Wat Maakt Een Gedicht Goed? (13)

door Marten Janse

 

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

Voor mij is een goed gedicht een beeld waarin iets verschuift of kantelt, waardoor je het gedicht opnieuw wilt lezen, een beeld dat geschilderd wordt met mooie woordcombinaties en dat klinkt in een prettige cadans. Soms zijn er witregels voor nodig om de verschillende facetten van het beeld te belichten, soms een reeks van gedichten om te kunnen bewegen. Die beweging waarover ik het heb, raakt aan de emoties. Zoals emotie de basis legt onder gevoelens, maar gevoelens woorden nodig hebben om benoemd te kunnen worden, zo dicht zit de scheppende kracht van taal in een goed gedicht tegen de emotie aan. We zeggen dan: het raakt me. Of: zo, dat kwam even binnen. Het is dus niet de vorm, het rijm of de stijltechnieken die een gedicht goed maken, maar de siddering in de ziel van de ontvanger.

Marten Janse is wandelcoach, dichter en voorzitter van de Haarlemse Dichtlijn

 

foto (c) Alja Spaan, in het Noordbrabants Museum, oktober 2018

Geplaatst in Column.