LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 34 / 20 september

20 sep, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Scherven van Maria do Rosário Pedreira (Janine Jongsma)

Lof der nutteloosheideen column van Rogier de Jong

Recensie van de bundel Ietsnut van Wim Meyles (Inge Boulonois)

Interview met Jeroen Vermeiren, "Een ware dichter temt het beest in de mens" (Sacha Landkroon)

 

Recensie van de bundel Regenboom - Palu di áwaseru van Naomi Montroos (Maurice Broere)

Klassieker 243, een bespreking van het gedicht Morgenlijk verwachten van P.C. Boutens (Simon Mulder)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

Een dichtersdagboek uit 1624, column van Hans Franse

 

Deze week op de site van Meander

"Dit zijn slechte tijden voor lyriek", uit het interview met Mauro Alberto Garcia, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

I.M. Arthur Lava

Arthur Lava (1955 – 2020)

Dichter Arthur Lava, pseudoniem van Howard Krol is afgelopen weekend overleden in zijn woonplaats Castricum. Hij stond aan de wieg van de Maximalen in 1988. Het dichterscollectief Maximalen werd voor het eerst op die manier bekend door een bloemlezing met de naam ‘Maximaal!’ van de hand van Arthur Lava. Dit collectief, waartoe bijvoorbeeld ook Pieter Boskma en Joost Zwagerman behoorden, zette zich af tegen de poëzie van hun voorgangers. Zij vonden die te verstild en in zichzelf gekeerd en noemden het hermetisme, de Maximalen stonden voor straatrumoer in de poëzie. Howard Krol was niet alleen een dichter en een groot podiumbeest, maar ook een professionele copywriter en communicatieadviseur. Daarnaast was hij een goede organisator. Sinds 2011 was hij de drijvende kracht achter North Sea Poetry, het jaarlijks poëzie-evenement aan zee. (Janine Jongsma)

 

Nieuwsflits

Poëzie in de branding: voor de negentiende keer staan in de maand september palen met gedichten aan de vloedlijn van Bergen aan Zee, mede dankzij de ondersteuning van de gemeente Bergen en het Adriaan Roland Holstfonds. Het thema is dit jaar ‘noord-zuid-verbinding’. De gedichten blijven staan t/m 6 oktober. Een van de deelnemende dichters is Dick van Hoeve met:

ZEESCULPTUUR

binnen de grenzen
van zonkracht en windrichting
woont hier de verbeelding
altijd in golfbeweging
baart het buiten verleden en toekomst
blijvend een lichtkind in mij

 

Huis der Letteren heeft niet stil gezeten deze zomer! In het nieuwe seizoen nieuwe poëtische ontmoetingen. Vrijdag 2 oktober bijvoorbeeld een herfsteditie in New Metropolis Nieuw-West, zaterdag 12 oktober de Nieuw WeSter Cultuurprijs 2020 die door Gökhan Aksoy gewonnen werd voor alle initiatieven en zondag 18 oktober een nieuwe poëziewandeling door Amsterdam. Informatie en opgave bij Huis der Letteren.

De prijswinnaars van de Ongehoord! Gedichtenwedstrijd 2020 zijn: Monica Boschman (3e prijs), Marie-Anne Hermans (2e prijs) en Sara De Lodder (1e prijs).

De Plantage Poëzie Prijs 2020 is gewonnen door Joop Alleblas met het gedicht 'Het vermoeden van oorlog'. Monique Leegwater en Saskia van Leendert waren de andere genomineerden.

Vanaf 1 oktober 2020 kunnen eigen gedichten weer ingezonden worden voor De Gedichtenwedstrijd! Per ingezonden gedicht wordt een bedrag van € 5,00 (incl. BTW) gevraagd voor deelname. De gedichten worden anoniem beoordeeld. De poëziewedstrijd is sinds 1978 een groot succes; ieder jaar doen er weer duizenden mensen mee. De wedstrijd genereert aandacht voor poëzie en helpt bekende dichters en nieuwe dichttalenten aan een podium en geeft bovendien het hoogste geldbedrag voor één gedicht ter wereld.

Oproep

Bij ons binnenkort de uitslag rond de Rob de Vos-prijs 2020 maar ondertussen kunt u ook gewoon bekend worden door een publicatie op Meander. Schrijft u graag, dicht u al jaren of pas sinds een ernstige virusuitbraak, mag u thuis de printer niet meer gebruiken, zijn uw vrienden uw voordrachten zat, bij ons bent u - nog steeds - van harte welkom. We lezen u graag! Druk op de blauwe button Stuur jouw gedichten op de site of mail ons direct (3-5 -niet eerder gepubliceerde- gedichten in een Word-bestand als bijlage of rechtstreeks in de mail). Net als bij wedstrijden wordt over het oordeel van de redactie niet gediscussieerd.


Meander op andere plaatsen

Zou de bestuurder misschien het licht gezien hebben? Klinkt dichterlijk, een aanrijding aan de Meander bij de kruising met de Keerpuntweg...
(ingestuurd door Cora de Vos)

"Bestuurder rijdt lantaarnpaal eruit bij Meander

Door • Amstelveenz • dinsdag 30 juni 2020 om 12:41

Amstelveen - Een bestuurder is dinsdagochtend tegen een lantaarnpaal gereden aan de Meander. De lantaarnpaal kwam hierdoor uit de grond en kwam in de bosjes terecht. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Keerpuntweg."

 

Voor de komende maanden hebben wij genoeg bijdragen voor deze rubriek. We zijn erg blij met uw enthousiasme en geven u een seintje wanneer u weer kunt insturen!

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten