LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 18 / 28 april

28 apr, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Harder dan een zee van Silke Peeters (Jan van Gulik)

Recensie van de bundel Gezwommen worden van Anke Senden (Tom Veys)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het drieënvijftigste gesprek, met Willem Tjebbe Oostenbrink. (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Ondersteboven van Marc Terreur (Hettie Marzak)

Gedichten Marnix Speybroeck

Herman ter Balkt, bard van het boerenland, column van Pieter Sierdsma

            

 


Deze week op de site van Meander

'Ik denk niet dat het de taak van de poëzie is om antwoorden te geven.' Een interview met Maaike van Steenis, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwe medewerkers

We verwelkomen als nieuwe recensent Iris van de Wetering. Ze is een fervent liefhebber van lezen en schrijven. Ze zit in haar laatste jaar van de bachelor Literatuurwetenschap. Wij wensen haar veel schrijfplezier.

Nieuwsflits

Zabriskie van Peter Verhelst wordt bekroond met De Grote Poëzieprijs. De Vlaamse auteur kan 20.000 euro op zijn rekening bijschrijven. De jury, bestaande uit Sasja Janssen, Cathérine de Kock en Elten Kiene, noemt de bundel ‘een koortsige trip naar de essentie van menselijk leven’.

De Sybren Poletprijs 2024 wordt toegekend aan schrijver en dichter Lidy van Marissing (1942). De Sybren Poletprijs is een bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015).

Genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2024: De maan schijnt feller in de Metaverse van Merel van Slobbe, De richting is richting omleiding van Bob Vanden Broeck, Indolente van Dewi de Nijs Bik en Rozige Maanvissen van Sytse Jansma.
De C. Buddingh’-prijs bekroont het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar en wordt sinds 1988 door Poetry International uitgereikt.

Op 7 mei start de reguliere kaartverkoop voor de 41ste Nacht, het allergrootste poëziefeest van het jaar, 5 oktober in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, de afsluiting van het ILFU festival. Als ILFU Member koop je nu al je ticket via ILFU Dashboard, tot 7 mei voor een gereduceerd tarief.

In het kader van het Van Rijn Festival* zal op 21 juni 2024 de jaarlijkse Leidse Poëzienacht in de historische burcht van Leiden plaatsvinden. Het programma van de Leidse Poëzienacht zit vol met muziek, dans, kunst en natuurlijk poëzie. Met optredens van gevestigde namen, zoals Rozalie Hirs, lokale/opkomende artiesten en van de winnaar van de Poëzienacht dichtwedstrijd! Georganiseerd door Index poetry met Jeroen van Wijk en Martin M. Aart de Jong. Het thema van de avond en van de wedstrijd is ‘TroostRIJK’. Stuur jouw gedicht vóór 31 mei 23:59 naar dit adres.

Het thema van de Plantage Poëzie Prijs 2024 is kleding. Gedichten over kleren, onze tweede huid, van dierenvellen en verboden bont tot trouwjurken en bodywarmers. Over cocktailjurken en uniformen, ritssluitingen en klittenband, over aan- en uitkleden, kleermakers en couturiers, de dwang van merkkleding, de bulk van textiel en de tweedehandswinkel. Schoenen mogen meedoen, hoeden ook. Tot 15 augustus kunnen gedichten naar dit adres worden gestuurd. De gedichten worden anoniem beoordeeld. Jos van Hest is voorzitter van de jury.

Festival Het Park Vertelt staat op 31 augustus in het teken van  MenTaal om mentale kwetsbaarheid uit de schaduw te halen en in het licht te zetten. Daarom organiseert Het Park Vertelt in aanloop naar het festival een dichtwedstrijd met als thema Binnenwereld. Geef woorden aan jouw unieke binnenwereld. Tot en met 30 april kun je je gedicht nog inzenden naar dit adres.

En wie alle prijzen en wedstrijden moe is, er zijn genoeg DichtersZwerftochten....
Zondag 26 mei in Ospel (de Grote Peel) en in Diepenveen (bij Deventer) en zaterdag 1 juni in Enschede (Willem Wilmink).

Ontspan met Beeldspraak, de podcast van het poëziecentrum. De spits werd in 2020 afgebeten door Peter Verhelst, die praatte over zijn bundel Zon.

Op Neerlandistiek 80 jaar Komrij, er zijn vele Herman Gorters en Jacques Perk.

Readymades

Sprookje

De kikker veranderde in een lieve prins.
Leuke weken.

De lieve prins veranderde in een lompe boer.
Nare jaren.

Via Ventweg hem er eindelijk
uitgegooid.

© Jos van Hest

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Elly Stolwijk haalde uit een recensie over de nieuwe EP van Morvigor, de metalband waarin haar zoon Evio bas speelt en waarvoor hij de teksten heeft geschreven, het volgende:
'Het nummer de Spiegel laat ons in het begin wat reflecteren. De gitaarklanken lijken wat te meanderen alvorens het geheel pas echt tot zijn recht komt, maar dan zijn we al weer vier minuten verder.'

Jan van der Vegt las Op zoek naar lezers. Dagboeken 2012-2016, van Gerrit Jan Zwier, waar op pagina 163 staat:
'Dus spoedde ik mij naar het prachtdorp Eext, om mij er te laven aan de hunebedden, de brinken met eiken en de boerderijtjes met mosdaken. Vandaar daalde ik af naar het wijde, veenkoloniale land, om mij vrolijk te maken over het informatiebord van Het Drentsch Landschap bij de Hunze, dat ons een paradijselijke toekomst schetst van meanders, gele lissen en boterbloemen.'

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten