LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 26 / 27 juni

27 jun, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Gebed tot de leegte van Claude van de Berge (Johan Reijmerink))

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord 1, Johan Reijmerink

Recensie van de bundel Grafkrans van Hans Warren (Herbert Mouwen)

Interview met Dean Bowen, "In de potentie van de nagalm" (Truus Roeygens)

 

Recensie van de bundel Een mensenkind in niemandsland van Jit Narain (Ivan Sacharov)

De favorieten van Wim Platvoet

 

 

De recensent als scherprechter. De Gideonsbenders, column van Hans Puper

 

Deze week op de site van Meander

"Poëzie is er naar mijn mening vooral om geschreven en gelezen te worden, en niet om te lang bij stil te staan", uit het interview met Gaël van Heijst, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Bericht van de penningmeester

Beste poëzieliefhebber,

U leest Meander en dat vinden wij geweldig! Meander leeft en groeit. Dagelijks worden nieuwe artikelen geplaatst en elke zondag gaat de digitale nieuwsbrief naar inmiddels 6000 lezers.
Meander wil doorgaan op dezelfde weg. Dat betekent dat we onafhankelijk willen blijven omdat we nu eenmaal vinden dat commerciële uitingen slecht samengaan met poëzie. Wij willen ook geen gegevens van u opslaan; wij willen alleen maar dat u er bent. Ook willen wij dat Meander gratis blijft.

Als penningmeester van de stichting heb ik fondsenwerving in mijn portefeuille. Vlak voor de jaarwisseling kreeg ik een grappig bericht van onze bank. De ING meldde ons dat de daglimiet van onze zakelijke rekening nog op 5 miljoen euro stond en dat deze zou worden verlaagd naar 250.000 euro in verband met veiligheid.
En dan te bedenken dat er de afgelopen 25 jaar nooit meer dan 7000 euro op die rekening heeft gestaan. En dan te dromen van alles wat we met een kwart miljoen zouden kunnen doen voor de poëzie, laat staan met twintig keer zo veel…*

Wij blijven dromen
Wij blijven dromen, maar wat wij vooral hopen is dus u ons wilt steunen, want Meander is dan wel gratis, maar kost ons als makers wel geld. U kunt Meander steunen via de donatieknop op de website. Uw donatie wordt vervolgens afgehandeld door de stichting Mollie. U kunt ook rechtstreeks een bedrag overmaken. Dit zijn onze gegevens: NL 29 INGB 0004 4514 10 ten name van Stichting Literatuursite Meander. Meander heeft de ANBI-status, wat betekent dat uw gift aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting (in Nederland). Ons fiscaal nummer (RSIN) is: 8149.81.768.

Hartelijk dank en hartelijke groet,
namens alle vrijwilligers en het bestuur,
Peer van den Hoven (penningmeester)

* Meander komt uit met een goede tweeduizend euro per jaar. Op onze site vindt u de jaarrekening 2020 en de begroting 2021.


Nieuwsflits

We willen niemand op ideeën brengen maar het aantal leden van het noodlijdende blad Liter is bijna verdubbeld nadat de redactie aangaf meer religie in de literatuur te stoppen....

Het eerste nummer van 'De veerman- The ferryman - Der Fährmann - Færgemanden' is verschenen, het tijdschrift voor West- en Noord-Europese kunst en literatuur. Het is samengesteld door Romain John van de Maele.
Soms worden de teksten in meer dan één taal opgenomen, soms alleen in de oorspronkelijke taal. De bedoeling van het tijdschrift is kunst en literatuur uit andere taalgebieden toegankelijker te maken. Er zal teruggeblikt worden en er komen ook nieuwe talenten aan bod.
In het eerste nummer o.a. Jo Gisekin, Christina Guirlande, Marleen de Crée, Alexandra Bernhardt, Emily Brontë, Maureen Boyle, Paul Rigolle, Staf Rummens, Gustaf Munch-Petersen, Leo Gillessen, Gustav Wied en August Strindberg.
Voor een gratis abonnement kun je je hier inschrijven.

Het Groninger Landschap organiseert op donderdag 1 juli een poëtische rondvaart op het Zuidlaardermeer. Aanmelden is verplicht. Tip! Neem een verrekijker mee en trek wind- en waterdichte kleding aan.

Op 3 juli start Lunchpauze poëzie, de recensierubriek van Wim van Til achterin de bibliotheek De Marienburg. Er zijn heel veel nieuwe bundels te bespreken. Wil je daarbij zijn? Aanmelden kan via het Poëziecentrum.

Poëziepodium Oss organiseert een stadsnatuur- poëziewandeling, 7 juli. De Poëzieclub Eindhoven gaat picknicken, 11 juli.

Eijlders weer volledig open! Op een besloten dichtmiddag is de gedenk-/dichtbundel  Liefde in tijden van... gepresenteerd. Een hommage aan en met barman/dichter Ronald M. Offerman. Er is een speciale dichtmiddag gepland rondom deze bundel, zondag 11 juli. Reserveren/bestellen kan hier.
Eijlders Dichters gaat vervolgens een waanzinnige Dichters Marathon in het poëtische Amsterdam organiseren. Zet alvast de datum in je agenda: 25 juli!

De klimaatdichters is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Met poëzie strijden ze voor een klimaatvriendelijke wereld. Musea Brugge nodigt onder meer Daniël Billiet, Monique Bol en Steven Van Der Heyden uit op 15 en 16 juli in de tuin van het Gezellehuis.

Zondag 18 juli het Wilde Woorden Festival in het Westerpark.

Dichters in de tuin is verplaatst  naar 15 augustus.

Weet u wat een haiga is? Een haiga is een combinatie van haiku en beeld, waarbij de haiku in het beeld verwerkt is. Er is in ieder geval een wedstrijd voor en de Paul Mercken aanmoedigingsprijs. Meer informatie en meedoen op de site van Haiku Nederland.

 

Readymades

Ik bezoek graag begraafplaatsen. Je komt er tot rust, al duurt het bij mij een tijdje voor het zover is. Eerst moet ik, of ik wil of niet, zerken lezen, namen en jaartallen, en dan uitrekenen hoe oud de dierbare dode is geworden, de uitkomst vergelijken met mijn eigen leeftijd, uitrekenen hoe lang ik dan nog te leven zou hebben of juist niet. Dat is een dans van cijfers in mijn hoofd; pas na verloop van tijd daalt er wat rust en vrede in me neer.

Hoe gelukkig was ik daarom toen ik deze readymade vond op het Amsterdamse Frederiksplein. Er waren al rekenaars bezig geweest; hun uitkomsten liepen uiteen, maar dat is juist verhelderend. Iedereen kan zijn dagen tellen en iedereen heeft zijn eigen uitkomst. Elkaar verbeteren of overtroeven heeft geen zin. Elke omgezaagde boom weet dat.

© tekst: Jos van Hest
© foto: Jan ter Heide


Meanderen

‘torens aan het IJ naar de jachthaven van Van Eesteren.’
uit Trouw-Tijdgeest, 12 juni 2021, ingestuurd door Mariet Lems.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten