LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 1 / 1 januari

1 jan, 2023

Gelukkig nieuwjaar!

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Wij zijn uitgeweken van Anne Louïse van den Dool (Tom Veys)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (73), Katelijne Brouwer

Recensie van de bundel Het nodige breken van Sara Eelen (Douwe Wilts)

Interview met Jane Leusink 'Open plekken mogen gewoon open blijven' (Cora de Vos)

Recensie van de bundel Puntig licht van Inge Boulonois (Ivan Sacharov)

Pleidooi voor een goed voornemen, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

‘De wildheid van Hokkaido verbeeld', uit het interview met Ruth van Rossum, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Woensdagavond 18 januari is Iduna Paalman te gast in Luxor (Zutphen) bij Meander Live. Ze zal dan haar recent verschenen bundel ‘Bewijs van bewaring’ integraal ten gehore brengen. Meer informatie op de site van het Luxor Theater.
Op zondag 29 januari 15.00 uur is daar een speciaal programma rond schrijver, vertaler August Willemsen.

De Poëzieweek wordt in Oss geopend door Bart Chabot. Woensdag 25 januari een avond over poëzie in de Groene Engel, aanvang 20.00 uur. Ook optredens van de stadsdichter Michel Nierop en diverse dichters van het PPO. Ook is er livemuziek van het akoestische duo Flera. Een initiatief van Bibliotheek Oss en Poëzie Podium Oss (PPO).

In onze nieuwsbrief van vorige week was een fout geslopen. De dichter van het mooie gedicht, winnaar van de Granate Prijs, is Hava Güveli.

Hoe zit het met de literaire voorspellingen van vorig jaar?

In dit nieuwe jaar gaan we ons in deze rubriek beperken.

Readymades

Hoe goed is slecht

We zijn eruit! De slogan ‘Maak van uw kruis geen punt, kom naar Het Kruispunt. is verkozen tot de slechtste slogan van 2022. Het Kruispunt is een zorgcentrum voor mensen met bekkenbodemproblemen, buikpijnklachten en onderrugpijn. Eindelijk aandacht voor die cliënten die zich schamen voor hun bekkenbodem en alles wat daarop rust en van afhangt.

Vorig jaar  won de slogan op de auto van Benny’s Vleesservice: ‘Mijn ballen wegen 130 gram!!’ Met twee uitroeptekens, een voor iedere bal. Benny won dat jaar trouwens nipt van Cafetaria Borst die met de uitspraak ‘De lekkerste! Borst voeding aan huis’ een smakelijke tweede werd. Wie zegt dat de middenstand geen gevoel voor erotiek en poëzie heeft?

In 2020 ging de prijs naar een dierenrechtenorganisatie in België met ‘Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen.’ In 2019 was een Arnhemse visbar de gelukkige prijswinnaar met, zeg het zelf, de inderdaad mooie en gevoelige beeldspraak: ‘Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin.’

In 2018 haalde het stukadoorsbedrijf van Ronald Schutte het net niet met ‘Ga zelf niet kutte, Bel Ronald Schutte’. Jammer. Iemand met zo’n achternaam is vroeger op school natuurlijk enorm gepest en dat had nu wel terugbetaald mogen worden. Ook de sanitaire winkel van Aarts greep toen naast de pot met ’Voor ieder reetje een Aarts W.C.’tje.’

Het jaar daarvoor won Millse Molen De Korenbloem met een tekst op de verpakking van worstenbroodjes: ‘Van kop tot kont, worst in de mond’ en had een fabriek voor verpakkingsmateriaal het nakijken met ‘Voor iedere gleuf een doos’. Het is nog niet te laat, er is nog hoop, we leven in een dichterlijk land van ondernemers.

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels? (7)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Paul Bezembinder kiest:

Alleen achter mijn schrijftafel gezeten
heb ik opnieuw aan heel de schepping deel.

De meeste dichters komen er op enig moment achter dat de vraag ‘waarom poëzie?’ het ambacht van de poëzie zelf niet ten goede komt. Bovenstaande twee regels van Jean Pierre Rawie, uit zijn sonnet Interieur, vormen nochtans het begin van een antwoord op die vraag – en het meerduidig gebruik van het woord ‘alleen’ is daarbij uiteraard essentieel.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten