LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 40 / 22 oktober

22 okt, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Weten welke huid je aan moet van Edward Hoornaert (Peter Vermaat)

Recensie van de bundel Jouw nectar is mijn inkt van Sander Grootendorst (Maurice Broere)

‘Ik delete niet, corrigeer niet, ik doe geen concessies’. Interview Alja Spaan (Cora de Vos)

Recensie van de bundel Noordzee/Morze Północne van Dorota Walczak (Hettie Marzak)

Klassieker 274, een bespreking van het gedicht Lentefanfare van Richard Minne (René Leverink)

Carla Bogaards, de bruinvisvrouw, column van Pieter Sierdsma


Deze week op de site van Meander

'Maar met taal blijft het natuurlijk behelpen.'uit het interview met Marc Kregting, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

De Amerikaanse dichteres Louise Glück is op 80-jarige leeftijd overleden. In 2020 won zij tot verrassing van velen de Nobelprijs voor Literatuur. ‘De bijzondere poëzie van Louise Glück, al heel lang bekend bij ingewijden en bewonderaars, is dankzij de soepele vertaling van Radna Fabias nu eindelijk voor een groter Nederlands publiek beschikbaar,’ schreef Jan de Jong op Tzum toen na de Nobelprijs werk van haar vertaald werd. Al eerder waren gedichten van haar door Erik Menkveld vertaald, maar een complete bundel was nog niet verschenen.
In 2003 en 2004 was Glück de Poet Laureate van de Verenigde Staten. Haar werk werd in Nederland uitgegeven door De Arbeiderspers. Haar bundel Averno werd hier besproken.

Maria Barnas stopt voortijdig met het Alkmaars dichterschap, haar termijn wordt volgemaakt door Lonneke van Heugten.

Voor de derde keer zijn de winnaars van de Boontje Poëziewedstrijd bekendgemaakt in de Ros Beiaardzaal in Dendermonde. De eerste prijs bij de volwassenen ging naar Saskia De Vriese (B) met het gedicht Jouw muren vormden maar een huis, de tweede prijs ging naar Monique Wilmer-Leegwater (NL) met het gedicht Ze vraagt niet meer, de derde prijs naar Steven Van Der Heyden (B) met het gedicht Woonzorgcentrum. (Van Der Heyden won met hetzelfde gedicht de Rob de Vos- prijs, hij gaf aan dat hij per abuis hetzelfde gedicht voor twee wedstrijden had ingestuurd.)
Quetzalli Adame Maciel (B) won bij de jeugd met  Ik haat gedichten schrijven en de Boontjesprijs ging naar Annette Akkerman (NL)  met Koelkastgeheimen. De Boontjesprijs krijg je voor het gedicht dat de stijl van Louis Paul Boon benadert, een vierde plek als het ware.

Van 22 oktober tot en met 26 november 2023 de tentoonstelling Emile Verhaeren: portretten en vertalingen. Vernissage op 22 oktober 2023 om 11.00 uur met een voordracht van enkele Verhaeren-gedichten in diverse vertalingen. Gelieve je komst hier te melden. Op zondag 26 november om 11.00 uur wordt de tentoonstelling afgesloten met een hommage aan Emile Verhaeren. Acteur Bruno Georis, dichter-performer Peter Holvoet-Hanssen en accordeonist Sebastian Enriques maken er een wervelend spektakel van.

Kunstkring Sint-Anna ter Muiden (Zeeuws-Vlaanderen) organiseert op zondag 29 oktober de poëzievoorstelling Geen woord teveel. Vlaamse en Zeeuwse dichters zullen met hun poëzie de toehoorders verrassen. Deelnemers: Frederik de Laere, Ann Slabbinck, Rogier de Jong, Dinie Sophie Fintelman, Tijs van Bragt, Johan Meesters, Rini Fenijn (poëtische amuse), Tijl Damen (interactief muzikaal theater) en Kees van Garderen (orgelspel). Bezoekers worden uitgenodigd zelf een kwatrijn te maken en voor te dragen.Tijdstip: 15.00 tot 18.00 uur. Locatie: N.H. kerk Sint-Anna ter Muiden, Nederherenweg 1, 4524 JS Sluis. Kaarten: € 7,50. Verkrijgbaar aan de kassa of hier te reserveren.

Ook deze zondag om 15.00 uur de vernissage van de tentoonstelling Als tijd vergaat in tijd, waarbij de gelijknamige gedichtenbundel van Jean-Paul Vanderpoorten samen met werk van Vlaamse grafici wordt gepresenteerd. Zondag 5 november 14.00 uur wordt deze tentoonstelling in de Tale Art Galery in Vlierzele afgesloten met een lezing van gedichten uit Nederland en Vlaanderen over mens, tijd, weemoed en herinnering. Met o.a. Hervé Claeys en muziek van Bob Dylan en John Williams.

Reveil 23 op 1 november in Kruisem, begraafplaats Nokere, 17.00-18.00 uur. Met koor Ami Canti en poëzie door de lokale dichters Hervé Claeys en Brecht Daleman, Erika Van Meirhaeghe en Marnix Dewaele.

Van 9 tot 12 november Literatuurfestival Schiermonnikoog Meet Me at the Lighthouse.

De Haarlemse Dichtlijn in het Verhalenhuis op 12 november met oa Seraphina Hassels, van 20.00-22.00 uur. Presentatie Marten Janse.

Niets dan de waarheidinternationaal poëziefestival zondag 19 november 16.30, georganiseerd door de stadsdichter, cultuurcentrum de Spil, Roeselare.

27 November wordt de vierde Frans Vogel Poëzieprijs toegekend. De tweejaarlijkse prijs wil jonge dichters stimuleren die schrijven binnen de geest – in de ruime zin des woords – van Frans Vogels poëzie.
In het dichterschap van Frans Vogel (1935-2016) komen het banale en het verhevene, zin en onzin als vanzelfsprekend samen. Zijn gedichten geven blijk van taalgevoeligheid, humor en levenslust. Hij is in zijn poëzie provocerend en brutaal en tegelijkertijd getuigt hij van lotsverbondenheid met mens en dier: met name met de verschoppelingen die zich aan de zelfkant ophouden. Frans Vogel was veel meer dan alleen dichter: hij was ook schrijver, columnist, beeldend kunstenaar, fotomodel, provocateur en bon vivant. Sporen van dat alles zijn goed in Vogels gedichten terug te vinden, want werk en leven vielen bij hem samen. Zijn gedichten zijn buitgemaakt op het rauwe grotestadsleven.
De jury bestaat dit jaar uit Alek Dabrowski (recensent, redacteur, schrijver), Arjen Duinker (dichter) en Leonor Faber-Jonker (historicus, schrijver, kunstenaar, curator). De juryleden hebben ieder 2-3 dichters voorgedragen op basis van persoonlijke selectie. Eén dezer dagen bekroont ze een (min of meer beginnend) oeuvre. De winnaar ontvangt een prijzengeld van €1.500,- en een kunstwerk van Rotterdamse kunstenaar Cor Kraat. De shortlist bestaat uit: Asha Karami, Pelumi Adejumo, Erwin Hurenkamp en Edna Azulay
De uitreiking zal plaatsvinden op 27 november in café Ari aan de Nieuwe Binnenweg 142a, te Rotterdam. Inloop vanaf 19.00, het programma start om 20.00. Wees welkom!

Readymades

Content

Feedback van de Marketing Manager en de Content Editor: toptekst, geestig, bondig, to the point, we moesten erom lachen.  Overtuigende tone of voice, goed gezien vanuit een strategisch en conceptueel perspectief. Een cruciale schakel tussen wat het merk wil zeggen en wat de consument wil horen. Content wordt creatief op een hoger niveau getild, zonder beugels, en houdt de aandacht van de klanten vast. Een OnBrand boodschap die perfect en naadloos aansluit bij de doelgroep.

© tekst Jos van Hest
© foto Willem van Toorn


Waarom deze regels?
(46)

In onze serie Waarom deze regels? Twan Vet schrijft poëzie, proza, liedteksten en muziek. Hij is stadsdichter van Amersfoort. Hij kiest

Soms was de nacht zo wonderschoon
dat hij de ochtend kon verdragen,
bij meisjes uit vervlogen dagen,
die we niet meer weten te wonen.

© Willem Wilmink
de laatste regels uit De meisjes uit vervlogen dagen
uit de bloemlezing Ik had als kind een huis en haard, samengesteld door Jean Pierre Rawie, Prometheus, 2004

Veel regels klieven zich als een weerhaak in mijn brein, dus kiezen is een haast onmogelijke opgave - zo waaien er bijna dagelijks regels van Wigman, Perquin en Bloem voor me uit. Maar deze regels, van Willem Wilmink, draag ik eigenlijk altijd met me mee. Omdat ik een kroegloper ben fiets of wandel ik vaak 's nachts weer huiswaarts en dan denk ik altijd aan deze regels, als de nacht inderdaad zo wonderschoon is. Als ik dan 's ochtends (vaker 's middags, moet ik bekennen) wakker word, bonken deze regels nog steeds in mijn hoofd, naast de kater. En er zitten ook nog meisjes in deze regels, en dan ook nog verdwenen meisjes, die we niet meer weten te wonen. Alle ingrediënten voor regels die je een leven lang met je mee wilt dragen.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten