LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 10 / 3 maart

3 mrt, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Wat te doen dan doen alsof van Malon Bakker (Maurice Broere)

Over de (relatieve) troost van poëziecolumn van Ko van Geemert

Recensie van de bundel Mal dood lam van Kurt De Boodt (Hettie Marzak

bij poëzie voelt het alsof je meer ruimte hebt dan bij proza.’ Interview Liesbeth Huijer (Mirthe Smeets)

Het commentaar van Alja Spaan (Janine Jongsma)

Gedichten Annemie Deckmyn

Die mijn aderen doorstroomt, column van Jan Loogman

            

 


Deze week op de site van Meander

Wie zit er achter het podium (6)?, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwsflits

Schrijver, dichter, performer, theatermaker, columnist en journalist Ko de Laat, is 22 februari jl overleden. Naast gedichten schreef hij liedjes en droeg bij aan allerhande muzikale projecten. Ko was betrokken bij festivals, theaters, revues, podcasts en wat al niet. Zo was hij een graag geziene gast bij het populaire radioprogramma Andermans Veren. Jarenlang maakte hij deel uit van het team van snelsonnettiers op gedichten.nl . Op Het vrije vers prijkt onder meer zijn parodie op het Wilhelmus: “Het echte koningslied”. Ko laat een schat aan werken achter. (Inge Boulonois op het Vrije vers.)

Woensdagmiddag 6 maart start de cursus Dichten Durven Doen! bij De VAK in Delft: 8 lessen met dichter-schrijfdocent Margriet van Bebber.

Zaterdag 9 maart 14.00-16.30 uur in het Poëziecentrum Nederland: Ontmoet de dichter Esohe Weyden; 16 maart 14.00-16.00 uur staat Jan G. Elberg centraal in Tegen het vergeten; 23 maart 14.00-16.00 uur Idwer de la Parra met Vlerk in Het betere werk; 30 maart is de hele middag gewijd aan Turkse poëzie. Kijk voor meer op de agenda.

Zondag 17 maart 2024 om 15:00 uur bij Eijlders 'Wat is familie waard?' En natuurlijk mag jij als dichter al je familie meenemen om naar jou en andere dichters te luisteren. De presentatie deze middag is in volledig vrouwelijke handen: Seraphina Hassels en Jolies Heij.

Eijlders sluit hiermee aan op het thema Bij ons in de familie van de Boekenweek 2024, die van 16 tot en met 24 maart plaatsvindt.

Voor de 23e keer Poëzie in de Branding met gedichten op palen in de branding. Het thema van 2024 is: ONDERSTROOM. Tot 25 maart kun je hier insturen. Vanaf 16 mei t/m 10 juni 2024 staan de gedichten in de branding. Meer informatie hier.

En nu het toch al bijna zomer is: Van 6 tot en met 9 juni 2024 haalt het 54ste Poetry International Festival Rotterdam alles uit de poëzie en de poëzie uit alles. Met dichters en spoken word-artiesten van over de hele wereld en partners van ver en dichtbij presenteert het festival unieke poëzieperformances, themaspecials, workshops, interviews en interactieve programma's. Verheug je alvast op deze dichters!

-
Readymades

Handleiding

Dit is onse troon. Hij is gemaakt voor
Lieve mense en aardige mensen. Onze troon
is spisjaarl en uniek als je De uitverkoreenne
bent dan gaat De kroon glinsteren. je bent pas de
uitverkorenne als je nog nooit stout gedaan
nog niemand heefd het laten glimen zelfs wij
niet

maar a.u.b niet aanraken
het kan kapot gaan en ook niet
er op zitten

Poëtische handleiding voor een onmogelijke troonsbestijging, geschreven door kinderen uit groep vier. Een wijs gedicht, geestig, hoopvol en praktisch. Treffende woordkeus. Onverwachte wendingen. Informatief en geheimzinnig. Sprookjesachtig en realistisch. Menig volwassen dichter mag er een voorbeeld aan nemen. Zal de kroon van de troon ooit gaan glinsteren?

© Jos van Hest


Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Cora de Vos kwam in de column van Max Pam (de Volkskrant 30 januari 2024) tegen:

Laatst was ik op de universiteit van Groningen. Een vriend heeft in een antiek pand zijn eigen faculteitje opgezet en liet mij dat trots zien. Net waren we gezeten bij een kopje koffie, toen een collega van mijn vriend binnentrad. Het gesprek meanderde even voort, tot mijn vriend plotseling zei: ‘Vertel jij mijnheer Pam even waarover je geen les meer mag geven.’ ‘Over de Holocaust’, antwoordde de collega pardoes.'

en Marc Bruynseraede wees erop dat de Dichter des Vaderlands van België, Mustafa Kör, in zijn elfde gedicht ook kennis gaf van het feit dat de eigenschappen van een Meander hem niet ontgaan zijn:

Bibliofiel

Het zijn beloftes waar je naar reikt
hoog en droog als gonzende bijenkorven
Een blik was genoeg om meer te willen
voor het leven

Je meandert langs ruggen, plukt hier en
daar vruchten van voldragen schappen
Telkens je er eentje aanslaat, gloort het
in lichaam en geest

In de ban van meer licht jaag je sindsdien
van en naar je wingewest. De verhoopte buit
is bladgoud en inzicht

Onder dit gebinte liggen wereldwonderen
voor het grijpen als snoepgoed. Dat ervoer je
van in het prille begin. Langs moeders rokken
keek je op en je oerknal voltrok

© Mustafa Kör

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten