LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 42 / 15 november

15 nov, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel En niet bij machte van J.V. Neylen (Paul Roelofsen)

De favorieten van Truus Roeygens

Recensie van de bundel de Stad de Dystopie van Peter Prins (Ivan Sacharov)

In de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het negenentwintigste gesprek, met recensent Marc Bruynseraede (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Bravogeroep en enthousiast gefluit van Frank van Pamelen (Inge Boulonois)

Gedichten van Anne Marie de Wit

‘Schrijven gaat ook van Au !’, column van Hans Franse

 

Deze week op de site van Meander

"Het spelen met taal is .... een tweede (en soms zelfs eerste) natuur geworden", uit het interview met Wim Meyles, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


IM Gerard Beense

foto (C) Kees Bakker

Afgelopen week bereikte mij het droevige bericht dat Gerard Beense op 9 november is overleden. Hij was al maanden ziek en werd 74 jaar.
Door de jaarlijkse Nationale Stadsdichtersdagen in Lelystad kwam ik in contact met Gerard; als stadsdichter van Heerhugowaard was het mij vergund er enkele keren aan deel te nemen. Feestelijke en inspirerende evenementen waren het waarvoor hij alle officiële stadsdichters van Nederland en Belgisch Vlaanderen inviteerde.
Hij was de enthousiaste initiator ervan. De organisatie deed hij samen met tekenaar Felix Guérain. Een unicum: niemand kreeg ooit zo’n gezelschap van stadsdichters bij elkaar om voor te dragen. Dat laatste gebeurde overdag bij poëzieminnende Lelystedelingen thuis en ’s avonds, als grande finale, in het bekende Agora-theater.

Gerard Beense werd in 1946 in Amsterdam geboren. Hij woonde sinds 1978 in Lelystad en schreef jarenlang voor lokale bladen. Eind jaren negentig begon de dichtader te stromen, in 2001 verscheen zijn dichtersdebuut, getiteld Woelen om woorden.
In 2005 werd hij uitgeroepen tot eerste stadsdichter van zijn woonplaats. Datzelfde jaar nog organiseerde hij de – eerste – Nationale Stadsdichtersdag via de door hem opgerichte Stichting Poëtikos. Dat Lelystad hem op handen droeg, bleek uit het feit dat hij daar ook tot tweede en zevende stadsdichter werd benoemd. Bij bijna alle kunstwerken in de openbare ruimte van Lelystad heeft hij gedichten geschreven. Naast dichter en geestelijke vader van de stadsdichtersdagen was hij mede-oprichter van de poëziekring De Dijkdichters.

Vanaf de eerste Nationale Stadsdichtersdag stelde hij jaarlijks een bloemlezing samen van het werk van deelnemende dichters. Uitgeverij Kontrast in Oosterbeek bracht deze bundels uit. Later kwamen daar voor een grotere groep dichters de stadsgedichtenwedstrijden bij waarvan een selectie eveneens in boekvorm verscheen.
Door corona vond in 2019 de tot nu toe laatste Stadsdichtersdag plaats. Bij deze vijftiende editie werd aan Gerard Beense en mede-organisator Felix Guérain als grote waardering door de burgervader van Lelystad het Stadscompliment uitgereikt.

Het dichtwerk van Gerard Beense kenmerkt zich door ogenschijnlijke eenvoud. Tegelijkertijd getuigt het van een breed perspectief dat tot reflectie noodt. Zeer recent, haast postuum, in november, verscheen zijn laatste boek, getiteld Weerspiegeling. Het is een geïllustreerde bundel, geïnspireerd door het beeldend werk van kunstenaar Wil vom Kothem.

Ik heb Gerard nooit anders gezien dan met een hoed op. Een even markante als innemende persoonlijkheid. Vanuit zijn passie heeft hij zijn woonplaats op de culturele kaart gezet en kon Lelystad zich ontwikkelen tot het hart van stadsdichtend Nederland. Deze traditie is inmiddels stevig in de Flevolandse grond geworteld.

Met Gerard verliezen we naast een dichter een zeer bevlogen ambassadeur voor het stadsdichTerschap. Er werd altijd met bewondering en warmte over hem gesproken. Hij zal door velen gemist worden. De herinneringen aan de plezierige en bezielende bijeenkomsten in Lelystad zullen door een grote groep stadsdichters gekoesterd worden. Niet in de laatste plaats door mij.

Ander aanzien

Mijn verschijnen als schip
eens door golven bedolven
waarna ik in zee verdween
en verzonk in grond
waarin men mij later vond
na het heengaan  van water, vond,
wordt nu, in steen gestileerd,
als kiel geëerd.
Glad gestreken, ten teken
dat ik eens bestond
en dat veel van wat is
vergleden in het verleden,
met een ander aanzien wederkomt.  

(c) Gerard Beense
Geschreven bij het kunstwerk ‘Scheepskiel’van Ger Zijlstra

Inge Boulonois, 11 november 2020

 

 

Nieuwsflits

Nederland Leest is een bibliotheekcampagne van stichting CPNB ter bevordering van het lezen van boeken en staat dit jaar in het teken van geschiedenis. Dit jaar is in ieder geval een bijzonder jaar! In de novemberdagen waarop de bibliotheken geopend zijn, ontvangt iedereen een gratis boek. En online zijn er diverse activiteiten!

Neerlandici sturen Mark Rutte de komende twintig weken (tot de verkiezingen) literaire titels waarvan ze vinden dat hij die gelezen moet hebben; zou daar poëzie bij zitten? Initiatiefnemer is Marc van Oostendorp.

 

Medewerkers en samenwerking

Wij verwelkomen als nieuwe recensent Martijn Benders en we zien we uit naar zijn bijdragen. Martijn is dichter, schrijver en poëziekenner, zijn laatste bundel is in oktober van dit jaar uitgekomen. Hij heeft al meer dan tien dichtbundels op zijn naam staan. Wij wensen hem een fijne tijd bij ons.

De Grote Poëzieprijs bekroont in 2021 de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar met € 25.000 en is (sinds 2019) de opvolger van de VSB Poëzieprijs als dé prijs voor de Nederlandstalige poëziebundel. Meander is een samenwerking aangegaan met De Grote Poëzieprijs. Onder de bundels op de lijst vindt u een directe verwijzing naar de recensies op onze site.

 

Meander op andere plaatsen

(....) en hij zag de meanderende rij voor de Penny Market en daarom had zijn leven ook niet anders kunnen lopen dan

twee meanderende regels uit Baron Wenckheim keert terug, László Krasznahorkai  (ingestuurd door Alja Spaan)

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst. We starten deze nieuwe serie binnenkort!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten