LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 21 / 22 mei

22 mei, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Broedland van Jonas Bruyneel (Wim Platvoet)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (45), Marc Tiefenthal

Recensie van de bundel Niet mijn huis van Wendela de Vos (Paul Roelofsen)

Interview met Marjolein Kool, "Een zwak voor rekenen én taal" (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel Meestal tussen bomen van Elly de Waard (Herbert Mouwen)

Klassieker 261, een bespreking van het gedicht Polyglot van Babs Gons (Herbert Mouwen)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

Poëzie of proza?, column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

"Ontroering is het bindmiddel dat ons als soort met elkaar verbindt", uit het interview met Ruth Lasters, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Poëzie Podium Kompleks, een nieuw poëziepodium in Heerhugowaard, organiseert zaterdag 28 mei vanaf 14.00 een poëziegebeuren voor dichters, singer-songwriters en aanverwanten.

Ondertussen in Breda in Het Gele Huis Princenhage Cultuurpodium tussen 15.00 en 17.00 uur met veel muzikale poëzie;
in Leiden rust tijdens een wereldwandeling: Sporen van Poëzie in de Hortus.

Zondag 29 mei de Ronald M. Offerman dichtmiddag in café Eijlders. Vanaf 15.00 uur een ode aan Ron.

Ook die middag, vanaf 16.00 uur, in het kleinste poppodium van Rotterdam, Poëzie in De Riddert + open mic.

Dezelfde middag een workshop poëzie schrijven door Dean Bowen en Safia Elhillo, een online evenement en ook online: "Deze den in mij" poëzie en klankimprovisatie Duo Sonido.

Ook vrijdag de 3e juni Poëzie op het Kerkhof 'De kluis' in Bree vanaf 19.30 uur.

Poëzie Zaterdag, Het poëzie evenement van Drachten, speelt 4 juni om 14.00 uur op straat op het straattheaterfestival Peije Dei.

Op 5 juni het open podium van Lelystad in De Salon.

Ook is die zondag de Vlaamse dichter Wim Haazen bij Padma in Middelburg tussen 14.00 en 15.00 uur te gast waar hij enkele gedichten voordraagt die hij heeft gemaakt geïnspireerd door het boek Hartmama van Susan van der Beek en de tekeningen van Cor de Jonge.

Dezelfde zondag: Boekhandel Donner zoomt alvast in op het Poetry International Festival. Schrijver Marcel Möring gaat in gesprek met festivaldichter Sasja Janssen en met dichter Dean Bowen blikt hij alvast vooruit naar de dichters en –programma’s. Hij stelt Poet in Residence Nhã Thuyên alvast voor en dan is er ook nog een verrassingsoptreden! Aanvang 15:00 uur, reserveer hier je gratis ticket.

De Schrijfschool (Rotterdam) geeft dinsdagavond 7 juni de 1e van 3 lessen van de stoomcursus Korte Gedichten schrijven. Les 2 14 juni en les 3 21 juni.

9 juni poëzie op het Zuidlaardermeer, Groningen.

Een poëziewandeling en lunch in Rotterdam op zaterdag 11 juni van 12.00-14.30 uur, 'Huis Tuin en Keuken, Hier Woont de Poëzie’. Zondag wordt de wandeling herhaald.

Het Art Nouveau Festijn - Den Haag rond 1900 biedt naast wandelingen ook een lezing op 11 juni en een concertvertelling op 12 juni.

Zondag 12 juni gedichten van Rilke op muziek, 14.30 uur in theetuin Vierakker, Gelderland.

Het 52e Poetry International Festival met oa op 12 juni De STAAT van de POËZIE, met naast de Buddingh-onthulling ook een ode aan K. Schippers en voordrachten van Sasja Janssen, Mustafa Kör, Eva Gerlach en Marjolijn van Heemstra en nog heel veel meer.
Kun je niet wachten tot Dichters in de Prinsentuin voor je dosis poëzie? Ga dan naar Rotterdam: Bestel nu je tickets online! Je krijgt 25% korting op de ticketprijs met kortingscode: Noord25%Woord.

Een online concert van Kamer Orkest Kamerosso zaterdag 18 juni van 13.00-17.00 uur.

Vanaf 19.30 uur die zaterdag organiseert Huis der Letteren Poëtische Ontmoetingen
"Amsterdamse Grachten" op de locatie New Metropolis, Amsterdam, een avond vol met verhalen, gedichten, liedjes en muziek!  Aanmelden hier.

Ook die avond, om 20.00 uur, in De Zeegeuzen, Oostende: WORD P*RN: Tussen comedy acts en poëzie, een avond aan elkaar gebreid door dj De Wilde Vogel.

Zondag 19 juni 14.00 Poëzie Picknick! bij het paviljoen van Mevrouw van Lennep in het mooie Philips-vanLennep Park, Eindhoven. Kom luisteren, of beter: schrijf je in en doe mee! Poëzieclub Eindhoven.

Doe mee aan de nieuwe canonenquête en zorg voor een diverser aanbod. De laatste grootste canonenquête stamt uit 2002, maar die werd gehouden onder de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en het resultaat was een nogal behoudende lijst. Nu kan iedereen meedoen!

 

Readymades

Aanklacht

Een trefzeker gedicht van in totaal slechts negen woorden, evenwichtig verdeeld over drie regels. Het enjambement van regel twee op drie benadrukt een subtiel rijm: scherpe / voorwerpen. Het gedicht laat de lezer zien hoe weerzinwekkend diep de menselijke agressie kan gaan. Het is in die zin ook een aanklacht tegen de nagelschaartjesindustrie. Een van de beste gedichten die ik de laatste tijd heb gelezen.

© Jos van Hest

 

Meanderen

"Kliffen met scherpe randen.
Mijn vader. Liever niet aan denken. Ik weet wat die zou vinden.
Mijn voeten vinden hun eigen weg, meanderend ga ik tussen de stenen door, langs de spleten, naar beneden.
Kiezels, rond, schuivend onder mijn voeten."

uit Josephine Rombouts: Het gevaar van Cliffrock Castle, Querido, 2022.
Ingestuurd door Ria Moons.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten