LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 21 / 24 mei

24 mei, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Persoonlijk geraakt van Sis Matthé (Levity Peters)

De favorieten van Peer van den Hoven

Recensie van de bundel De aangelanden van Paul Demets (Hettie Marzak)

Interview met Inge Nicole, De belofte van het komen en gaan (Jan Loogman)

 

Recensie van de bloemlezing Er is light! (Hans Puper)

Gedichten van Betty Puttemans

En toch krijg je Reinaert niet klein, column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

"het gedicht is een experiment en dus een zoektocht", uit het interview met debutant Jérôme Gommers, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Jubileum

Sinds januari 2008 is Johan Reijmerink (neerlandicus, publicist en literatuuronderzoeker) werkzaam als recensent bij Meander. In juni 2020 is hij 12 ½ jaar vrijwillig verbonden aan Meander en heeft inmiddels honderd recensies op zijn naam staan. Wij feliciteren hem van harte met deze mijlpaal en danken hem voor zijn grondige analyses van de vele poëziebundels. Zijn kennis van de poëzie is fenomenaal! Wij verheugen ons op nog veel meer besprekingen van zijn hand in de komende jaren. In het najaar zal er een bundel met 35 van zijn poëziebesprekingen verschijnen bij het PoëzieCentrum te Gent met de titel: De dans van de dichter. Over wat onuitsprekelijk is.

 

Nieuwsflits

Op 12 mei jl overleed schrijver Mischa de Vreede. Haar literaire carrière begon met poëzie. In haar gedichten wist ze op behendige wijze zowel toegankelijk als persoonlijk te zijn, stelt het Literatuurmuseum in een In memoriam.

Op 21 mei was het 25 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt overleed en nog altijd geldt ze als dé koningin van de jeugdliteratuur. Is er een Nederlandse schrijver van wie het werk door meer tekenaars is geïllustreerd? De eigenwijze spin Sebastiaan, de ondernemende kleuter Dikkertje Dap: al zeventig jaar lang krijgen de eigenzinnige personages uit haar versjes gestalte door de potloden en penselen van tientallen Nederlandse en zelfs enkele buitenlandse tekenaars. In een nieuwe, rijk geïllustreerde online tentoonstelling brengt het Literatuurmuseum een ode aan Schmidt en haar illustratoren.

Een groep van meer dan 80 AOW’ers is de actie #DoeMeeMetJeAOW gestart en heeft het initiatief genomen om het vakantiegeld van de AOW (geheel of gedeeltelijk), over te maken naar de culturele sector. Het vakantiegeld wordt op woensdag 20 mei op de rekening van alle AOW’ers gestort. Zo willen de initiatiefnemers de culturele sector die het in coronatijd zeer moeilijk heeft, steunen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bereid gevonden om dit plan mede te realiseren.

Tzum meldt verheugd het dagelijks voorlezen van een gedicht op Facebook door schrijver Sjoerd Kuyper, maar Kuyper is niet de enige. Begin de dag ook eens met Jos van Hest.

Poetry International heeft een C. Buddingh’ Online LeesClub bedacht en bespreekt samen met dichter en schrijfdocent Peter Swanborn elke donderdag in juni gedichten van de meest talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie.
Donderdag 4 juni is dat -de in deze nieuwsbrief al eerder genoemde- Jérôme Gommers, 11 juni Jens Meijen, 18 juni Iduna Paalman en 25 juni Laurine Verweijen.
Er is plek voor maximaal tien deelnemers. Deelname aan de vier sessies kost € 75,-. Een ticket voor deelname koop je hier.

 

Meander op andere plaatsen

gedicht en houtsnede van Jérôme Gommers uit Momentums laadklep (ingestuurd door Michiel Mastenbroek)

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten