LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Poëziewedstrijd Rob de Vos-prijs 2021

7 jul, 2021

Toets je talent

door Janine Jongsma
Hoewel er vele dichters zijn die wedstrijden in de poëzie vervloeken, stromen de inzendingen bij deze wedstrijden altijd in grote getale binnen. En ja, ook degenen die het vervloeken, kunnen het vaak toch niet laten om een gedicht in te sturen. Poëziewedstrijden zijn razend populair. Het is te verleidelijk om niet te proberen om met die eer te gaan strijken. Want dat is de reden dat dichters meedoen: Het draait om de eer, niet om de (geld)prijs. Dat jouw gedicht boven komt drijven en dat jij honderden of zelfs duizenden andere dichters achter je laat als je genomineerd wordt en kans maakt op die begeerde eerste plek, daar draait het om. Dat ze jouw gedicht het beste vonden, dat geeft een enorme kick en het stuwt je als dichter naar grotere hoogtes.

En als het vaker gebeurt, dat boven komen drijven, geeft het jou ook de bevestiging dat je op de goede weg bent. Dat is namelijk de tweede reden waarom dichtend Nederland en Vlaanderen meedoen aan poëziewedstrijden: Je kunt je eigen dichttalent toetsen. En welke dichter wil dit nu niet? Bijna iedereen wil weten waar hij of zij staat in de dichterswereld. Als de winnende gedichten bekend zijn en alle genomineerde gedichten staan online of in een bundel dan sla jij meteen aan het vergelijken en zet je je eigen gedicht af tegen de andere.

En wij zouden Meander niet zijn als wij met onze poëziewedstrijd, de Rob de Vos-prijs, daar niet nog een schepje bovenop zouden doen. Want laten we eerlijk zijn, als deelnemer aan een wedstrijd vind je, buiten alle gedichten om, het jurycommentaar misschien nog wel belangrijker. Want je familie of je vrienden kunnen dan wel roepen dat jij een fantastische dichter bent, maar vindt een jury dit ook? Dat is wat jij wilt weten aangezien een jury bestaat uit poëziekenners en niet uit liefhebbers alleen.

Bij de bekendmaking van de Rob de Vos-prijs 2021 in het najaar, krijgen alle tien genomineerden een publicatie van hun gedicht op onze site en daaronder staat ook het jurycommentaar te lezen. Daarnaast krijgt iedere deelnemer aan onze wedstrijd een uitgebreid Juryrapport met als leukste onderdeel ‘Mooie vondsten’, waarin de beste zinnen uit de top 20 staan vermeld. Misschien lees jij dit jaar je eigen zin terug of behoor jij zelfs tot de genomineerden van 2021?

Je hebt nog de hele zomer om te dichten! Laat je inspireren door ons thema wanneer je op een badlaken over zee uitkijkt of wanneer je in je hangmat ligt en met je ogen de wolken volgt. Insturen kan nog tot 1 oktober 2021, er zijn mooie prijzen te winnen. Maar wij weten dat het jou daar niet omgaat.

Lees hier het wedstrijdreglement

     Andere berichten

Kinderpoëzie (VII)

Kinderpoëzie (VII)

‘Waarom leest iemand geen gedichten? Omdat iedereen (en die iedereen heeft nooit gedichten gelezen) zegt dat gedichten moeilijk zijn, dat...

Kinderpoëzie (VI)

Kinderpoëzie (VI)

‘Waarom leest iemand geen gedichten? Omdat iedereen (en die iedereen heeft nooit gedichten gelezen) zegt dat gedichten moeilijk zijn, dat...

Rob de Vos-prijs 2024

Rob de Vos-prijs 2024

(Foto Pixabay) De poëziewedstrijd voor de Rob de Vos-prijs gaat weer van start. Vanaf 1 april t/m 30 september mag iedere deelnemer één...