LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 45 / 26 november

26 nov, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Plek van Herman Rohaert (Tom Veys)

Wie zit er achter het podium (2)? (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel De donkere kamer van Aly Freije / Annemarie van Buuren (Hettie Marzak)

Mijn inspiratie vind ik in de oorsprong, het begin van alle dingen’. Interview Emma Crebolder (Cora de Vos)

Het commentaar van Hans Puper

Gedichten van Gaël van Heijst

Abstract en concreet, column van Willem Tjebbe Oostenbrink


Deze week op de site van Meander

Er ontstaat in een steeds ingewikkeldere, verwardere wereld een plek van harmonie, waarin alles bij elkaar past en elkaar versterkt. Dat is ook wat ik poog te doen in mijn verschillende werkzaamheden.’, uit het interview met Simon Mulder, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Rozalie Hirs (1965) ontvangt voor Ecologica de Jan Campert-prijs 2023. Volgens de jury lijkt Hirs in deze dichtbundel de poëzie een nieuwe opdracht te geven: de taal teruggeven aan de met ondergang bedreigde natuur.

Jeroen Dera is een van de twaalf onderzoekers die van het KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) de KNAW Early Career Award uitgereikt krijgt. Hij krijgt 15.000 euro en een ‘uniek kunstwerk’. Dera is universitair docent literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Op 29 november 19.00-21.00 uur Silent Poetry Lab van Anne Broeksma. Silent Poetry Lab is opgericht door het Utrechts Stadsdichtersgilde. Elke maand in bibliotheek Neude.

Op 30 november 2023 om 19.30 uur viert de Verklaring haar vierde verjaardag. We doen dit met een avondvullend programma in de Groene Waterman te Antwerpen. Inschrijven is verplicht. De plaatsen zijn beperkt. Charles Ducal, Sylvie Marie en Tania Verhelst zijn de dichters van dienst. Hans Claus stelt zijn boek Clash voor. Alles staat in het teken van de broodnodige transitie die onze economie moet maken om terug ten dienste te staan van mens en natuur in plaats van die in naam van de Moloch te verknechten en uit te putten!

Op zaterdag 9 december om 14.30 vindt de opening plaats van de exposite van Willem Adelaar, die in de Kruisruimte te Eindhoven zijn collages, schilderijen en tekeningen tentoonstelt. Pit van Nes zal enkele gedichten van Willem Adelaar voorlezen. De dag erop houdt hij zijn nieuwste bundel ten doop, vanaf 14.00 uur bent u welkom. Ceremoniemeester deze middag is dichter/ performer Robert Tau alias Bennie Blits. Gastdichters zijn oa. Johan Meesters, Jeanine Hoedemakers en Hans F. Marijnissen.

De Schrijverspodiumprijs: de €300,- dichtwedstrijd voor iedereen. De inzendtermijn voor de 21ste editie van de Schrijverspodiumprijs loopt nog tot 10/12/2023!

15 december is het zover, dan gaat het inzenden voor de AMAI 2024 van start! Welke gedichten, quotes en/of spoken words stuur jij dit jaar in? Ben jij al op zoek naar jouw pareltjes? De uitreiking én het Instadichtersbal vinden plaats op 30 maart 2024 in het Parktheater in Eindhoven. Bestel hier je early bird tickets tot en met 31 december a.s.

Zaterdag 16 december 2023  15.00 – 16.30 Poëzietheater over Grootmoederschap in de bibliotheek Eindhoven - dependance Waalre, in samenwerking met Volksuniversiteit Waalre en de Stichting Man in de Maan. Drie dichters, twee vluchtelingen en twee vertellers gaan op zoek naar het verhaal van hun grootmoeders. Ieder volgt de sporen van zijn / haar grootmoeder. Hoe was zij? Wat deed zij? Waarnaar verlangde ze? Ze zijn allemaal verschillend, maar hun toen en daar verbindt ons in het hier en nu. Het is een zoektocht naar verbinding, nabijheid, acceptatie en geborgenheid. Van en met oa. dichters Emma Crebolder, Annelie David en Kreek Daey Ouwens. Info / kaarten hier.

Donderdag 28 december van 19.30-21.00 uur Poëziecafé met het decemberthema Mijn familie in Bibliotheek Amstelland.

Tot 31 december kunt u nog insturen voor de 31ste editie van de schrijfwedstrijd van de Raadselige Roos van het Literair Café Venray.

Voordat u het weet is het januari. De laatste donderdag van januari is het Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen. Sinds 2013 betekent Gedichtendag ook de start van de Poëzieweek. Van 25 tot en met 31 januari a.s. barst het grootste jaarlijkse poëziefeest van de Lage Landen voor de twaalfde keer los. Tijdens de Poëzieweek loop je overal in Nederland en Vlaanderen gedichten tegen het lijf; op school, in boekhandel en bibliotheek, op podia, sociale media of gewoon op straat. De week staat in het teken van het Thema 'Thuis', recent Gouden Griffelwinnaar Edward van de Vendel schreef tien nieuwe gedichten voor het jaarlijkse Poëziegeschenk. Zijn bundel heet 'Kom nog even bij mij kijken straks'.
Poëziecentrum Gent coördineert de grootste jaarlijkse poëziecampagne van de Lage Landen, Poetry International is het aanspreekpunt voor Nederland.

Nu ook in Nederland: Weesgedichten! In Vlaanderen is het al jaren een doorslaand succes, dit jaar krijgen bibliotheken in Zuid-Holland de Nederlandse primeur: Weesgedichten. Weesgedichten zijn gedichten op zoek naar een nieuw thuis. Bibliotheken zijn 'het weeshuis', iedereen met een groot hart voor poëzie kan er een gedicht adopteren. Tenminste, als je een raam 'aan de straat' hebt, want daar wordt het adoptiegedicht door handletteraars op aangebracht. Tijdens de Poëzieweek toveren Weesgedichten op deze manier steden als Den Haag, Gouda en Rotterdam om tot een grote, inspirerende bloemlezing in de buitenlucht. Ook de bliotheken in Maassluis, Vlaardingen en de Bollenstreek bieden weesgedichten een nieuw thuis. Kijk het filmpje met ambassadeur Derek Otte, deelnemende bibliotheken vind je hier.

Nieuw in Poëzie Podcast Nisrine Mbarki.

Hulp nodig bij het dichten? Dichten.online heeft een app ontwikkeld! Je kunt meteen beginnen. Hulp nodig bij het dichten? Dichten.online heeft een app ontwikkeld! Je kunt meteen beginnen. En Poëziecollectief bij Thuis, Amsterdam-Noord helpt je ook bij het schrijven, wekelijks op de dinsdagmiddag van 15.00-16.30 uur.

Readymades

Hondje – mooi liedje

Altijd erg zo’n briefje aan een lantaarnpaal. En je kunt er niets aan doen, want je hebt dat ellendige hondje niet gezien. Je weet zelfs niet welk mooi liedje wordt bedoeld.

Het liedje over het hondje dat maar blijft liggen op het graf van zijn baasje? Het liedje over Keessie, het hondje gevonden op straat bij een vuilnisbak? Het liedje over het hondje van Dirkie, dat een dodelijke hamer naar zijn kop geslingerd kreeg? Het liedje van het hondje woef woef woef, waf waf waf, sniffel snuffel sniffel, psssst en plast? Of het liedje van het hondje met het lamme pootje dat naar de Schollenbrug vaart in een havenbootje? Het liedje over Fifi, het hondje van de rijken dat leeft in overvloed terwijl het kind der armen zoveel ontberen moet? Of is het toch dat liedje Wie heeft er mijn tekkel Takkie gezien, te herkennen aan zijn blauw halsbandje?

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(51)

In onze serie Waarom deze regels? Schilder, dichter, beeldend kunstenaar Koen Vlerick (die het liefst deze serie helemaal had willen vullen) kiest:

Lichaam, denk ik, als je mijn eigen lichaam bent
waar heb je me gevonden
waar breng je me heen
waar laat je me gaan
en hoe moet het zijn zonder jou
hoe lang, hoe diep, hoe alleen.

© Rutger Kopland
uit het gedicht afdaling op klaarlichte dag I
uit de bundel Verzamelde gedichten, Van Oorschot, 2006

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten