LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 35 / 19 september

19 sep, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Traktaat van de zon, de verzamelde gedichten van M.H.H. Benders (Peter Vermaat)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (10), Jan Loogman

Recensie van de bundel Er is geen plan van Pol Bracke (Marc Eyck)

Interview met Hedwig Du Jardin, "Zonder poëzie zou mijn leven zoveel armer zijn." (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel de drang om niemand af te maken van Anouk Smies (Wim Platvoet)

 

Klassieker 253, een bespreking van het gedicht Aan Oswald von Wolkenstein van H.H. ter Balkt (René Leverink)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

 

 

Een Italiaan in Nederland, column van Hans Franse

 

Deze week op de site van Meander

"Het vergt moed om als auteur naar buiten te komen met je werk", uit het interview met Sandra Roobaert, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Van vrijdag 17 t/m zondag 26 september is het de Boekenweek van Jongeren! Verschillende groepen jongeren hebben meegedacht hoe we lezen nog toegankelijker kunnen maken met o.a. een vernieuwde 3PAK, tips via social media en vele topauteurs! Zo hopen wij te inspireren!

Als u snel bent kunt u vanmiddag nog naar Café Eijlders, Amsterdam, voor Nieuwe ervaringen, weergaloze ontmoetingen, onweerstaanbare uitdagingen, heldhaftige ontberingen, buitengewone gevoelens en nieuwsgierig makende gedichten. De middag begint om 15.00 uur.

In het Ramses Shaffy Huis aan de Piet Hein Kade 231 in Amsterdam zondag 26 september optredens van 15.00-17.00 uur op het Shaffy Poëzie Podium van gepassioneerde dichters.
Die zondagmiddag in Zutphen: Dichtersgroep Kopwit Zutphen viert samen met Uitgeverij Anderszins in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 het eerste lustrum van deze op Texel gevestigde uitgeverij, maar ook het opnieuw de ruimte in schieten van “Regenboom - Palu di áwaseru”, de in 2020 verschenen Nederlands-Antilliaanse debuutbundel van Zutphens eerste schooldichter Naomi Montroos en het landelijke debuut “Vergedichten - reis door onbeschreven tijd” van Kopwit-voorman Pieter Bas Kempe! Er komen ook gastdichters uit de Anderszins-stal en het jazztrio “Jazz in Schaapskleren”, dat een belangrijke rol heeft gehad in de “Vergedichten”. Wat dat zijn hoort u die middag!


In Alkmaar weer Reuring met drie dichters en een mystery guest!

De Plantage Poëzie Prijs 2021 is gewonnen door Onno-Sven Tromp met het gedicht Wat wil je van me? Het thema van de 30ste editie  van de Plantage Poëzieprijs was: Vraag.

Dichter, het tijdschrift met gedichten voor kinderen van 6 tot 106, is toe aan de 6e jaargang en viert dus feest. Met bijdragen van bijvoorbeeld Nafiss Nia, Jesse Laport, Theo Olthuis en Joke van Leeuwen. Meer dan 50 dichters aan het woord over alles wat de moeite waard is om te vieren.

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Boekenweekgeschenk, Marieke Lucas Rijneveld het Boekenweekessay, een koningskoppel volgend jaar. Eerste liefde is het thema van de Boekenweek in 2022.

 

Readymades

Naar Gaan of Ging?

Waar gaan we heen? Van Gaan naar Ging? Of van Ging naar Gaan? Deze readymade is een sterke wegwijzer met een sterk werkwoord voor de sterke ziel. Twee woorden zijn genoeg om de condition humaine uit te drukken. Meer is echt niet nodig.
Gelukkig zijn er dichters die toch doorschrijven aan hun bundel vol tijdelijke verzen over het menselijk tekort in twee woorden. Ze gaan van Liep naar Loop, van Drink naar Dronk, van Bid naar Bad, van Vergeet naar Vergat. Of andersom. Ze weten waar Kijk en Keek ligt, Knijp en Kneep, Kruip en Kroop, Lieg en Loog, At en Eet, Smijt en Smeet, Roep en Riep, Slaap en Sliep.
Gedichten zijn wegwijzers. Schrijf ze en help de mensheid een beetje verder.

© Jos van Hest


Meanderen

De volledige zin luidt: "En die gedachten stromen dus, meanderen, van de woontorens aan het IJ naar de jachthaven van Van Eesteren."uit Trouw-Tijdgeest 12 juni 2021, ingestuurd door Mariet Lems

uit Asymmetrie van Lisa Halliday, Atlas Contact, 2018, ingestuurd door Alja Spaan

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten