LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 51 / 22 december

22 dec, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Tussentijd van Jan Boerstoel (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel Eerst de bries, daarna de bomen van Jan van der Haar (Paul Roelofsen)

Interview met Christiaan Abbing, “volgens mij is dé taak van lightversedichters de relativering” (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel Van de zoon en de zee van Pieter Boskma (Johan Reijmerink)

Klassieker 236, een bespreking van Stoel van Marije Langelaar (Joost Dancet)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

Autobiografisch dichten: kan dat wel?, column van Hans Puper

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De nachtburgemeester van Rotterdam’ is op 19 december overleden. Jules Deelder was elf toen hij zijn eerste gedicht schreef: ‘Hoort, men werpt een atoombom’. Later vertelde hij dat ze op dat moment thuis nog wel dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties. Maar die kans was definitief verkeken toen Simon Vinkenoog hem in 1966 uitnodigde voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam. Jules Deelder werd 75 jaar. Op 28 januari wijden we een korte column aan hem.

De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde, de meest prestigieuze literaire onderscheiding in Nederland, gaat in 2020 naar Maxim Februari, als auteur van beschouwend proza
De prijs, waaraan een bedrag van 60 duizend euro is verbonden, zal op 26 mei 2020 worden uitgereikt in Den Haag
De P.C.Hooftprijs wordt afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. In 2019 won Marga Minco voor proza. De laatste essaywinnaar was Bas Heijne in 2017.

Niet 'klimaatspijbelaar' of 'klimaatdrammer' maar 'boomer' is gekozen tot het woord van het jaar 2019. 'Boomer', afgeleid van het woord babyboomer, wordt gebruikt als synoniem voor fossiel. In online discussies worden denkbeelden die door jongeren als ouderwets worden beschouwd vaak afgeserveerd met de kreet 'ok, boomer'.
Volgens de Van Dale, de organisator van de wedstrijd, kreeg het woord 41,8 procent van de stemmen.
Van Dale heeft in België een soortgelijke verkiezing georganiseerd. Het Woord van het Jaar 2019 is daar 'winkelhieren'. Dat staat voor kopen bij lokale winkels en bedrijven.

 

Afscheid van medewerkers

Het interview dat Elly Woltjes maakte met Saskia Stehouwer, 12 december gepubliceerd, is het laatste dat zij schreef voor Meander.
Elly is de eerste jaren intensief bij Meander betrokken geweest. In die eerste tijd werd niet alleen poëzie, maar ook proza geplaatst en Elly speelde bij de publicatie ervan een grote rol. De laatste jaren verschenen er van haar hand vooral interviews. Elly was ook altijd bereid om te jureren bij de talloze wedstrijden die er uitgeschreven werden en stak vele uren in het samenstellen van de verzamelbundels die door Meander zijn uitgegeven.
We danken haar hartelijk voor haar medewerking aan Meander en wensen haar alle goeds.

Per 1 januari stopt Lennert Ras met zijn recensies voor Meander. Hij heeft dat een jaar of vier gedaan; daarvoor maakte hij interviews. Zijn laatste twee recensies verschijnen in de Poëzie Kort van 23 december. We danken hem hartelijk voor zijn inzet.

Meander op andere plaatsen

uit het VPRO gids artikel Nomade met camera, 14 november jl, over Robby Müller (ingestuurd door Alja Spaan)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten