LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 49 / 24 december

24 dec, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De weg terug van Richard Foqué (Tom Veys)

Ham 50 jaar / Delphine Lecompte wint de Louis Paul Boon-prijs, verslag Marc Bruynseraede

Recensie van de bundel Poëzie in het donker samengesteld door Gerard Rozeboom (Hans Franse)

'Het zingt in mijn hoofd', interview Judith Nieken (Inge Boulonois)

Het commentaar van Peter Vermaat (Janine Jongsma)

Kees Ouwens. Zwervend naar zichzelf. Column van Pieter Sierdsma

 


Deze week op de site van Meander

‘Ik word gedreven tot schrijven omdat gewoonweg leven niet volstaat.’, uit het interview met Johan Clarysse, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

-

Nieuwsflits
-

Astrid Lampe, 'een van de meest eigenzinnige dichters', wint de P.C. Hooft-prijs.

Kees ’t Hart krijgt de Prix de Colette. De prijs is in het leven geroepen door antiquariaat Colette voor de boekensteun van het jaar . Een boekensteun is iemand die zich inzet voor het behoud en de verspreiding van het boek.

In het Poëziecentrum wordt op 23 december aandacht gegeven aan Het betere werk: de wereld van Menno Wigman. Kiki Coumans analyseerde zijn nalatenschap, met bijdragen van Willem Thies en Vrouwkje Tuinman.
Op 30 december aandacht voor Tegen het vergeten: Ingrid Jonker.
Het toegangsbewijs is tevens een tegoedbon voor bundels uit het tweedehands aanbod van het Poëziecentrum.

Op 30 december 11.00 uur Saskia De Coster in de bibliotheek van Beersel naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de leeskring, 20 januari Koen Peeters voor een Toast Literair in het huis van Herman Teirlinck. Word vriend en blijf op de hoogte van alle activiteiten.

Zaterdag 13 januari 10.30-12.30 een workshop Poëzie voor elke dag in het eerste Schrijfcafé Utrecht van 2024.

Op 14 en 21 januari kun je een kursus poëzieposter maken volgen in Huis73, 's Hertogenbosch. Met oa Jeanine Hoedemakers.

Van 15 januari tot 10 februari in bibliotheek Tielt de Poëzietentoonstelling Ademtochteneen verzameling poëzie waar telkens een vleugje adem in verwerkt is. 12 dichters waaronder Bart Moeyaert, Geert de Kockere, Ann Dewulf e.a. stelden elk een werk ter beschikking om geborduurd tentoongesteld te worden.

De dichtmiddag der dichtmiddagen is gepland op 21 januari ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van podium Eijlders.

Zaterdag 2 februari de Grote Poëzieavond van Borne met gedichten en muziek uit de vorige eeuw. Optredens van Simon Mulder en salonorkest Belle Epoque. In het Kulturhus, aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn hier te reserveren.

10 februari 2024 draait het in Forum Groningen weer om schrijvers en boeken tijdens Het Grote Gebeuren; het leukste literatuurfestival van het Noorden vol verhalen, boeiende gesprekken, ontmoetingen, theater, muziek en dans. Koop alvast je early bird ticket. En blijf op de hoogte van Noordwoord activiteiten.

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het festival van de Haarlemse Dichtlijn op Hemelvaartsdag 9 mei. Groot nieuws is dat ze terugkeren met de formule in het centrum van Haarlem waarbij de cultuurhistorische binnenstad het architecturale decor zal vormen voor de podia. En wie treedt er op in februari?

Een goed voornemen? Adopteer jouw favoriete Weesgedicht: maak de straten tot bloemlezing! Weesgedichten zijn 100 Nederlandstalige gedichten van evenzovele Vlaamse en Nederlandse dichters. Iedereen met een raam aan straat, bewoner, winkel, school of ondernemer, in het werkgebied van een deelnemende bibliotheek kan gratis een Weesgedicht adopteren voor op het raam.
Met de slogan 'Weesgedicht zkt Adoptieraam' brengen we samen met Vlaamse, Brusselse en Nederlandse bibliotheken de poëzie letterlijk bij de mensen thuis! Hoe? Door straten en ramen te overspoelen met gedichten. Zo worden tot wel honderdduizenden voorbijgangers bereikt en verspreiden de Weesgedichten de verrassing van en de liefde voor poëzie en taal. Vrijwillige handletteraars schrijven de gedichten met afwasbare stift op de ramen van de adoptieouders. In Nederland sieren zo in januari, in aanloop naar de Poëzieweek met het thema ‘thuis’, honderden gedichten de ramen van straten. Op deze manier toveren wij de straat om tot een bewandelbare poëziebundel.
Op De Taalstaat kwamen de gedichten ook voorbij: wacht niet langer en adopteer ook jouw Weesgedicht of geef het cadeau. Het wordt dan in de tweede helft van januari aangebracht door een vrijwillige handletteraar. Hier lees je hoe het adopteren in z’n werk gaat en staan de deelnemende bibliotheken handig op rij.
In België en Nederland tezamen worden maar liefst 4525 Weesgedichten aangeboden via 180 (!) bibliotheekvestigingen: 105 in Vlaanderen en Brussel, 75 in Zuid Holland en enkele andere plaatsen van 13 bibliotheek- organisaties. Deelnemende bibliotheken in Nederland zijn hier te vinden. Meer weten? Volg @Weesgedichten op Instagram- en Facebook.

Een curus poëzieposter maken in Huis73, 's Hertogenbosch. Met oa Jeanine Hoedemakers.

Voor onder de boom (snel nog even): Full Trust Festivaltickets voor Poetry International, hèt festival in 2024.

-
Readymades

Marius
niet bonken op de trap
niet binnen zonder voeten vegen
niet met deuren slaan
niet denken dat je alleen op de wereld bent
niet alles achter je kont laten slingeren

en verder Marius
ook niet praten met volle mond
niet in je neus peuteren
niet aan je gat krabben
niet boeren en wildplassen na wat biertjes
niet spugen op straat, niet zeuren
niet proberen te lopen voor je kunt kruipen

wellicht is het beste voor jou Marius
om gedichten te gaan schrijven

© Jos van Hest
-

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen.
Alja Spaan vond in Zelf doen van Nina Weijers, Atlas Contact 2022, het volgende:

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten