zijn vertalingen van Nederlandse poëzie in het Engels.

 

Readymades

In al r o & oud

In de Brakstraat in Middelburg staat vaak een bestelwagen geparkeerd met deze readymade. De tekst is geschreven in een tovertaal van achtergebleven letters. Waar zou dit weggevallen klankvers over gaan? Menig poëzieliefhebber heeft er zijn of haar hoofd over gebroken. Wellicht een onderwerp voor een proefschrift. Dit gedicht is als een klassiek beeld uit de oudheid met verloren ledematen en een weggeslagen neus. Het laat effectief zien dat alles in het leven tevergeefs is, ook de poëzie. Wie schrijft, die blijft? Dat denken alleen maar naïeve zielen. In werkelijkheid schrijven ook dichters niet voor de eeuwigheid, al zouden veel woordkunstenaars en andere verzenlijmers dat graag willen. Regels verdwijnen in het stof van de tijd, woorden zakken tot vergetelheid in elkaar. Laat los, zegt deze readymade. Een onverbiddelijke waarschuwing voor egotrippers.

© Jos van Hest


Meanderen

uit Asjemenou!, een geschiedenis van de Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen, Thomas Rap, 2020.

uit In tijden van afnemend licht, Eugen Ruge, De Geus, 2011.

Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten