LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 10 / 8 maart

8 mrt, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Zon van Peter Verhelst (Johan Reijmerink)

Gedichten van Elbert Gonggrijp

Recensie van de bundel kom van Erik Jan Harmens (Kamiel Choi)

In de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het drieëntwintigste gesprek, met Alja Spaan, "Het is handig dat ik een bepaalde afwijking heb" (Yvonne Broekmans)

 

Recensie van de bundel Eigen kamers van Esmé van den Boom (Inge Bak)

Gedichten van Paul Hautmans

Prins, column van Karel Wasch

Deze week op de site van Meander

"zoals je met je werk geen compromissen sluit, doe je dat ook niet met de lezer", uit het interview met dichter Daniël Vis, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Gisteren begonnen: de 85ste Boekenweek! Dit jaar - 7 maart tot en met 15 maart - in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: De rebellen en dwarsdenkers. Lees het boekenweekgedicht van 2020 van Ellen Deckwitz.
En kwam koningin Juliana zo'n dwarsdenker tegen op het Boekenbal? De rebelse jaren '70 en meer in het Literatuurmuseum.

De Boekenbon Literatuurprijs wordt de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De Jaarlijkse Literatuurprijs wordt toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze jury wordt benoemd door de Stichting. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek.
De Boekenbon neemt daarmee het hoofdsponsorschap over van BookSpot.

Op woensdagavond 11 maart in Het Einde van de Wereld aan de Javakade 61, Amsterdam weer een Poetry Musica gepresenteerd door Catelijne Beijst met o.a. de vermaarde ACG Vianen. Inloop 20.00 uur. Mee eten vanaf 18.00 uur.

Het slot van het uitgebreide Granate Festival wordt op zondag 15 maart vanaf 18:00 uur gevierd met 85 dichters, allen vrouwen. Zij lezen elk een gedicht van 4 regels - achter elkaar vormen zij één lang gedicht. Onder hen zijn: Katelijne Brouwer, Maria van Daalen, Eva Gerlach, Famke Gussenhoven, Joke van Leeuwen, Jannah Loontjens en natuurlijk organisator van het geheel: Nafiss Nia.

Op 19 maart vindt in Café Lombok, Vleutenseweg 288 te Utrecht, de eerste editie plaats van het nieuwe Utrechtse literaire programma Literatuur in Lombok: een productie van de organisatoren van het voormalige Poëziecircus, dat in 2013 fuseerde met Het Literatuurhuis.
Mede-organisator Gina van den Berg: ‘Het Literatuurhuis is fantastisch, maar richt zich in toenemende mate op internationale auteurs. Wij willen dit aanvullen met een podium waar gevestigd én nieuw, lokaal, talent op het gebied van proza en poëzie, fictie en non-fictie kan floreren. Ook brengen we klein en groot Utrechts nieuws voor het voetlicht. Het moet vooral niet te strak en te gelikt zijn, want dat zijn we zelf ook niet.’ Optredens van oa., Maarten van der Graaff, Anne Broeksma en Daniël Vis (donderdag de 12e in een interview op Meander). Aanvang 21.00 uur, entree gratis. Presentatie Alexis de Roode.

Op donderdagavond 26 maart ontvangt Stadsdichter Renée Luth weer een keur van woordkunstenaars in Forum, Nieuwe Markt, Groningen. Een jong podium - LUTJE POETRY - in een nieuw gebouw hartje stad, dat verdient te blijven. Volle zaal helpt daarbij: Newsroom, gratis.

De Centrale Bibliotheek Amsterdam bezuinigt ten onrechte op de inzet voor de poëzie, is de mening van de fans van het Open Podium in de OBA. Daarom zullen een groot aantal dichters op zaterdagmiddag 28 maart, terwijl ze voordragen, de roltrappen van BG naar 6 op en neer gaan! Vanaf 13.00 uur. Aansluitend wordt in de theaterzaal een Poëziebundel gepresenteerd, een uitgave van U2pi, betreffende highlights uit 15 jaar Open Podium van Jos van Hest. De bundel is te koop voor 15 euro. Vrije toegang tot dit feest, welkom. Er is plaats voor 300 fans!

Ondertussen wordt het Lente in Alkmaar.

Kunstgalerie NIFFO in Blaak House te Rotterdam geeft ruimte aan voordragende dichters met feed-back vanuit het publiek. Zondagmiddag 29 maart om 14:00 uur.

En thuisblijven kan natuurlijk ook, vanuit de luie stoel luisteren naar Dè Poëziepodcast die wordt gemaakt door Daan Doesborgh met steun van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Splendor. Elke maand één dichter, met twee gedichten: een van zichzelf en een van iemand anders. Een podcast over dichters en hun gedichten, en de wereld waar ze die gedichten vandaan halen.

Meander op andere plaatsen

In Arnhem een gevel vol Meanders (ingestuurd door Jan Runhardt)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten