LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 32 / 6 september

6 sep, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

In de vierde Poëzie Kort van 2020 recensies van de bloemlezing Geen vliegtuig trekt zijn streep (Janine Jongsma), de bundels De een is de ander niet van Henny Vrienten (Eric van Loo) en Hold your own van Kate Tempest (Janine Jongsma) en Wees geen vreemde van Jeanet van Omme (Janine Jongsma)

Gedichten van Koen Vlerick

Recensie van de bundel De held van Labbertong van Remko Koplamp (Inge Boulonois)

Interview met Astrid Dewancker, "Niets staat de verwondering in de weg zo lang wij onze ogen openhouden en onze zintuigen gebruiken" (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Rebelse sonnetten van diverse dichters (Ivan Sacharov)

Gedichten van Job Degenaar

Gouden tipcolumn van Jan Loogman

 

Na de zomerstop op de site van Meander

"Twee hoofdletters, een knipoog", uit het interview met Jan M. Meier, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

 

Nieuwsflits

Op vrijdag 11 september a.s. vindt om 16.00 uur bij boekhandel Donner in Rotterdam de boekpresentatie plaats van de nieuwe bundel van Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera in de reeks woorden temmen: van kop tot teen met Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera. Van den Broeck en Dera zijn ervan overtuigd dat je poëzie niet alleen met je hoofd, maar met je hele lichaam leest, met al je zintuigen en sensaties. Dat lichamelijke hebben ze heel letterlijk genomen: ieder gedicht in hun poëzie-doe-boek is gekoppeld aan een lichaamsdeel.
Miriam Piters, neerlandicus en voormalig bestuurslid van Stichting Poetry International, zal de auteurs interviewen. Toegang gratis, aanmelden verplicht.

Met First Steps opent Poetry International samen met Rotterdamse festivals als Operadagen Rotterdam, Circusstad, Rotterdamse Dakendagen, Motel Mozaïque en North Sea Around Town het nieuwe culturele seizoen. Wat daar voor poëzie in zit, kun je hier lezen.

Prijs de Poëzie organiseert de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied: De Grote Poëzieprijs 2021, toegekend aan de beste Nederlandstalige poëziebundel van 2020. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 25.000. Deelnemen (ook voor uitgaven in eigen beheer) kan vanaf 1 september 2020 via de website.

Iduna Paalman heeft de Poëziedebuutprijs 2020 gewonnen met De grom uit de hond halen. Uit het juryrapport: "Het is de aftrap van een onheilspellende, poëticale zindering, een debuut lang. Want met de blik van een bezorgd flaneur beschrijft Iduna Paalman zowat alle mogelijke risico’s in haar nabije omgeving en toekomst. Paalman dicht met een cool die het niet moet hebben van grote, vormelijke experimenten, wel van grote beheersing. Het contrast tussen de beklemming, de nieuwsgierige observaties en talige precisie houdt de lezer alert."

Bette Westera kreeg eind augustus een Zilveren Griffel in de categorie Kinder Poëzie, voor Uit elkaar. In het boek wordt het thema echtscheiding door middel van gedichten en illustraties op een luchtige manier behandeld.
Edward van de Vendel ontving een Zilveren Griffel voor het boek Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Het boek is een bundel met gedichten vol goede raad, die overigens lang niet allemaal gaan over dieren. Zo is er een gedicht over ‘wat je moet doen als je ouders je nooit eens laten winnen’ of ‘wat je moet doen als je trein vertraging heeft’.
Herbert Mouwen zal een recensie schrijven over de bundel Uit elkaar van Bette Westera binnenkort en de bundel van Edward van de Vendel is destijds besproken op Meander door Ernst Jan Peters.

Meander op andere plaatsen

"Beste Meanderaars, dagelijks krijg ik een dagwoord van a word a day. Op 11 juni was dat onder andere 'meander'. Misschien ook iets voor u? Klik dan hier."(ingestuurd door J.G. Buijsse)

Voor de komende maanden hebben wij genoeg bijdragen voor deze rubriek. We zijn erg blij met uw enthousiasme en geven u een seintje wanneer u weer kunt insturen!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten