LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 14 / 3 april

3 apr, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Het einde van de poëzie van Mark Boog (Johan Reijmerink)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (38), Christophe Ywaska

Recensie van de bundel De oneindige oester van Joris Miedema (Hans Puper)

In de serie  ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het eenenveertigste gesprek, met Annet Zaagsma (Alja Spaan)

Recensie van de bloemlezing Autobiografie tot op de dag van vandaag van Arjen Duinker (Herbert Mouwen)

De favorieten van Paul Bezembinder

Altijd weer tijd, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"Een kortstondige droom", uit het verslag van de prijsuitreiking van De Gedichtenwedstrijd, door Paul Roelofsen, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Een drijvende kracht achter het succes van Instagramdichters is zeker AMAI (Alle Monden Award Instagram) en de dichters awards. Op 26 maart jl. werden deze voor 2022 uitgereikt. De winnaar van het publiek was Inge Zwerver (@wadwicht) met het gedicht ‘Glans’ en de winnaar die door de vakjury werd gekozen was Christianne Scholtens (@dromendrinkenalsontbijt).  Winnaars Spoken word (nieuwe categorie dit jaar) waren @JesseLaport (publiek) en @Suzannekrijger (vakjury). Winnaars quotes: Dempsey Hendrickx (@woordwoeler) Publiek en Saskia van Laere (@therapoezie) vakjury.
Voor de publieksprijs en de juryprijs werd een longlist van 50 gedichten, 25 poëtische quotes en 25 spoken words samengesteld (uit de ruim 1900 inzendingen). Degene die op de longlist stonden werden door een vakjury beoordeeld en het publiek kon stemmen op hun favoriet. De vakjury bestond dit jaar uit Lieke Marsman, Tanja Helderman, Merel Morre, Meliza de Vries (winnaar van 2021), Francis Broekhuijsen en Yke Schotanus.
Op de website van AMAI kun je alle winnaars met hun winnende inzendingen bekijken en beluisteren.

Een Poëtische beleving op Fort Giessen op 9 april van 13.30 tot en met 16.00 uur.

Zaterdag 16 april tijdens de Boekenweek, viert Uitgeverij Querido de poëzie met optredens van dichters Mischa Andriessen, Joost Oomen, Iduna Paalman, Sasja Janssen, Tsead Bruinja, Bernke Klein Zandvoort en Gamal Fouad. Sanem Kalfa en George Dumitriu zullen een muzikaal optreden verzorgen. Perdu, Amsterdam.

Poëziehuis De Rode Poort: Vanaf vrijdag 22 april gaat de poort naar de poëzietuin van Jeanine Hoedemakers weer wekelijks open. Die eerste keer vanaf 11.00 uur vanwege een kleine boekenmarkt. Er zijn optredens van de stadsdichter van ‘s-Hertogenbosch, Doeko L, dichter Kamiel Choi en zijn dochter Miru en muzikant Sjef van Rooij. De andere vrijdagen is de poort open vanaf 13.00 uur (of op afspraak).

Poëziebus Community geeft vrijdag 22 april een Ballonnenvrees-evenement.

Op 29 april Ik ben de Ander, een cultureel programma in het kader van de 4-5 mei herdenking in Loppersum, Groningen. Eigen liedjes met betrekking tot oorlog, herdenken, reflectie, troost en hoop, afgewisseld met gedichten en voordrachten oa uit het werk van Rainer Maria Rilke en Henriëtte Roland Holst. Medewerking van André van den Bor, Bert Kremer, Reina Zijlstra en Willem Jan Stuut.

Tot 29 april 2022 kunt u nog meedoen met de Ik poëzie je graag-wedstrijd. Van ballade tot stiftgedicht. Van perkament tot Instagram. Van hymne tot slam. Dichters zijn niet te stoppen. Voel jij de drang om je gedachten in verzen te gieten? Verzin je eigen Flirt Flamand-gedicht. De eerste en laatste regel krijg je ingefluisterd door auteurs Lize Spit en Thomas Gunzig aka #THOMIZE. Zij kiezen ook het winnende gedicht.

Een project van Schrijverspunt is de poëzie battle die twee keer per jaar georganiseerd wordt. Bezoekers kunnen d.m.v. een waardering een gedicht nomineren en een jury kiest uit de genomineerde gedichten een winnaar.

Readymades

Ook Google is een dichter 

De dichter die zich schuilhoudt in de computer schrijft de ene readymade na de andere. Soms geestig, soms flauw. In huis-, tuin- en keukentaal. Met bijzondere wendingen. Diepzinnige en oppervlakkige regels wisselen zich af. Poëzie die op het leven zelf lijkt. Makkelijk zat.

Als je in de lege balk van Google bijvoorbeeld ‘Waarom ben ik’ tikt, springt daar, floep, een gedicht tevoorschijn:

Waarom ben ik zo moe
Waarom ben ik misselijk
Waarom ben ik single
Waarom ben ik geschikt voor deze functie
Waarom ben ik nog niet ongesteld
Waarom ben ik nooit goed genoeg

Als je ‘Waarom moet je’ invoert, krijg je gratis de volgende poëzie:

Waarom moet je altijd liegen
Waarom moet je twee keer niezen
Waarom moet je belasting bijbetalen
Waarom moet je een antibioticakuur afmaken
Waarom moet je plassen na de seks
Waarom moet je altijd bij die ladies zijn

‘De toekomst van’ levert heel wat readymade-regels op. Je maakt een keuze en je hebt een geëngageerd gedicht met wonderlijke regels. Een kind kan voortaan de was doen. Laat het scherm schrijven. Bouw aan je toekomst. Word een beroemde dichter. Laat de dames en heren critici in hun burgerlijke sop gaar koken. Win de ene prijs na de andere. Koop een villa met zwembad op een exotisch eiland.

De toekomst van de stad is vrouw
De toekomst van de intern begeleider
De toekomst van de zorg
De toekomst van de heer is daar
De toekomst van de sociale zekerheid
de menselijke maat in een solidaire samenleving

© Jos van Hest

Meanderen

Hugo Hoes interviewt regisseur Jorne Baard over Een programma over de jaren tachtig, de VPRO gids no 10. Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten