“Poëzie is geen feitelijk verslag.”

Esmé van den Boom wilde iets maken dat de individuele verhalen zou overstijgen en dat is haar gelukt. Haar bundel ‘Eigen kamers’ start met de vraag wat iemand nodig heeft om plannen te kunnen maken voor de toekomst, wat zijn zekerheden of onzekerheden en wat willen wij? Halverwege haar project kwam ze erachter hoe poëzie werkt en verraste ze ook zichzelf.

Lees verder

“Het is tijd voor een radicale transformatie.”

Van de Amerikaanse dichteres Heather Christle (1980, New Hampshire) verschijnt later dit jaar bij Atlas/Contact Het boek der tranen, een boeiend werk over de fysieke, culturele en politieke aspecten van menselijk huilgedrag. Sander de Vaan sprak met haar over haar boek, waarin onder anderen ook de Nederlandse performancekunstenaar Bas Jan Ader aan bod komt.

Lees verder

“Het nieuwsgierige jongetje.”

Soms beslaat een antwoord op een vraag een hele gedichtencyclus… Schrijver, vertaler en theatermaker Peter WJ Brouwer is het nieuwsgierige jongetje dat verder kijkt dan de waan van de dag en op papier de vertaalslag maakt. Tussen de regels door staat wat er ook gezegd wordt. De inspirerende wisselwerking met muziek en theater verlevendigt de beelden en dialogen op papier.

Lees verder

“het schrijven ging altijd door”

Dichter en kunstenaar Elly Stolwijk over een van de betekenissen van poëzie: iets creëren wat eigenlijk niet kan bestaan, of: het tijdelijk opheffen van afstand, over het onvoltooide dat samengaat met het verlies van de geliefde, het gemankeerd zijn, over witregels, waarnemingen en wanhoop en over hoe het beeldende werk en het geschreven woord zich tot elkaar verhouden.

Lees verder

Poëzie schrijven zonder betekenis: een idee fixe

De trein ruikt naar oud bier in een feesttent. Daar kan zo maar een gedicht uit ontstaan. Jong, talentvol, wreed en humoristisch, pakkend en lekker voor te dragen. Demi Baltus: slam en andere poëzie, jonge vrouw uit de Polder, haar nieuwste werk in het eerste interview van Leonore Hatt.

Lees verder