LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 29 / 14 juli

14 jul, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Kopwolven van Martin Knaapen / Marcel Herms (Iris van de Wetering)

'Vaak is het juist omdat poëzie niet van nut moet zijn, dat ze zoveel kan betekenen.Interview Silke Peeters (Alja Spaan)

 

 

Poëziewedstrijd Rob de Vos-prijs 2024 (Janine Jongsma)

'Ik heb ervaren wat de kracht van poëzie is bij zo'n onderwerp als rouw.Interview Sytse Jansma (Jeanine Hoedemakers)

Het commentaar van Maurice Broere (Janine Jongsma)

'Onbehandeld het mooist'. Interview Ludwig Van de Voorde (Kamiel Choi)

 

Een sonnet voor lege kerken, column van Rogier de Jong

            

 


Zomerstop van 15 juli tot 5 augustus. De volgende nieuwsbrief verschijnt op 11 augustus.

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwsflits

Dichterbij Brabant, het thema van de Brabantsedag 2024 op zondag 25 augustus in Heeze, verwijst zowel naar Brabantse dichters en gedichten als naar ‘het typisch Brabantse gevoel’. Dit wordt de grootste theaterparade van het jaar. De zestien wagenbouwersgroepen gebruiken een werk van een Brabantse dichter als inspiratiebron, bijvoorbeeld Vriendenkring Van Gaal met De Ontginning: Van woeste grond, tot Brabants dorp, geïnspireerd door een gedicht van Wim van Heugten uit 1964.

Ook zondag 25 augustus maar dan in Weert: DichtInHetCafé.

5 september is de releasedatum van Niets dan dit (MR40, audio digitaal). Vanaf die dag kan iedereen luisteren naar de -door Gerbrandy zelf voorgedragen- poëzie van Piet Gerbrandy. Deze release moet het begin worden van een serie albums van dichters die een bundel of verzameling gedichten opnemen. Meer info hier.

Zondag 8 september 19.30 uur 'Vers Roeselare' op Open Monumentendag, ter herdenking van het 150-jarig overlijden van Guido Gezelle. Met Anke Senden, Moya De Feyter, Mustafa Kör en Saskia Stehouwer. In de kerk De Bremstruik, Roeselare (België)

Ticketverkoop voor alle programma’s van ILFU 2024 gestart! Kijk voor nieuwe namen en het programma hier.
Het ILFU (International Literature Festival Utrecht) vindt dit jaar plaats van 21 september t/m 5 oktober, en draagt het aan Marilyn Monroe ontleende motto ‘I am many stories’. Tot het programma behoren vaste ingrediënten zoals de Utrechtse Boekenmarkt, het NK Poetry Slam, het YALFU (Young Adult Festival), Book Talks en de Nacht van de Poëzie.
Nieuw dit jaar is dat het kloppende hart van ILFU –' Exploring Stories’ – wordt uitgebreid tot een weekendfestival. Op zaterdag 28 en zondag 29 september gaan meer dan 20 internationale gasten in gesprek over actuele, urgente onderwerpen. Tot de eerste bevestigde namen op Exploring Stories behoren: Constance Debré (Frankrijk), Layal Liverpool (Groot Britannië), Nicolas Lunabba (Zweden), Brenda Navarro (Mexico) en Vamba Sherif (Nederland).
Tijdens het festival worden de Utrechtse Literatuurprijzen 2024 uitgereikt. Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj zal aanwezig zijn om de Belle van Zuylenring 2024 te ontvangen en de bijbehorende Belle van Zuylenlezing uit te spreken.
Jaarlijks bezoeken zo'n 200 schrijvers en ruim 20.000 bezoekers het ILFU. De Nacht van de Poëzie vormt zoals ieder jaar de feestelijke afsluiting van het festival. In de achthoekige Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns weer een twintigtal dichters en een handvol ‘entr’actes’. De Nachtdichters van dit jaar zijn Anna Enquist, Astrid Haerens, Daan Doesborgh, Simone Atangana Bekono, Rozalie Hirs, Mahat Arab, Ramsey Nasr, Ted van Lieshout, Peter Verhelst, Lies Van Gasse, Yentl van Stokkum, Bibi Dumon Tak, Kees 't Hart, Tomas Lieske, Roan Kasanmonadi, Maarten Inghels, Bernard Wesseling, Lena Plantinga en Benzokarim.

De nieuwe Filter is uit met als veelzeggende titel Buitengewoon queer vertalen en zo. Alle Filternummers zijn bedoeld voor iedereen, maar deze keer wilden ze die intentie tot thema verheffen, want hoe ben je voor iedereen? Als tijdschrift over vertalen en als vertaler (x/v/m) zelf? Vertalers weten als geen ander dat taalgebruik ertoe doet. Filters komen tot stand met financiële steun van het Nederlands Letterenfonds en Stichting Filter.

Readymades

Het wonder van de poëzie

Deze zomer gaan we weer naar Watou. Om hommelbier te drinken, kaasfondue met ajuintjes te eten en gedichten te lezen op muren en in schuren. Wil je een beetje bijblijven met de huidige poëzie in Nederland en Vlaanderen, dan moet je naar Watou. Niet alle gedichten daar zijn blijvertjes, dat hoeft ook niet. Poëzie moet stromen, golven en ook weer uit het zicht verdwijnen. Maar in de kerk van Watou blijft deze tekst, wie weet eeuwig, leesbaar.

De heilige Philomena was me er een. Ze schijnt geleefd te hebben van 288 tot 302. Een mooi meisje dat begeerd werd door keizer Diodetianus. Phil wilde maagd blijven want ze was een bruid van Jezus. De afgewezen keizer liet haar met een anker om de hals in de Tiber gooien. Een engel sneed het touw door en redde zo haar leven. Gloeiende pijlen die beulen op haar afschoten, keerden om en troffen de bruten in hun hart. Uiteindelijk werd ze onthoofd en hoorde niemand meer iets van haar.

Vijftienhonderd jaar later, in 1802, werd in de catacomben van Rome haar graf ontdekt. Philomena maakte haar comeback en werd ongelooflijk populair. Als je moedeloos of depressief was, kon je bij haar terecht. Ze werd patroonheilige van vrouwen in verwachting, gefolterden en gevangenen. In 1961 werd ze verwijderd van de heiligenkalender van de katholieke kerk, omdat het onzeker is of ze ooit heeft bestaan. Maar Philomena geeft niet op. Ze wordt nog steeds vereerd. Haar feestdag 11 augustus is in Zuid-Italië een groots volksfeest met een processie met lichtbogen. Ook in Watou laat ze zien dat het wonder van de poëzie niet klein te krijgen is.

© Jos van Hest

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Een lezer vond in Openluchtmuseum Nederland, Maarten van Rossem, een uitgave van Maarten! (2023):

Alja Spaan kwam in de recensie (Femke Brockhus, NRC, 21 juni 2024) van Elders, Ilse Josepha Lazaroms (Atlas Contact) tegen:


Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten