LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 12 / 17 maart

17 mrt, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Trilling van Rense van Aarnhem (Ivan Sacharov)

Recensie van de bundel Ze was in alle vroegte opgestaan van Onno-Sven Tromp (Hans Franse)

'Poëzie is zo nuttig voor een mens om mee bezig te zijn, of je het nu schrijft of leest.’ In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het eenenvijftigste gesprek, met Britt Corporaal (Alja Spaan)

Het commentaar van Marc Bruynseraede (Janine Jongsma)

Klassieker 279, een bespreking van het gedicht Talisman van Mustafa Stitou (Joost Dancet)

Gedichten van buiten kennen, column van Hans Franse

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Alleen schrijven is voor mij niet genoeg, ik wil de poëzie ook graag uitdragen.’ Een interview met Ria Westerhuis, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

De longlist voor de Grote Poëzieprijs 2024 omvat de volgende bundels: Niets dan dit: Een lijflied voor de ziel, Piet Gerbrandy (Atlas Contact), Ecologica, Rozalie Hirs (Uitgeverij Vleugels), Nu we er toch zijn, Erwin Hurenkamp (Querido), Een lichaam dragen, Hannah Chris Lomans (De Bezige Bij), Sunset industries, Jens Meijen (De Bezige Bij), Indolente, Dewi de Nijs Bik (De Arbeiderspers), Lievegedicht, Joost Oomen (Querido), De maan schijnt feller in de metaverse, Merel van Slobbe (De Arbeiderspers), mijn cloud, die de uwe is, Anouk Smies (Opwenteling), Anker Kruis Hart, Sophie Verdoodt (Poëziecentrum), Wisselplaats, Monique Wilmer-Leegwater (U2pi) en Zabriskie, Peter Verhelst (De Bezige Bij).
In de eerste week van april zal de shortlist bekend worden gemaakt door de jury bestaande uit Cathérine De Kock, Elten Kiene en Sasja Janssen.

Een onafhankelijke jury bestaande uit Karin Amatmoekrim, Jacqueline Bel, Yra van Dijk, Jos Joosten en Mathijs Sanders stelde een overzicht samen van 33 vrouwelijke auteurs die de P.C. Hooft-prijs wel verdiend, maar niet ontvangen hebben. Op de site van het Literatuurmuseum vind je het complete juryrapport. De tentoonstelling Wel verdiend, niet ontvangen is vanaf 8 maart geopend voor het publiek.

Emile Verhaeren gaat Europees! Morgen, maandag 18 maart, om 17.20 uur zendt cultuurzender Arte een programma uit gewijd aan de dichter Emile Verhaeren: La Belgique d’Emile Verhaeren. U kan het programma hier bekijken.

Dichters die communiceren met beeldhouwers: Uitnodiging voor 'De Betoverende Tuin', een internationale poëtische kunsttentoonstelling van vrijdag 28 juni tot en met zondag 11 augustus.  Organisatie: Art Sanctuary, Ignace Clarysse. Uw gedicht op een glaspaneel of in de verzamelbundel? Wekelijks worden kunstwerken aan deze lijst toegevoegd, laat u inspireren. Voor 15 mei graag hier inzenden.

Op zondag 14 april, om 11:00 is Groede Literair te gast bij familie D'Hont op de Catshoeve in Groede voor een lezing van Joyce Pijnenburg: Coomans en Cats: feminisme en seksisme in de Zeeuwse zeventiende eeuw. Zou het kunnen dat een Zeeuwse dichteres de eerste Nederlandstalige, feministische publicatie schreef? Reserveren hier.

Op vrijdag 19 april om 19u30 in het Leietheater in Deinze de theatervoorstelling ‘Iedereen stadsdichter’, tevens de boekpresentatie van 'Iedereen stadsdichter', waarmee Steven Van de Putte na vier jaar afscheid neemt als stadsdichter van Deinze. Tickets hier. Het rijkelijk geïllustreerde boek is een bloemlezing van stadsgedichten.

-
Readymades

Analyseer dit gedicht
aan de hand van de volgende vragen:

Wat is het thema van dit gedicht?
Hoe is het gedicht opgebouwd?
Wat bedoelt de dichter met de titel?
Waarom rijmt dit gedicht (niet)?
Verklaar de werking van de klankkleur
(let op de o’s en oo’s!).
Hoe werkt de compactheid van de regels?
Waarin verschillen de twee strofes?
En wat is de zeggingskracht daarvan?
Welke stijlfigu(u)r(en) heeft de dichter gebruikt?
Wat is de symboliek van hooi en stro?
Welke betekenis van dit gedicht
ligt er onder de oppervlaktelaag?
Met welke literaire stroming
kun je dit gedicht in verband brengen?

Raak niet gefrustreerd.
Sommige gedichten zijn nou eenmaal
lastig te doorgronden,
maar het is de moeite waard.
Inleveren eind van deze maand.
Je analyse telt mee voor het eindcijfer.

© tekst: Jos van Hest
© foto: Hugo Vos

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Annette Akkerman en Ko van Geemert zagen deze foto in Kampioen, het ANWB magazine Nr. 1 Winter 2024:

Jan Servaes vond, gewoon op een muur in Heerlen te midden van andere aforismen, deze:

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten