LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 41 / 6 november

6 nov, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Kraanvogels van Jane Leusink (Ivan Sacharov)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (65), Frans Terken

Recensie van de bundel Alleen de warme dagen waren echt van Rob van Essen (Douwe Wilts)

Interview met Rikkert Zuiderveld, 'Rikkert Zuiderveld, 50 jaar in het vak!' (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers (Herbert Mouwen)

Gedichten van Erna Schelstraete

Deze seconde en de volgende, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

Gedichten moeten tijd krijgen om te rijpen’, uit het interview met Geert Viaene, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Dichter J.C. Aachenende (1932-2022) is overleden maar hij leeft gewoon door in Susteren, in de PC Hooftstraat, in Cafe Eijlders en ook op pomgedichten.

Antwerpen is vanaf morgen stadsdichterloos. Nadat Ruth Lasters in september al opstapte, vertrekken nu ook de overige stadsdichters van Antwerpen. Ze bekritiseren het culturele klimaat in de stad, met name het schrappen van culturele projectsubsidies.

Een nieuwe Nederlandse Kampioen Light Verse Dichten en wel Peter van der Vlis! Binnenkort een interview met hem in Meander.

Op 16 november is Poetry in KINO met de première van de documentaire die Lex Reitsma maakte over de dichters Ricardo DomeneckSafia Elhillo en Nhã Thûyen op het 52ste Poetry International Festival. Ook nemen we dan afscheid van festivalprogrammeur Jan Baeke die met pensioen gaat.

De presentatie van 'De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie’ (Tsead Bruinja, Querido) vindt niet alleen plaats bij Perdu, Amsterdam, 9 november 20.00 uur, maar ook in Den Haag, 23 november, en Harbrinkhoek, 27 november.

Deze maand is er in het Poëziecentrum Nederland aandacht voor de prozagedichten van Clark Ashton Smith. Frank Norbert Rieter presenteert op 3 november zijn Nederlandse vertaling van de verzamelde werken van deze Amerikaanse dichter.

Een nieuwe redactie voor De Revisor.

De Grote Poëzieprijs is gered, althans voor 2023.

Kijk ook eens in de agenda van het Ramses Shaffy Huis.

Woensdag 30 november 19.00 uur Gedichtenaccordeon door Peter Holvoet-Hanssen en Sebastian Enriques in Café Boekowski, Antwerpen. 'StadsPeter' Holvoet-Hanssen, Doctor Boekowoski zelve, keert op het einde van de Boekenmaand terug naar zijn heimat met zijn nieuwe 'LIBRETTO', zijn mooiste 'lied- en muziekdoosgedichten'. Omdat hij een gehavende longinhoud heeft, staat meesteraccordeonist Sebastian Enriques de troubadour bij met de meest zinderende melodieën.

De zevende editie van Poëziepad van A-Z. Een wandelpad doorheen het groen, langs de oude spoorweg van Avelgem tot Zwevegem. In zeven jaar tijd veranderde het spoor met de aanpalende wegeltjes in een gedichtenplad; in kleine poëtische reizen, als schilderijtjes van woorden en natuur. Jaarlijks worden twee gedichten aan het pad toegevoegd: het winnende gedicht van de poëziewedstrijd en een gelegenheidsgedicht van de curator of gastdichter van het jaar. Ook in 2023 willen we 2 gedichten plaatsen langs dit traject: het winnende gedicht van deze poëziewedstrijd en het gelegenheidsgedicht van de gastdichter Jeroen Vermeiren. Deadline voor de wedstrijd met thema "Als ik een indiaan was" is 3 maart 2023.

De Kids Haiku Wedstrijd is een gedicht- en tekenwedstrijd voor kinderen tot en met 15 jaar. Een Haiku is een kort Japans gedicht. De wedstrijd loopt tot en met 28 februari. Voor leerkrachten een speelse manier om kinderen kennis te laten maken met poëzie.

Woensdagavond 18 januari is Iduna Paalman te gast in Luxor (Zutphen) bij Meander Live. Ze zal dan haar recent verschenen bundel ‘Bewijs van bewaring’ integraal ten gehore brengen. Iets om naar uit te kijken, want de vorige Meander Live was indrukwekkend en dat zal deze ook zijn. Zet het vast in je agenda!

Tzum meldt dat het boekenprogramma Brommer op zee verdwijnt.

 

Readymades

Geef mij maar mijn wiegie

Het was een prachtig feest. Er werd gezongen en gepolonaisd. Wangen werden gezoend, ruggen en billen beklopt, tranen vloeiden. Vijftig jaar is een lange tijd. ‘We hebben geluk gehad,’ zei het bruidspaar aangedaan. Er waren zeven soorten taart, pinda’s en andere knabbels, zoute stengels, leverworst, bitterballen, huzarensalades, noem maar op. Voor de kinderen kinderchampagne, voor de groten Belgisch bieren en Chileense wijn. Als oom Sjarel er nog bij had kunnen zijn, had hij een mooie toespraak gehouden. Zoals altijd moest tante Dinah voortijdig worden afgevoerd.

© Jos van Hest

 

Meanderen

 

uit Stern111, Lutz Seiler, Meridiaan Uitgevers, 2020

uit Na de revolutie, Jan Konst, Balans, 2021. Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

Op deze plek start over een paar weken een nieuwe serie. U kunt niet meer insturen voor het meanderen. 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten