LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 22 / 30 mei

30 mei, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Stofloze afdruk van Henry Sepers (Hettie Marzak)

Foute Slauerhoff op Vlielandcolumn Jos van Hest

Recensie van de bundel geluiden voor de laatste dag van Jozef Deleu (Maurice Broere)

Interview met Sascha Beernaert, "Zo eenvoudig kan winnen zijn" (Truus Roeygens)

 

Recensie van de bundel Voor waar genomen van Inge Boulonois (Geert Zomer)

Gedichten van Steven Van Der Heyden

 

Vrijheid als kunstwerk, column van Rogier de Jong

 

Deze week op de site van Meander

"hamsterwielen voor een dystopie", uit het interview met Martijn Benders, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwsflits

Het 51e Poetry International Festival komt eraan, in een geheel vernieuwde stijl en op een nieuwe locatie. Van vrijdag 11 t/m zondag 13 juni kun je genieten van performances, interviews, talkshows, workshops en bijzondere ontmoetingen. Live streams met optredens en gesprekken zijn er met Nederlandse dichters als Ellen Deckwitz, Anne Vegter, Alfred Schaffer, Radna Fabias en Bernke Klein Zandvoort. Vanuit het buitenland zijn aanwezig Maren Kames (D), Raymond Antrobus (VK), Vanessa Kisuule (VK), Carolyn Forché (VS), Paul Demets (B), Peter Verhelst (B), Juana Adcock (Mex/VK), Ronelda Kamfer (ZA) en Samantha Barendsen (F).
Het grote thema dit jaar is 'What You Will Hear Is True'. Speciale aandacht is er voor klimaatpoëzie i.s.m. de Klimaatdichters Nyk de Vries & Artvark en poëzie in gebarentaal.

Literaire schrijvers, performers, graphic novelists, illustratoren en vertalers in het Nederlands komen in aanmerking voor de steunregeling Van maker tot lezer 2021. Een goedgekeurd projectplan levert 2.500 euro waarmee de teruglopende inkomsten in de moeilijke covid-tijd enigszins gecompenseerd kunnen worden. Er is nog steeds budget, maar je moet wel snel zijn als je ervoor in aanmerking wilt komen. Zie hier voor meer informatie over de regeling van het Nederlands Letterenfonds.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder neemt ons mee op een wandeling van Bussum naar Baarn in een nieuwe documentaire van het Feest der Poëzie langs de plaatsen waar de fascinerende en tragische laatnegentiende- en vroegtwintigste-eeuwse dichter, schrijver, wereldverbeteraar en psychiater Frederik van Eeden en literair beeldenstormer, veelschrijver, dandy, smulpaap en zelfonderzoeker Lodewijk van Deyssel woonden en werkten, wandelden en elkaar ontmoetten. Luister naar vrijwel vergeten liederen op teksten van Van Eeden en Van Deyssel door liedduo Anna Majchrzak (sopraan) en Daan van de Velde (piano) en emerita stadsdichter van Hilversum Mieke van Zonneveld.

Readymades

KRUK

De meester hing een bordje met het woord raam bij het raam en het woord kast bij de kast. Zo maakte ik kennis met het wonder van de woorden. En het ging verder met tafel en stoel. Ongelooflijk, ding en woord vielen samen. Bij mijn oma leerde ik dat taal je ook bedriegt. In haar keuken stonden drie groene bussen met de woorden koffie, suiker en thee. Maar in de koffiebus zaten elastiekjes, linten en paperclips, in de suikerbus bewaarde ze kassabonnen en spaarzegeltjes en in de theebus zat ook geen thee. Ik houd ervan als het klopt: een brievenbus met het woord brieven erop, een grote boodschappentas met de vermelding Big Shopper, een ontbijtbordje met het woord ontbijt. In het hol van de leeuw, het kantoor van uitgeverij Plint, stond deze readymade op drie poten, op de jute zitting het woord KRUK geborduurd. Hoe voortreffelijk is de wereld dan! Toch durfde ik niet op dit gedicht te gaan zitten. Bang dat de kruk me niet zou houden.

© Jos van Hest


Meanderen

Van vader op zoon, Frederik Heemskerk (Boom, 2020), ingestuurd door Alja Spaan

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten