LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 32 / 18 augustus

18 aug, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Het leven van Maria van Rainer Maria Rilke in de vertaling van Piet Thomas (Johan Reijmerink)

In de serie 'favorieten van Meandermedewerkers' de drie lievelingsgedichten van Wouter van Heiningen

Recensie van de bundel Kolonies van Tomasz Różycki (Kamiel Choi)

Interview met Meity Völke, “mijn poëzie gaat vaak over het tekort” (Marten Janse)

Recensie van de bundel Het lied van Eva / La Chanson d’ Ève van Charles Van Lerberghe (Johan Reijmerink)

In de serie 'favorieten van Meandermedewerkers' de drie lievelingsgedichten van Jan Runhardt

Een Nederlands dichter/recensent in een ver buitenland, de eerste Meandercolumn van Hans Franse

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

In liefdevolle herinnering


Op 2 augustus jl. overleed oud medewerker van Meander, Margo Verbiest. Ze was al geruime tijd ziek.
Margo was in de periode 2002 tot 2010 een zeer betrokken redactielid. Wij denken aan haar terug als een zeer vriendelijke, optimistische, intelligente en humoristische vrouw;  professioneel een geweldige alerte eindredactrice, met een scherp oog voor details. Ze deed haar werk in een rap tempo en communiceerde duidelijk over haar suggesties om teksten te verbeteren.
Haar liefde voor partner Rens Elst, voor  mensen, taal, bloemen en kleine beestjes kenmerkten haar.

 

Nieuwsflits

Maandag 12 augustus is dichter en criticus T. van Deel overleden. Hij werd 74 jaar.
Van Deel debuteerde in 1969 bij Querido met de dichtbundel Strafwerk. Zijn bundel Achter de waterval werd in 1987 bekroond met de Jan Campert-prijs. In 2016 verscheen zijn laatste bundel, Herfsttijloos getiteld. Hij was ook mede-oprichter van het literaire tijdschrift De Revisor.

Op 25 juni overleed dichter en schrijver R.A. Basart. Op achtentwintig jarige leeftijd debuteerde Basart  als ironisch dichter met Oranjebal waarvoor hij de Fontijn-aanmoedigingsprijs ontving. In 1977 verscheen een tweede bundel, De gezonde apotheek. Daarna trad er een stilte in die zo lang duurde, dat zijn naam haast uit het literaire geheugen verdwenen was. Pas twintig jaar later, in 1997 verscheen er dan een roman van zijn hand.
In 2017 gaf zijn uitgever Lebowski een bloemlezing uit van Basarts eerste twee bundels, aangevuld met enkele nieuwe gedichten, Zingend naar huis.

De onverwoestbare, onverminderd zijn sjekkies rokende Remco Campert vierde 28 juli jl zijn 90ste verjaardag. Zo’n mythische leeftijd schreeuwt om een terugblik. Wie is deze dichter, schrijver en columnist? Het literatuurmuseum verrast met unieke foto’s uit het archief. NPO herhaalt de feestavond rond de uitreiking van de biografie van Mirjam van Hengel over Campert in de Kleine Komedie, najaar 2018.

Radna Fabias kan opnieuw een prijs toevoegen aan de zegetocht die haar bundelHabitus heeft gemaakt. Ze nam onlangs de Poëziedebuutprijs Aan Zee (€ 1.500) in ontvangst. Uit het juryrapport: "Fabias doet wat je als lezer hoopt dat een dichter
kan: ze werpt je niet zomaar taal en gedachten toe, ze trekt je haar wereld in."

Acht talentvolle schrijvers van fictie, non-fictie en poëzie hebben een eerste beurs van het Nederlands Letterenfonds ontvangen. Met de subsidie van € 10.400 kunnen ze werken aan hun tweede boek. De acht zijn geselecteerd uit een groep van 28 debutanten. Roberta Petzoldt  kreeg deze voor haar dichtbundelVruchtwatervuurlinie, Van Oorschot, 2019. Er verschijnt binnenkort een interview met haar in Meander.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten