LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 33 / 3 september

3 sep, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Brief van een lichtmatroos van Anna van der Laan (Maurice Broere)

Meander Live 4column Hans Puper

Recensie van de bundel Anker Kruis Hart van Sofie Verdoodt (Britt Corporaal)

'Taal zet altijd iets in beweging'Interview met Monica Boschman (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel Nagenoeg van Filip Rogiers (Douwe Wilts)

Gedichten van Elise Vos

Een eenvoudig liedje, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

'Ik schrijf omdat die drang sterker is dan praktische redenen die te onderdrukken.', uit het interview met Anouk Smies, donderdag online!

Medewerkers

Tijs van Bragt heeft vanaf 2016 de binnengekomen kopij voor ons beoordeeld. Een andere functie binnen Meander ambieerde hij niet. 'Ik doe aan kwaliteitsbewaking', zei hij in een interview, en dat heeft hij fantastisch gedaan.
In 2010 zaten we samen in de Stadsschouwburg Amsterdam op het podium bij de prijsuitreiking van de Turing. Dat laatste werd De Gedichtenwedstrijd, het eerste Internationaal Theater Amsterdam. Wij bleven dezelfde.
We danken Tijs voor zijn nauwgezetheid, discipline en betrokkenheid en wensen hem alle succes bij zijn werk.

Cora de Vos gaat hem binnen de redactie opvolgen. Zij maakt voor ons al interviews.

En over kopij gesproken: stuur eens wat in! Zie ook de oranje button links op onze site. Drie tot vijf gedichten in een Word-bestand of in de mail geplakt, altijd feedback en misschien een kans om in Meander te staan!

© Alja Spaan

Rob de Vos-prijs 2023

Alleen deze maand kunnen deelnemers hun gedicht nog inzenden voor de Rob de Vos-prijs 2023. Laat u zich in deze wedstrijd inspireren door het thema ‘restwaarde’ en stuur uw gedicht naar ons toe. Voor het wedstrijdreglement en de prijzen, volg de link.

Nieuwsflits

Vanmiddag:

Woensdag 6 september vanaf 20.55 Poetsclub Rotterdam.

Zaterdag 9 september Ontmoet de dichter Nisrine Mbarki in het Poëziecentrum.

Zondag 17 september vanaf 15.00 uur een nieuwe dichtmiddag in Eijlders.

Tussen de Schuifdeuren, het gedichtenprogramma van het Poëzie Podium Oss, begint aan een nieuw seizoen. Op 20 september om 20.00 uur valt er in het cultuurlokaal van Groene Engel weer van alles te beleven op poëziegebied. Gasten zijn dit keer Friso Woudstra uit den Bosch met muziek en gedichten en Floor van der Wielen van het muzikale duo Flera, die dit keer optreedt met eigen gedichten; ze bracht eerder een bundel uit met Engelse poëzie. Het thema van de avond is Open: ook is er dit keer een groot Open Podium waar zowel PPO-leden als dichters van buiten zullen optreden. De presentatie is in handen van stadsdichter Michel Nierop en Eke Zoll. De toegang is gratis.

Zondag 24 september Utrechtse Dichtersdag met als thema Eigenzinnige kwetsbaarheid, Salon van Weleer, vanaf 10.30.

Ook zondag 24 september: open podium in de geheel gerestaureerde en prachtige aula van de begraafplaats Oud Eik en Duinen aan de Laan van Eik en Duinen 40 in Den Haag. De inloop is vanaf 13.30 uur en de start is om 14.00 uur. De middag duurt tot 16.00 uur en is uiteraard gratis te bezoeken. Wil je meedoen (drie gedichten per dichter) zorg er dan voor dat je voor 14.00 uur hier aanmeldt.
Dichter bij de Dood organiseert sinds twee jaar het evenement Dichter bij de dood op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag op Allerzielen (2 november). Dat is een poëzie-evenement dat al langer loopt maar sinds twee jaar is poëziestichting Ongehoord! aangehaakt en worden er behalve de avond op 2 november ook (open) dichters[podia georganiseerd. De eerste jaren in Loft maar vanaf dit jaar in de geheel gerestaureerde en prachtige aula van de begraafplaats.

Diezelfde zondag is Wendela de Vos te gast bij Ineke Holzhaus' Poëzie op zondag, OBA 16.00 uur. Ook in de OBA en met Holzhaus, op 26 september, workshop poëzie schrijven met een dichter op je schouder.

Op 30 september om 16.00 uur in het Goethe-Instituut Amsterdam een lezing van de Iraans-Duitse dichter Farhad Showghi zowel in het Duits als in de Nederlandse vertaling. Dichteres/vertaalster Annelie David gaat met Farhad Showghi in gesprek over zijn specifieke waarneming van omgeving, geest, lichaam en gevoel. Eveneens zal die middag de dichteres / componiste Rozalie Hirs haar Duitstalige poëzie voordragen en haar muziekcompositie Bridge of Babel te horen zijn.
In het kader van de 100ste geboortedag van Gerrit Kouwenaar, die net als Farhad Showghi tot de hermetische dichters gerekend wordt, leest Annelie David enkele gedichten uit diens werk. Kaarten hier.

Feest der Poëzie start een landelijke tournee over Couperus van september tot januari. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus. Kijk voor de data hier.

MUG 18 is uit, met bijdragen van Hester Knibbe, Hans Wap, Daniël Dee, Myrte Leffring, Peter Swanborn en Amber Rahantoknam en kunst van Andries Hoogenraad.

Poetico gedichtenwedstrijd 2023: wie maakt het mooiste gedicht rond het thema jezelf zijn? Inzendingen voor 15 september!

Readymades 

Eendjes

Op de kermis kwam ik deze readymade tegen. Experimentele poëzie van het zuiverste water. Ik werd erdoor ontroerd en tegelijkertijd van mijn stuk gebracht. Die aandoenlijke verkleinwoorden: cadeautjes, eendjes (en nog wel 18)! Geen interpunctie, geen rijm, - toch maakt het gedicht een veelzijdige kijk op de werkelijkheid mogelijk. Het is een prachtig voorbeeld van een morfologisch experiment waarbij speels met de regels van de grammatica wordt omgesprongen. Op een spontane manier wordt een politiek element (klep!) verbonden met sociaal engagement (cadeautjes!). Om het gedicht als een aanklacht tegen de eendenjacht te zien, gaat me wat ver, maar dat de dichter vragen stelt bij het inhalige consumentisme is meer dan duidelijk.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(39)

In onze serie Waarom deze regels? Dichter Frans Brocatus kiest

Poetry is just the evidence of life. If your life is burning well, poetry is just the ash.

© Leonard Cohen

afbeelding en quote

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten