LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 27 / 2 juli

2 jul, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Het schip vertrok die avond nog van Ludo Bleys (Felix Monter)

Zonlicht III, drie gedichten

Recensie van de bundel Erich Kästners Lyrische Huisapotheek van Erich Kästner, vertaald door Driek van Wissen (Hans Franse)

Philip Meersman, een dichter in G-majeur. Interview Philip Meersman (Marc Tiefenthal)

Recensie van de bundel Littekens van het geheugen van Frans A. Brocatus (Maurice Broere)

Gedichten van Els van Thuyne

Waarheen is mij om het even, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

‘Poëzie is de trap naar het diepst van je ziel’, uit het interview met Els de Groen, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Schrijver Anjet Daanje heeft de Constantijn Huygens-prijs gekregen voor haar literaire werk. De jury spreekt van een eigenzinnig oeuvre met een overweldigende kracht.

Laura Broekhuysen (Wij capabelen, Querido), Astrid Haerens (Oerhert, Atlas Contact) en Emma Van Hooff (Placebomens, Atlas Contact) werden genomineerd voor de Poëziedebuutprijs 2023. Voor de zevende keer op rij reiken Poëziecentrum en deAuteurs de Poëziedebuutprijs uit en wel op 19 augustus.

Kunstenfestival Watou - van 1 juli tot 3 september, een organisatie van de stad Poperinge - deelt vanaf vandaag gratis fietskaarten voor het gedichtenparcours Zoo groeien wij in slijk. De titel van de fietsroute verwijst naar een versregel uit het gedicht Het slijk, van Daan Boens (frontsoldaat 14-18).
Het project Landscapes | Feel Flanders Fields wil de sporen van WO I in het Westhoek-landschap ontsluiten. Het is een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Westtoer.
Ook gaat tijdens het festival de dichter weer in dialoog met de kunstenaar. Zo ontstaat een nieuw gedicht bij een kunstwerk.

Zaterdagmiddag 8 juli 14.00-16.00 uur in Poeziecentrum Nederland de Nederlandse presentatie van Wees welkom boven op mijn beste hoed. De dichters Daniel Billiet, Jos van Hest, Gil vander Heyden en Bette Westera schreven gedichten bij achttien parels uit de Nederlandstalige poëziecanon. Via hun hedendaagse gedichten (her)ontdekken zowel jonge lezers als volwassenen de rijkdom van oude poëzie. De bundel is prachtig geïllustreerd met tekeningen van Trui Chielens en wonderschoon vormgegeven door Dries Desseyn.

Op zaterdag 15 juli 11.00 uur kan er weer met een gids langs poëzie gewandeld worden en wel door Nijmegen met gids Meja Spaargaren. Start poëziecentrum.

De DERDE Eijlders dichtersmarathon 16 juli is vanaf 10.00 uur tot in de late middaguren. De prangende vraag op deze zondag: WAT IK MOOI VIND?
De presentatie is in handen van gerenommeerde namen als Frans Terken, Gwendolyn Rammeloo, Hans Marijnissen, Jolies Heij, Kees Godefrooij, Kees van Meel, Marijke Hooghwinkel, Marten Janse, Michiel van Rooij en Seraphina Hassels.
Vooraf aanmelden kan hier.
En zolang de voorraad strekt krijgt iedere deelnemer de bundel gedichten van onbekende dichters (71 verzen van 9 dichters).

De zomerveren is een project van het radioprogramma Andermans veren van Kick van der Veer dat iedere zondag van 10.00-11.00 uur te beluisteren is op NPO radio5. In de zomerveren worden vier radioprogamma’s opgenomen op twee zondagmiddagen. In Theater De Mess in Naarden.
Op 16 juli: 14.30 Frits Criens 16.30 Judith Nieken
Op 23 juli: 14.30 Wim Meyles 16.30 Wobke Wilmink (die gedichten van Willem voorleest)
Kaarten reserveren hier.


Readymades 

Zoete kaas

Bij ons op het bureau is het een duffe boel. We houden ons bezig met de ontwikkeling van organisatiedoelen en de bepaling van de wegen die de organisatie in zou moeten slaan, maar dat schiet niet op. In de vergaderruimte hangt een ruis van dom gepraat. In de koffiecorner is het nog erger. Die lui van logistiek zien de maan aan voor een zoete kaas. Daar win je de oorlog niet mee. Ze kletsen de blaren op je oren, maar cijfers verifiëren, ho maar. Laat ze kammen die geen haar hebben. We krijgen nu een nieuwe interim-manager. De vorige is met ziekteverlof. Het zal mij benieuwen. Wanneer komen die nog wijze collega’s?

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(33)

In onze serie Waarom deze regels? Monique Leferink op Reinink kiest:

de ander      o ja, we begrijpen elkaar

de man        als de ene hond de andere

de ander      met de ruwe vacht zachte blik

de man        stil

de ander      stil als een vlieg als glas glazen

de man        als vogel als veer als alles

de ander      goedenacht

de man        goedenacht
Fragment uit:
Oefening in het alleenlopen van Kreek Daey Ouwens, Wereldbibliotheek, derde druk, december 2017, p.78.

'The highest things are beyond words’ citeert Kreek Daey Ouwens de schrijver en dichter Ben Okri op de laatste pagina van haar bundel. In bovengenoemde dichtbundel en in dit fragment slaagt zij er op meesterlijke wijze in dit ‘beyond words’ gestalte te geven in een ontmoeting tussen twee mensen. Het contact tussen ‘de ander’ en ‘de man’ lijkt zich als een pendule heen en weer te bewegen tussen verlatenheid en verbondenheid, verlangen en berusting. Met spaarzame woorden roept Kreek Daey Ouwens bovendien een wereld op die de lezer alle ruimte laat voor eigen betekenisgeving en tegelijkertijd aan universele thema’s raakt. En dat raakt mij diep.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten