LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 34 / 12 september

12 sep, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van Niemand is waterdicht / De biografie van Bert Schierbeek van Graa Boomsma (Herbert Mouwen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (9), Hans Puper

Recensie van de bundel Waar weg weg is en stilte stiller nog van Eric Schneider (Hettie Marzak)

Interview met Geert Jan Beeckman, "The end is where we start from, a circle" (Christophe Ywaska)

 

Recensie van de bundel Roeivlucht van Marc van Tongele (Hans Puper)

 

Linguïstische veren, column van Rogier de Jong

 

 

Wonderen, column van Karel Wasch

 

Deze week op de site van Meander

"Zonder poëzie zou mijn leven zoveel armer zijn.", uit het interview met Hedwig Du Jardin, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Vandaag nog zijn Dichters in Enschede live te bewonderen bij KunstenLandschap onder andere de stadsdichter Dick Schlüter.

Nacht van de literatuur op 18 september 2021 in Bibliotheek Eemland verwelkomt Tommy Wieringa, Tobi Lakmaker en Auke Hulst. Zij lezen voor uit eigen werk en zullen geïnterviewd worden over hun schrijverschap, hun recente werk, hun ambities en alles wat nog meer ter sprake komt. Je kunt deze avond bijwonen in de bibliotheek of via een online livestream.
Op de avond zullen ook de zangeres Emma Lou en de nieuwe stadsdichter van Amersfoort Twan Vet, optreden. Meer informatie en kaarten hier.

Zondag 19 september het Babelfestival in Antwerpen met Moya de Feyter die samen met Jeyda Yagiz een impressionante delegatie internationale klimaatdichters presenteert op de BabelBühne! Met poëzie in het Fries, Portugees, Nederlands, Kaapverdiaans, Mazurisch, Engels en Spaans van Syds Wiersma, Adilça Rodrigues Soares, Ale Oseguera, Annelie David, Belén Berlín en Yousra Benfquih.

Ook op zondag 19 september 2021 het Literair Podium van de PoëzieClub Eindhoven in De Zwarte Doos. Aanmelden is verplicht, thema: Terug naar school.


Een uitgebreid en boeiend programma en dat voor de 25e keer!

Vrijdag 24 september de grote Slamfinale van het NK Poetry Slam 2021. Wie heeft de beste beeldspraak, de mooiste metaforen, de voortreffelijkste voordracht, kortom: wie is de beste poetry slammer van het jaar? De deelnemers aan het NK Poetry Slam komen voort uit 12 regionale voorrondes verspreid over het hele land.

Zondag 26 september houdt De PoëzieClub Eindhoven met medewerking van de Bibliotheek Eindhoven in De Witte Dame, Emmasingel 22 een voordrachtmiddag in het Bibliotheekcafé. Thema: We staan er gekleurd op. Dit is geen open podium, dus als je wilt deelnemen: meld je tijdig aan!

Op zaterdag 2 oktober wordt de zevende editie van Week van het Nederlands gelanceerd met een bruisende avond vol woord, muziek, debat en performance. Dit jaar is het thema van de startshow Taal is macht; een onderwerp waar Zuid-Afrikaans dichter en schrijver Antjie Krog al heel haar schrijvende leven mee bezig is. Ook in première een performance over de kracht van woorden van Jaoudad Alloul en Elfie Tromp en een gesprek tussen Marjan De Ridder en het publiek op zoek naar de grenzen van taalregels.
Naar aanleiding van de podcastreeks Canonconversaties gaat presentator Anke Verschueren in gesprek met Rashid Novaire, Leonore Spee en Antjie Krog over de macht van de literaire canon.

 

Readymades

 

Hondenvertier

Bos
laat ze
los

Dit is nog eens poëzie, deze readymade!
Ten eerste vanwege het rijm. Een goed gedicht moet rijmen. Trek je niets aan van nieuwerwetse dichters en poëziedocenten die beweren dat gedichten niet hoeven te rijmen. Dat zeggen ze uit onvermogen en gemakzucht. Te vergelijken met veel beeldende vlekkenmakers die nog geen stilleven op doek kunnen zetten, laat staan een bloot model.
Ten tweede omdat elk woord in dit gedicht ertoe doet: Bos. Laat. Ze. Los. Geen woord te veel, geen woord te weinig.
Ten derde. Een minpuntje hoort ook bij een goed gedicht. De titel ‘Hondenvertier’ is een grappig neologisme, maar het stuurt de interpretatie te veel in een bepaalde richting. Net als de afbeelding bij dit gedicht, aardig maar dwingend.
Ten vierde, - en daarom is deze readymade zo’n fantastisch gedicht - de drie regels zijn open en multi-interpretabel. Het kan de weergave van een feit zijn, een verzoek, een bevel of een verzuchting. Hoe dan ook, de onderliggende laag waar dit gedicht naar verwijst is: loslaten. De baas moet zijn honden loslaten, het bos zijn bladeren, de mensen hun wensen. In diepste zin is dit gedicht een bezwerende oproep.

© Jos van Hest


Meanderen

(c) Lea Jacobs

al meanderend
de zoom der oever laven –
vloeiende kunst

(c) Guido De Pelsmaeker (bij het schilderij van Lea Jacobs)

Uit de recensie van Verdraaide tijd, Wlodzimierz Odojewski, Querido 2021, NRC Michel Krielaars (ingestuurd door Alja Spaan):
"Odojewski presenteert zijn verhaal in lange, meanderende en soms hoekige zinnen, waarmee hij de verwarde geestestoestand van Konradius wil benadrukken. Daardoor voert hij je tot aan het einde mee in Konradius' angst voor de waarheid en laat hij zijn hoofdpersoon noch zijn lezers uit de mist van het geheugen ontsnappen."

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten