LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 48 / 17 december

17 dec, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Hoe het werkt van Nachoem Wijnberg (Kamiel Choi)

Recensie van de bundel Visioenen van Martijn den Ouden (Æde de Jong)

Wie zit er achter het podium (3)? (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel een lichaam dragen van Hannah Chris Lomans (Jan van Gulik)

Klassieker 276, een bespreking van het gedicht IV stilte, hier werkt een dichter van Louis Paul Boon (René Leverink)

Rumoer in Rome, column van Hans Franse

 


Deze week op de site van Meander

'Het zingt in mijn hoofd', uit het interview met Judith Nieken, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

-
Top 10 gedichten van de Rob de Vos-prijs 2023 

MugZine 20 is zojuist verschenen en hierin zijn alle gedichten opgenomen uit de top 10 met als thema ‘restwaarde’ van de Rob de Vos-prijs van dit jaar. De kleurrijke illustraties zijn van Lisa Pregent. Mugzine is het kleinste poëzietijdschrift van Nederland en Vlaanderen. Iedere editie verschijnt als gratis download op hun site. Om deze feestelijke editie te bekijken en de gedichten te lezen klik je op je MugZine 20.
-

Nieuwsflits
-

Lieke Marsman heeft de Eline van Haarenprijs 2023 voor de beste dichteres onder 35 jaar, gewonnen met de bundel In mijn mand, verschenen bij uitgeverij Pluim. Eerder was Lieke Marsman in 2013 genomineerd voor de Eline van Haarenprijs met de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud, in 2010 verschenen bij Van Oorschot.
Lieke Marsman wint daarmee een geldprijs van 1.250 euro, beschikbaar gesteld door uitgeverij Conserve, die dit jaar veertig jaar bestaat, en een beeld van Aris de Bakker. Eerdere winnaars waren Ria Bremer in 1988, Mischa de Vreede in 1993, Nel Dahlberg in 1998, Ester Naomi Perquin in 2008, Kira Wuck in 2013 en Mieke van Zonneveld in 2018. De jury van de Eline van Haarenprijs bestaat uit Anna Enquist, Neeltje Maria Min en Elly de Waard.
-
Verkiezing van het beste gedicht op Instagram gaat weer van start: de AMAI 2024: Op 30 maart 2024 vindt voor de vierde keer de uitreiking van de AMAI awards plaats. De AMAI is de jaarlijkse verkiezing van het beste Nederlandstalige gedicht, de beste Nederlandstalige quote, het beste Nederlandstalige spoken word en het favoriete account van een Nederlandstalige dichter/quoter op Instagram in 2023. De winnaars worden zowel door het publiek als door een vakjury gekozen.
De vakjury voor de gedichten en de quotes bestaat dit jaar uit de volgende personen: Vrouwkje Tuinman, Joost Oomen, Erik Jan Harmens, Iris Penning, Jasmijn Lobik, Yke Schotanus en René Oskam.
De vakjury voor spoken word bestaat uit: Justin Samgar, Kelly Verdonk, Lev Avitan, Yke Schotanus en Gershwin Bonevacia.
AMAI staat voor Alle Monden Award Instagram en is een initiatief van Stichting AMAI en het inspiratiecollectief @allemonden. De verkiezing is in het leven geroepen om de vele online dichters en quoters op Instagram onder de aandacht te brengen van een nog groter publiek en Instapoëzie in al haar facetten de erkenning te geven die het verdient.
Vanaf NU tot en met 15 januari 2024 kunnen gedichten, quotes en spoken words hier worden ingezonden. De longlist wordt gepubliceerd op 28 januari 2024 (tijdens de Poëzieweek 2024) en tot en met 25 februari 2024 kan het publiek vervolgens stemmen op de longlist. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Avond van de AMAI op zaterdag 30 maart 2024 in het Parktheater in Eindhoven.
-
Vanmiddag kunt u nog bij Eijlders dichterlijke antwoorden geven of krijgen op de vraag Welke keuzes heb ik? Vanaf 15.00 uur.
-

-
Voor de tweejaarlijkse Jotie T'Hooft Poëzieprijs is de deadline 25 januari. Deelname kan via de website.
-
De laatste donderdag van januari is het Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen. Sinds 2013 betekent Gedichtendag ook de start van de Poëzieweek. Van 25 tot en met 31 januari a.s. barst het grootste jaarlijkse poëziefeest van de Lage Landen voor de twaalfde keer los. De week staat in het teken van het Thema 'Thuis', recent Gouden Griffelwinnaar Edward van de Vendel schreef het jaarlijkse Poëziegeschenk. Zijn bundel heet 'Kom nog even bij mij kijken straks'.
Poëziecentrum Gent coördineert de grootste jaarlijkse poëziecampagne van de Lage Landen, Poetry International is het aanspreekpunt voor Nederland.
Uw eigen Poëziegeschenk, Poëziefeest of hele poëzieweek kan natuurlijk ook, wie weet wordt het wel een heel Poëziejaar, en Gedichtendag is het iedere dag. Boek een dichter, organiseer iets in uw woonplaats. We delen het graag voor u.
-
In Nijmegen is het vrijdag 26 januari GedichtenNacht in het Festivalhuis op het Mariënburg, aanvang 21.00 uur. De Nijmeegse Gedichtennacht  is een samenwerking tussen Op Ruwe Planken, Studievereniging voor Neerlandici (SVN) en Wintertuin. Optredens oa van Edward van de Vendel en Madelief Lammers. Meer informatie en kaartverkoop hier.
In aanloop naar de Gedichtennacht, wordt gedurende een maand wekelijks het werk van de deelnemende makers op Wintertuins online podium Notulen van het Onzichtbare gepubliceerd.
-
Zaterdag 27 januari de 2e editie van het Poëziefestival JAJA! bij Hijman Ongerijmd.
Verdeeld over drie podia in de oudste boekhandel van Arnhem — in de winkel tussen de boeken, boven de winkel in de voormalige kapsalon en in de grote kelder — programmeren we onze favoriete gevestigde, debuterende en ongeziene dichters, performers en muzikanten. Het festival ontleent zijn naam aan het gelijknamige gedicht van Simon Vinkenoog en is bedoeld als bejubeling van de hedendaagse poëzie. Dit jaar presenteren ze met trots o.a.: Alara Adilow, Edward van de Vendel, K. Michel en Neeltje Maria Min. Aanvang 20.30 uur. Meer informatie hier.
-
In Westervoort is een nieuwe dorpsdichter benoemd, Herman Delwig.
-
Willem Wilmink Dichtwedstrijd: Voor de 28e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter. Dichter Rosa Schogt heeft de nieuwe zin bedacht. Zij werd door de vorige gastdichter Marc Nochem uitgenodigd om de regel voor 2024 te bedenken.
Rosa kwam met de volgende regel: of mag ik vrij over de bladzijden bewegen?
De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Rosa Schogt er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind, of ergens middenin. Inzenden kan tot en met 3 maart 2024 naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar dit mailadres.
-
Leest u al Literair Nederland? Prachtige bijdragen, recensies, columns.
-
Readymades

Open deur

Doe altijd open.
Ook als er niet gebeld wordt.

Wie weet, staat er iemand.
Wie weet, ben je het zelf.

© Jos van Hest
-

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Cora de Vos vond hier:

'Het meanderen is een decoratieve naaitechniek waarbij de quilter een continue lijn van bochten, lussen en cirkels in verschillende richtingen en vormen creëert. De lijnen overlappen elkaar niet en hebben meestal geen specifieke patroonrichting, wat zorgt voor een organische en willekeurige uitstraling.'

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten