LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 31 / 22 augustus

22 aug, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De luwte van het geheugen van Jo Gisekin (Hettie Marzak)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (6), Marc Bruynseraede

Recensie van de bundel Een Poolse saga / Een Poolse Liefde van Barney Agerbeek (Maurice Broere)

Interview met vertaalster Silvia Marijnissen over de poëzie van Jidi Majia, "Borduurnaald in je hart" (Sander de Vaan)

 

Recensie van de bundel Mijn zoon hij zegt van Willem Thies (Paul Roelofsen)

Gedichten van Auke Leistra

 

 

Concrete poëzie, column van Hans Puper

 

Deze week op de site van Meander

"Dat een schilderij of een gedicht dé waarheid zou kunnen bevatten is een illusie", uit het interview met Inge Boulonois, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Medewerkers

Wij verwelkomen een nieuwe recensent. Jeanine Hoedemakers (1954) is dichter en heeft inmiddels al tien dichtbundels op haar naam staan. Ze werkte jarenlang als redacteur voor het tijdschrift Vuursteen dat gezamenlijk wordt uitgegeven door het Haiku-centrum Vlaanderen en de Haiku Kring Nederland. Jeanine zal als nieuwe recensent zich richten op poëzie waarin de Japanse versvormen centraal staan. Wij wensen haar veel schrijfplezier.

We nemen afscheid van Geert Zomer als recensent. Zijn nieuwe functie als redacteur van het tijdschrift Klankspiegel van de Stichting Weerklank, laat hem geen tijd meer voor het schrijven van recensies. Wij danken hem hartelijk voor zijn bijdragen en wensen hem succes bij alles wat hij onderneemt.

 

Nieuwsflits

Op 12 augustus overleed schrijver en dichter K. Schippers, pseudoniem van Gerard Stigter, van 2016 tot 2019 stadsdichter van Amsterdam. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Libris Literatuurprijs en de P.C. Hooft-prijs. In juni verscheen nog zijn laatste roman Nu je het zegt. Op Meander verscheen onder andere deze Klassieker over een gedicht van hem.

Op 10 augustus overleed Eijlders dichter Lisan Lauvenberg. Lisan had jarenlang wekelijks een column op de site Pomgedichten en droeg de eretitel koningin van Helmers.

Op 14 juli overleed Joop Buma, ex-stadsdichter van Middelburg. Hij zat nog elke dag te schrijven.

De bundel En niet bij machte (Atlas Contact) van J.V. Neylen heeft de vijfde Poëziedebuutprijs, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs, gewonnen.

Vandaag stellen vijf dichters van uitgeverij De Kaneelfabriek zich voor in de heerlijke tuin van Casa Portier, Zomer in Aardenburg: Sascha Blé, Tijs van Bragt, Kamiel Choi, Monique van der Kubbe en Ruud Poppelaars zullen hun gedichten laten klinken. Als u snel bent, kunt u er nog naar toe, programma van 15.00 tot 17.00 uur.

Deze zomer vindt er een poëtische & muzikale wandeling plaats op verschillende landgoederen in Nederland, het Carnaval der Bedreigde Dieren. Bekende dichters als Ingmar Heytze, Judith Herzberg en Hans Dorrestijn en Utrechtse musici brengen daar poëtische en muzikale odes aan bedreigde diersoorten, met als inspiratiebron Le Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns. Al wandelend over het landgoed krijgt u op verrassende plekken nieuwe composities en gedichten te horen. Denk aan een gedicht dat vanuit de boomtoppen omlaag komt zweven of een duet aan de overzijde van een meertje. Met deze coronaproof voorstelling in de natuur willen de makers het thema van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit op een originele en positieve manier onder de aandacht brengen.

Feest der Poëzie organiseert van 2 tot en met 5 september het Art Nouveau Festijn.

In de traditie van Ramses Shaffy, die bekend werd door zijn prachtig poëtische liedteksten, wil het Shaffy Poëzie Podium iedere maand dichters, sing-a-song writers en korte verhalen schrijvers uitnodigen. Elke vierde zondag kunnen professionals en amateurs voordragen uit eigen werk. Het publiek kan kennis maken met dichters die al gepubliceerd hebben, maar ook met nieuwkomers. Op 26 september treden onder andere op Pom Wolff en Dien L. de Boer. Toegang is gratis.

 

Readymades

Let op
Paard bijt
Niet voeren
Of aaien

Vier regels. Een kwatrijn. Elke regel twee woorden. Helder en duidelijk. Wee je gebeente als je het paard toch oud, beschimmeld brood geeft. Of hem lief door zijn manen probeert te kroelen. De hengst hapt meteen je hand eraf. Net goed. Analfabeet dat je bent. Nooit een gedicht gelezen zeker? Nooit geweten dat niet alle gedichten hoeven te rijmen? Nooit gehoord van een readymade?
Een domme stomme bloederige stomp houd je eraan over.

© Jos van Hest


Meanderen

Rutger Kopland, uit de bundel Onder het vee, Van Oorschot, 1966. Ingestuurd door Leny van Dalen.

Rebecca Solnit, uit Mannen leggen me altijd alles uit, Podium, 2014. Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten