LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 20 / 14 mei

14 mei, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Kleine wereld van Mattijs Deraedt (Æde de Jong)

Gedichten Paul Bezembinder

Wie weet vandaag nog wie A. Marja was? Column van Marc Bruynseraede

'Woorden kunnen een brug slaan tussen mensen en zorgen dat ze zich gezien voelen.' Interview Hester van Beers (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel De 44 beste gedichten van de Herman de Coninckprijs 2023, samengesteld door (Maurice Broere)

Gedichten rond Moederdag

De paarse herberg van Johan, column van Rogier de Jong


Deze week op de site van Meander

Ik moét schrijven.’, uit het interview met Ann Van Dessel, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Hemelvaartsdag donderdag 18 mei:
In Dat Bolwerck in Zutphen de elfde editie van Lees Mei. Op deze dag wordt de Mei van Herman Gorter in estafette voorgelezen door honderd literatuurliefhebbers, voordrachtskunstenaars, dichters, lezers, docenten, vertalers en anderszins geïnteresseerden. Vanaf 12.00 uur. Inleiding door Johan Sonnenschein, docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Traditioneel is de eerste lezer een ouder iemand en wordt de Mei uitgelezen door een jong persoon. Het evenement zal tot ongeveer 18:00 uur duren en is vrij toegankelijk. Inlichtingen hier.

in Haarlem hèt festival van de Haarlemse Dichtlijn. Alle optredens vinden plaats in het Verhalenhuis, opening 13.00 uur door Joshua Baumgarten.

Zondag 21 mei om 12.00 uur een Ontroertoer over De Nieuwe Ooster, Amsterdam.
De gedichtenmiddag in Eijlders op die zondag gaat over tijd: Wat leert de tijd mij? Vanaf 15.00 uur en met gastdichter Vrouwkje Tuinman.

Op maandag 22 mei is de vermaarde Taiwanese dichteres Chen Yuhong te gast bij de Eindhovense Stichting Man in de Maan. In deze huiskamerbijeenkomst zal haar vertaalster Silvia Marijnissen als moderator optreden. André Kerver zal de bijeenkomst muzikaal omlijsten. Er zal ook werk van Leo Herberghs voorgelezen worden. Het werk van Chen Yuhong komt met het zijne overeen en ze heeft verschillende gedichten van Herberghs in het Chinees en Engels vertaald. Vanaf 17.00 uur, aanmelden graag hier. Meer informatie hier.

Alain Delmotte is verkozen tot nieuwe voorzitter van de VVL, de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen.

Het Emile Verhaeren Museum heeft een plaats gekregen in de Canon van Vlaanderen. De Canon van Vlaanderen bestaat uit 60 vensters, gegroepeerd in zeven hoofdlijnen. Eén van die vensters betreft Jacques Brel en de Franstalige cultuur in Vlaanderen: Le plat pays van Jacques Brel - Canon van Vlaanderen. Het is een interessant item geworden omdat men vanuit Brel terechtkomt bij de figuur van Emile Verhaeren, die op zijn beurt wordt toegelicht in een apart item over Toute la Flandre. Daarnaast komen ook Maurice Maeterlinck, Georges Rodenbach en Charles Decoster aan bod. Onderaan via het luik Beleven komt men rechtstreeks terecht bij het Emile Verhaeren Museum.

Het Letterenfonds heeft 39 ervaren schrijvers een projectsubsidie toegekend.
Daaronder zitten de dichters:
Rodaan Al Galidi (World Editions), Martijn Benders (De Kaneelfabriek), Erik Bindervoet (De Harmonie), Pieter Boskma (De Bezige Bij), Arjen Duinker (Querido), Eva Gerlach (De Arbeiderspers), Jacob Groot (De Harmonie), Ingmar Heytze (Podium), Elmar Kuiper (Friestalig! Hispel), Liesbeth Lagemaat (episch gedicht, Wereldbibliotheek), Hans Tentije (De Harmonie) en Henk van der Waal (Querido).

Het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat 200.000 euro extra beschikbaar stellen voor bijzondere vertalingen of vertaalprojecten die nu buiten de bestaande regelingen vallen en/of nog extra steun kunnen gebruiken.

Als u op de hoogte wilt blijven van wat er in Noord-Nederland rond literatuur en poëzie te doen is, abonneer u dan gratis hier op de nieuwsbrief van Noordwoord en krijg het werk van alle dichters die optreden bij Dichters van de Prinsentuin in uw mailbox.

Readymades 

Zus

Lap met een hoopvolle maar ook treurige uitspraak, in kruissteek geborduurd tussen 1942 en 1945 in cel 72 van het gijzelaarskamp Haaren bij Oisterwijk in Noord-Brabant. In het kamp zaten verzetsmensen, piloten, parachutisten, ontsnapte gevangenen, onderduikers en gijzelaars. De dichter Jan Campert was een van hen. Vanuit Haaren werden een paar duizend mannen en vrouwen gedeporteerd naar concentratiekampen Sachenhausen en Ravensbrück. Een groep van 85 gevangenen werd in Haaren gefusilleerd.

Op de tentoonstelling ‘Continue This Tread’ in de Hermitage in Amsterdam is de borduurlap te zien. De anonieme maker(s) gebruikte(n) draden uit eigen kleding om verlangen en gemis uit te drukken. Waarschijnlijk is eerst de spreuk ‘Het zal niet / altijd / winter zijn’ geborduurd: centraal op de lap, drie regels, in eenzelfde lettertype met haakjes en voetjes. Soms heeft één letter verschillend kleuren. Dat kan te maken hebben met gebrek aan materiaal. Daarna werd (door iemand anders?) boven en onder het adagium met een strakkere letter een aanhef en een afzender  geborduurd. Zus spreekt zich steek voor steek hartstochtelijk uit. Er moet toch een eind komen aan deze gruwelijke winter?

© Jos van Hest

Waarom deze regels? (26)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Ivan Sacharov kiest:

Mece los frescos árboles una pureza errante.
(Dolende zuiverte wiegt zacht de koele bomen.)

uit het gedicht Hora inmensa, van Juan Ramón Jiménez.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten