LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 22 / 26 mei

26 mei, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bloemlezing de 44 beste gedichten van de Herman de Coninckprijs (Hettie Marzak)

'Poëzie en muziek bieden me troost'. In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het vierenvijftigste gesprek, met Ko van Geemert

Recensie van de bundel De dansvloer is van iedereen van Maaike de Wolf (Peter Vermaat)

Je poëzie is je identiteit.’ Interview Yanaika Zomer (Monique Wilmer-Leegwater)

Het commentaar van Edward Hoornaert (Janine Jongsma)

Gedichten van Monique Leferink op Reinink

Hier leit Poot…column van Wopke van der Lei

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Het gaat niet om waar die drang ons naar laat streven, maar het gaat om de drang zelf.’ Uit het interview met Marc Reugebrink, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwe medewerkers

We heten Anneruth Wibaut van harte welkom als recensent in ons team en wensen haar veel lees- en schrijfplezier. Anneruth is gepensioneerd en woont in Haarlem. Als dichter is ze verbonden aan de Haarlemse Dichtlijn. Als auteur schreef ze een autobiografische roman. Meer over haar hier.

-
NieuwsflitsWoensdag 29 mei Silent Poetry Lab, opgericht door het Utrechts Stadsdichtersgilde. Vanaf 19.00 uur.

Op 8 juni vindt in het Einde van de wereld om 13.00 uur de presentatie plaats van de bundel Vertalersweelde, Hölderlin in de handen van Mereie de Jong.
Vier gedichten van Hölderlin zijn opnieuw vertaald, Kees Snoek schreef de inleiding en 49 Vlaamse en Nederlandse dichters hebben hun poëtisch licht laten schijnen over deze nieuwe vertalingen. Jos van Hest presenteert en veel deelnemende dichters zullen hun bijdrage voorlezen. De bundel is die dag met korting verkrijgbaar. Het Einde van de wereld is de boot Quo Vadis, afgemeerd aan de Javakade 61, Amsterdam.

Die avond vindt in het Vestzaktheater in Enschede van 19.00 uur tot 21.00 uur een Open Poëziepodium plaats met muzikale bijdrage van Arthur Adam ten Cate, de huidige stadsdichter van Enschede! Georganiseerd door WAK en Dichters In Enschede (DIE).

Op zaterdag 15 juni om 20:00 uur vindt in De Grote Kerk van Groede de elfde editie van De Avond van de Poëzie plaats. Voordrachten en muziek met karakter. Inloop vanaf 19:30 uur.  De dichters die dit jaar optreden zijn Froukje van der Ploeg, Idwer de la Parra en Saskia Stehouwer. Dichter en muzikant Nyk de Vries speelt muziek van zijn nieuwe album. Reserveren hier.

De Literaire Werkplaats organiseert de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2024 met het thema Luister! Iedereen kan meedoen door één gedicht in te sturen naar dit adres vanaf 1 juni 2024 tot en met 15 september 2024. Alle ingezonden gedichten worden anoniem beoordeeld.

Deze week is het Annie M.G. Schmidt-week. In het Literatuurmuseum bijzondere verhalen over haar in een kleurrijke online expositie.

Readymades

Gelieve u

Dit is een van de meest ontregelende en daarom aantrekkelijke gedichten die ik de laatste tijd heb gelezen. Dit omgekeerd liefdesgedicht is miniem van volume, maar er spat een maximale zeggingskracht uit deze ene zin van drie regels. Vorm en inhoud vallen onontkoombaar samen. De  confrontatie met de harde werkelijkheid in een strakke en scherpe schrijfstijl is onthutsend gewelddadig en tegelijkertijd geestig explosief. Hier wordt de terrorist in de lezer – en zijn wij dat niet allemaal – vriendelijk doch dringend verzocht om een deur en een bundel verder te gaan. Voor de liefhebbers wijs ik nog even op het subtiele klankspel met de ie in regel 1 en 2.

© Jos van Hest

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair.
Marten Janse las in de Volkskrant van 1 april dat 'meanderen kan resulteren in een dode arm (hank).', uitgelegd door Caspar Janssen:

Een hank

Tot in de 18de eeuw
waren rivieren
en zeker de IJssel
brede, meanderende
en op veel plekken ondiepe
en meestal trage waterstromen
die niet werden begrensd door dijken

Bij hogere waterstanden
en sterkere stroming
sneed de rivier zich
in de buitenbochten die afkalfden

In de binnenbochten waar
de stroming minder was
sloeg slib juist neer
waardoor die verlandden

Zo ontstond een
almaar grotere lus

Uiteindelijk kwam het moment
dat de rivier de eigen lus ging doorsnijden
de weg afsneed tussen het beginpunt
en het eindpunt van de lus

De lus zelf werd
een dode rivierarm
een hank.

Een hank langs de Zalkerdijk, Beeld: Maarten Delobel

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten