LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 4 / 26 januari

26 jan, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Hopper op de heuvel van Roel Richelieu Van Londersele (Eric van Loo)

In memoriam Jules Deelder (Dirk Hartman)

Recensie van de bundel Ik wou dat ik een vogel was van diverse dichters (Ernst Jan Peters)

In de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het twintigste gesprek, met Jan Loogman, "oefening kan leiden tot een goed in elkaar gezet gedicht" (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Schitterende, labiele knooppunten van Gert de Jager (Herbert Mouwen)

Gedichten van Ludo Bleys

Oprecht veinzen, column van Hans Puper

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De Awater Poëzieprijs 2019 is voor Winterlaken van Mischa Andriessen. Voor de toekenning van de prijs zijn beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, De Standaard, De Groene Amsterdammer, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen. Na telling eindigde Winterlaken van Mischa Andriessen bovenaan.

Feest der poezie heeft weer een geweldige agenda die niet alleen de komende poëzieweek omvat, het is het hele jaar feest!
We lichten nog een aantal activiteiten uit de komende poëzieweek uit:

Al enkele jaren vinden dichtersontmoetingen plaats tussen Dordrecht en Zeeland. De ene keer in Dordrecht, de andere keer in Zeeland. Het begint langzamerhand een traditie te worden, waarbij ditmaal Dordrecht aan de beurt is. In samenwerking met DOOR en de redactie van het literaire tijdschrift Ballustrada organiseert dichter/historicus Kees Klok de ontmoeting. Die wordt gehouden op donderdag 30 januari in DOOR aan de Spuiboulevard 220. De avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.  Als speciale gast komt dichter Job Degenaar naar Dordrecht.

Poëzie op het Spoor bestaat nog maar 2 jaar, toch is er al een respectabel aantal dichters met een zekere bekendheid die op het ''spoorpodium'' hebben opgetreden. Daarom op zaterdagmiddag 1 februari 2020 een bijzonurdere middag waarop een BLOEMLEZING wordt gepresenteerd door het dichtersduo Bianca Hazenberg en Hans Daalmeijer in de Zwolse Stad Kamer, 7 Alleetjes 1. Aanvang 13.00 uur.


Zondagmiddag 2 februari de 49e aflevering van Poëzie in de Bres, sinds maart 2007: Poëzie, spoken word (gecombineerd met dans) en muziek. In deze aflevering onder andere de dichters Sacha Landkroon die samen met danseres Irma Pastoor een performance geeft onder de titel Kalm Aan, Jelou Dichter en Alwin van der Toorn. Inloop: 14.30 uur, aanvang: 15.00 uur, entree: € 6,--. De presentatie is in handen van Melvin van Eldik.

Donderdag 6 februari, 19:30 uur leest Tijs van Bragt voor en wordt hij geinterviewd bij Boekhandel De Drvkkery, Markt 51, Middelburg naar aanleiding van zijn 'eerste officiële' bundel.

En: iedere 2e vrijdag van de maand het Shaffy Poëzie Podium. Vanaf 16.00 uur dragen drie dichters voor uit eigen werk. Toegang gratis. Het Podium is onderdeel van het Ramses Shaffy Huis, een broedplaats waar oudere ervaren en jonge kunstenaars samen wonen en werken. In de sociëteit op de begane grond zijn muzikale optredens, lezingen, theatrale try outs en exposities. De tekst op het Ramses Shaffy Huis aan de Piet Hein Kade 231 te Amsterdam luidt:  Zing, vecht, huil, bid, Lach, werk en bewonder. Niet zonder ons.

 

Medewerkers

Laura Demelza Bosma is per 1 januari gestopt als recensent en interviewer bij Meander. Ze was begonnen in 2017 op voordracht van Rob de Vos en werd door lezers (en natuurlijk ook door ons) gewaardeerd om haar deskundigheid en geheel eigen stem. Ze kan ons niet langer combineren met haar gezin en haar eigen onderneming.
Helaas hebben we ook afscheid moeten nemen van Berry Vos als recensent.
Mirthe Smeets kreeg het te druk en kon slechts een enkel interview leveren maar haar belangstelling en enthousiasme was groot.
Onze dank naar hen is groot.

Dat geldt ook voor de volgende nieuwkomers:
Vorig jaar schreef Marc Bruynseraede als gast-recensent voor ons twee recensies, dit jaar verwelkomen wij hem als vaste medewerker van de recensierubriek. Daarnaast hebben we Geert Zomer bereid gevonden recensies te schrijven. Beide heren hebben al jarenlang ervaring met het schrijven van recensies.
Schrijver, dichter, essayist Karel Wasch gaat columns maken.
Wij kijken uit naar hun bijdragen en heten ze van harte welkom.

 

Meander op andere plaatsen

In het brievenboek van Jan Siebelink en John Jansen van Galen Dorpsstraat Ons Dorp (over de plaats Velp waar zij opgroeiden) kwam Mariet Lems ‘meanderde’ tegen:

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

 

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten