LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 33 / 11 september

11 sep, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Krop van Anne Provoost (Herbert Mouwen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (57), Mariet Lems

Recensie van de bundel U kunt uw lichaam hier achterlaten van Tania Verhelst (Hettie Marzak)

Interview met Kim Longwood, ‘Ik ben en blijf een hopeloze romanticus met een hyperactief brein en daar bestaat maar één soort therapie voor’ (Annet Zaagsma)

Recensie van de bundel Neus tegen het glas van Edwin de Groot (Ivan Sacharov)

Mysterie der poëzie en mystificatie der poëten, volgens de sociëteit van Jezus, column van Marc Bruynseraede

Poëticale parochies, column van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

‘Ik heb ze nooit kunnen vertellen wat die vrome broeders uitspookten.’ Uit het interview met H.C. ten Berge, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De 3de Zeef Poëzieprijs gaat naar Annelies Van Dyck voor haar bundel ‘We doen alsof het helpt’. Annelies Van Dyck ontroert zonder sentimenteel te worden, snijdt diepe vraagstukken aan zonder pathetiek, aldus het juryrapport.

Ellen Deckwitz heeft de Tollensprijs gewonnen, een vijfjaarlijkse prijs voor schrijvers die volgens de jury een opvallende literaire prestatie hebben geleverd.
De Tollensprijs is de oudste literaire prijs van Nederland en wordt sinds 1903 uitgereikt. De prijs is vernoemd naar dichter Hendrik Tollens (1780-1856) die uitblonk in toegankelijke poëzie. Hij had een opvallend breed bereik met zijn werk en gaf in zijn werk vaak zijn visie op de actualiteit. De jury zoekt een winnaar die dat in zijn of haar werk ook doet. Eerder werden onder anderen Paulien Cornelisse, Hans Dorrestijn, Jules Deelder en Drs. P al bekroond.

Op 15 september sluit de inschrijving / deelname aan de eerste Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen 2022. Het reglement voor deelname kan hier opgevraagd. De winnaar mag een dichtregel bedenken die in een zwerfkei gekapt wordt, deze kei komt ergens in de gemeente Maashorst te liggen.

Op 17 september om 20.30 uur worden gedichten geprojecteerd op de Watertoren in Amsterdam West, samen met het beeldend werk van kunstenaars. Dit is het begin van het nieuwe seizoen van Buurt Kunst Licht.

 

Readymades

Mannelijk etalagehoofd

Onthutsende readymade gelezen in dagblad de Stentor. Contact opgenomen met Terre des Hommes in Zwolle. Ik wilde graag weten of dat mannelijk etalagehoofd inmiddels weer is opgenomen in de winkelinventaris. Nee dus. Daarom hier nog een poging.
Meneer, breng die kop onmiddellijk terug naar De Aarde van de Mannen in Zwolle. Accepteer niet dat u het bedrag terugkrijgt dat u ervoor betaald hebt. Integendeel, verdubbel dat bedrag en stort het in de kassa van het goede doel. Bij uw belastingaangifte van dit jaar kunt u uw schenking aftrekken.

© tekst Jos van Hest
© foto Stef Kreymborg

 

Meanderen

uit Coventry, Rachel Cusk, De Bezige Bij, 2019. Ingestuurd door Alja Spaan.

Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten