LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 5 / 30 januari

30 jan, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Schreeuw mijn aarde van Toon Vanlaere (Peter Vermaat)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (29), Monique Wilmer

Recensie van de bundel Dagen in huis van Roelof ten Napel (Kamiel Choi)

Interview met Kick van der Veer over de Podcast Light Verse (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel losse honden van Alja Spaan (Herbert Mouwen)

Gedichten van Monique Leferink op Reinink

Een wonderkind én een total loss – Delmore Schwartz’ gevecht met de beer, column van Rogier de Jong

Deze week op de site van Meander

"Het gaat om het maken. Dat is waarom ik schrijf.", uit het interview met Sasja Janssen, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Veel organisaties hebben hun activiteiten tijdens deze Poëzieweek geannuleerd. Zo ook de vereniging Taalpodium. Een alternatief is het dagelijks wisselend digitaal poëziepodium met gedichten en kort proza van leden. Laat je elke dag verrassen en kijk op de site!

Het bestuur van het Poëziecentrum heeft besloten de poëzieweek te verplaatsen naar de Landelijke Boekenweek van 9 tot 18 april.
In de agenda staat:
5 februari van 12:00 tot 13:30 Lunchpauze poëzie, 12 februari van 14:00 uur tot 16:30 een ontmoeting met de dichter Daan Cartens, 19 februari vanaf 11.00 uur een poëziewandeling met gids Frouke Arns. Ook staat op 19/2, vanaf 14.00 uur in Tegen het vergeten dichter Louis Lehman centraal van wie onlangs de biografie verscheen.
Ook kunt U vanaf 9 februari deelnemen aan de serie bijeenkomsten van: Gedichten ontmoeten elkaar.

Wat gaat wèl door? Kijk voor alle activiteiten hier.

Als u snel bent kunt u vanmiddag nog naar café Eijlders waar om 15.00 uur een dichtmiddag begint met gedichten over alles wat de natuur maakt, wat de natuur voor of met je doet of misschien wel met een heel persoonlijke voordracht over jouw eigen natuur. In ieder geval een goede bron van inspiratie.
Of naar de bibliotheek Kennemerwaard in Alkmaar waar de Dichterskring èn het Alkmaars Dichtersgilde optreden vanaf 14.30 uur.
Of naar Rotterdam voor een workshop vanaf 14.00 uur met als gastdocenten oa. Daniel Dee, Rien Vroegindeweij.

Op dinsdag 1 februari 2022, 10:30–12:00, Bibliotheek Den Haag, een workshop dichten voor senioren met docent Jessie van Vlodrop.

De Klimaatdichters actief in Arendonk, Knokke-Heist en Oosterzele, zie hier.

Op woensdag 2 februari 2022, 11:00–12:00, Bibliotheek Laren, laat Elisabeth Lockhorn (biograaf van Andreas Burnier) ons kennis maken met een aantal gedichten uit haar bloemlezing En blauw zal alles zijn.

Ook op 2 februari 2022, 20:00–22:00 de slotavond van de Poëzieweek in Perdu (Amsterdam). De Poëzieclub/Awater presenteert het winternummer van Awater en Ramsey Nasr en Sasja Janssen zijn de speciale gasten.

Blijft u toch nog liever binnen? Dichter en schrijfdocent Monica Boschman presenteert deze poëzieweek een geschenk dat uitnodigt te kijken, te lezen, te luisteren én te schrijven. Je kunt op haar website de digitale versie van haar bundel Zeerslag bezoeken, met foto's en schrijfoefeningen. Het is poëzie buiten de bundel. Een geschenk voor liefhebbers van taal en betekenis. Het materiaal blijft ook na de poëzieweek staan. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een ontwikkelbeurs Van maker tot lezer 2021 van het Nederlands Letterenfonds.

Donderdag 3 februari 2022, 20:00–21:00 is er een zoomeditie van de Kennemer Poëzie Leesclub. Gespreksleider Ingrid Elsing.

Bibliotheek Grimbergen zkt stiftgedichten. Wat is een stiftgedicht?

De Nederlandse vereniging ter bestrijding van de haiku ziet de laatste tijd weer een schrikbarende toename van het aantal haiku’s, de veenbrand binnen de poëzie, en daarom is het goed om zo af en toe een waarschuwing te plaatsen. Het sympathieke tijdschrift Schrijven heeft onlangs een artikel geplaatst van Robin Kerkhof onder de titel ‘Een goede haiku schrijven in 7 stappen‘. En als u dat voor 6 februari probeert, kunt u nog meedoen met een haiku wedstrijd.

Feest der Poëzie zit niet stil! De voorstelling over Herman Gorter, 'Kom zijn liefste', brengen zij in Santpoort-Noord, Naarden en Amsterdam en naar Poëziecentrum Nederland in Nijmegen. Op hun YouTube-kanaal staat inmiddels de trailer van deze voorstelling maar ook twee liederen op teksten van Frederik van Eeden door sopraan Anna Majchrzak en pianist Daan van de Velde - nog twee zullen er volgen op teksten van Van Eeden en Albert Verwey!
In samenwerking met Uitgeverij HetMoet lichten ze elke dag een van de dichters van de voorstellingen en uit het fonds van HetMoet uit: vandaag is dat bijvoorbeeld Mordechai Gebirtig en morgen Charles Baudelaire.

Vanaf 31 januari tot en met 28 februari  te zien op YouTube en via de website van de Haagse Kunstkring de film ‘waar op de zomerwei de hoge grassen zijn’ (citaat Ida G.M. Gerhardt) waarin leden van de Haagse Kunstkring een lievelingsgedicht, al of niet zelf gemaakt, ten gehore brengen.

En weer van binnen naar buiten:
In Alkmaar gaan ze een record verbreken:

Ook die middag: vanaf 13.00 uur Poëzie in het Einde van de Wereld, Amsterdam. Presentatie dit keer: Paul Lokkerbol.

Zondag 6 februari vanaf 15.30 uur de Poetsclub Rotterdam in de Schouw. Presentatie: Renato Miguel en Jeroen Naaktgeboren.
Op 26 maart 2022 vindt voor de tweede keer de uitreiking van de AMAI awards plaats. De AMAI is de jaarlijkse verkiezing van het beste Nederlandstalige gedicht, de beste Nederlandstalige quote, het beste Nederlandstalige spoken word en het favoriete account van een Nederlandstalige dichter/quoter op Instagram in 2021. De winnaars worden zowel door het publiek als door een vakjury gekozen. Op 28 januari is de longlist gepubliceerd en het publiek kan tot en met 28 februari stemmen voor de publieksprijzen.
De vakjury voor de gedichten en de quotes bestaat onder andere uit: Lieke Marsman (Dichter des Vaderlands) en Meliza de Vries (winnares beste gedicht AMAI 2021) In de vakjury voor spoken word zit onder andere Monique Hendriks (Nederlands kampioen Poetry Slam 2021).

De CPNB brengt een campagne #Zomerlezen nieuwe stijl en heeft tv-presentator en chansonkenner Matthijs van Nieuwkerk binnengehaald.
Consumenten hebben vorig jaar in ons land 43 miljoen boeken gekocht. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. Ze deden dat heel vaak via internet, waar de verkoop een groei bereikte van 19 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Sven Staelens schreef dit jaar in samenwerking met uitgeverij Cru het alternatieve boekenweekgeschenk 2022 getiteld De Grenzeling.

 

Readymades

Magnetron

Jonge dichters die ooit de P.C. Hooftprijs willen krijgen, moeten nu uit de boekwinkel een bundel van Lucebert of Kopland pikken. Anders kom je niet in aanmerking voor die hoogste bekroning in de Nederlandse literatuur. Als op het poëzieplankje van de plaatselijke boekhandelaar geen Lucebert of Kopland staat, neem dan maar gratis de nieuwe Tomas Lieske mee. Dat is, in het kort samengevat, de teneur van mijn tekst bij de vorige readymade.

Nou dat heb ik geweten. Van alle kanten werd ik op de vingers en op mijn moreel besef getikt. Letterlijke letterlezers zagen mijn woorden als een oproep tot plunderen van de boekhandel, die het in deze tijden toch al zo moeilijk heeft. Ik had met mezelf te doen: hoe kon ik deze misstap vergoelijken, mijn schuldgevoel wegpoetsen en overeind blijven als eerlijk man?

De Indonesische snackbar in Haarlem wreef mijn zondebesef er nog eens dik in. Op het deurtje van de zelfbedienings-magnetron las ik dit tweeregelig gedicht. Zo is het, dacht ik, en zoiets moet je altijd denken bij het lezen van goede poëzie. Zo is het, en niet anders. Deze dichter is rijp voor de P.C. Hooft. Zijn gedicht mag ook geschilderd worden op de deur van het crematorium.

© Jos van Hest

 

Meanderen

In de column van Marcel van Roosmalen, NRC, woensdag 26 januari 2022, trof zowel Ria Moons als Jos van Hest bijgaand citaat aan:

…..Lucie van Roosmalen wilde vooral met haar vriendinnen praten, maar dat ging niet. Ze zwaaide maar wat in het luchtledige. De fitte juf besprak de hoeveelheid huiswerk, daarna mochten alle kinderen om beurten zeggen hoe ze zich voelden.
Niemand had klachten.
Een meisje had een broertje met waterpokken.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten