LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 40 / 6 oktober

6 okt, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Wegenkaart van Wibo Kosters (Eric van Loo)

In de serie 'favorieten van Meandermedewerkers' de drie lievelingsgedichten van Paul Roelofsen

Recensie van de bundel Kouwe kleren. Gedichten 2008-2019 van Jan Vanriet (Romain John van de Maele)

In de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het zestiende gesprek, met Janine Jongsma, "Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om objectief een gedicht te beoordelen." (Alja Spaan)

Recensie van de bundel De waan en zin van het bestaan van Jacobus Bos (Kamiel Choi)

Gedichten van Yvette Rombouts

Poëzie om te bewaren, column van Jan Loogman

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

 

Nieuwsflits

Onder de noemer Prijs de Poëzie worden in maart 2020 meerdere poëzieprijzen uitgereikt, te weten: De Grote Poëzieprijs – in 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs - en de prijzen van De Gedichtenwedstrijd, voorheen de Turing Gedichtenwedstrijd. Met de prijs voor de beste bundel en de prijs voor het beste ingezonden gedicht van het jaar geeft Prijs de Poëzie 2020 een actueel beeld van geschreven poëzie in het Nederlands taalgebied.

De Grote Poëzieprijs 2020 bekroont de beste Nederlandstalige poëziebundel van een jaar met een bedrag van maar liefst € 25.000. De prijs staat open voor bundels die zijn verschenen tussen 1 januari en 31 december 2019. Ook poëzie uitgegeven in eigen beheer kan worden ingezonden. De inzendtermijn sluit op 20 december 2019.
Op 6 februari 2020 – de laatste dag van de Poëzieweek – wordt bekend gemaakt welke vijf bundels genomineerd zijn.

De Gedichtenwedstrijd staat open voor zowel professionele dichters als amateurdichters uit het hele Nederlandse taalgebied. Deelname en jurering zijn volledig anoniem. De winnaar ontvangt € 10.000, het hoogste geldbedrag ter wereld voor één gedicht.
De inzendtermijn sluit op 20 december 2019.

 

Nog meer prijzen:
Elk jaar reikt de KANTL een literaire prijs uit, afwisselend voor proza, podiumteksten, essay en poëzie. De jury verkoos de bundel Meervoudig afwezig van Ester Naomi Perquin (Van Oorschot, 2017). uit de poëzie die verscheen in de periode tussen 2016 en 2019.

De Letterenfonds Vertaalprijs 2019 gaat naar literair vertaalster Russisch-Nederlands Aai Prins (1959). Zij staat bekend als een uitmuntend vertaalster van Russische literatuur. Zij gooide twintig jaar geleden al hoge ogen met het onvertaalbaar geachte gedicht ‘Zangezi’ van de futuristische dichter Velimir Chlebnikov. Haar tomeloze inzet voor en doorzettingsvermogen bij vaak uiterst moeilijke en tijdrovende projecten blijkt ook uit de circa honderd recensies voor onder meer de Volkskrant waarin ze werk van bekende auteurs als Poesjkin, Toergenjev, Dostojevski, Tolstoj, Nabokov, Brodsky behandelde, maar ook van minder bekende als Garsjin en Kononov.

Rob de Vos-prijs

We ontvangen vele inzendingen voor de dichtwedstrijd. Niet alleen uit Nederland maar ook deelnemers uit België laten zich niet onbetuigd. De juryleden hebben het er druk mee want zij lezen ieder gedicht.
Je hebt nog tot 15 oktober om mee te doen met de Rob de Vos-prijs voor poëzie.
Laat je inspireren door het thema en stuur je gedicht in.
Wie weet wordt jij wel de eerste winnaar van de Rob de Vos-prijs voor poëzie!

 

Meander op andere plaatsen

Ingestuurd door Anneruth Wibaut

Een nieuwe rubriek: Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten