LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 32 / 29 augustus

29 aug, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Recensie van de bundel Sparagmos van Hans Dekkers (Hans Puper)

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (7), Tijs van Bragt

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Recensie van de bundel Doe het toch maar van Babs Gons (Herbert Mouwen)

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Interview met Inge Boulonois, “Dat een schilderij of een gedicht dé waarheid zou kunnen bevatten is een illusie.” (Alja Spaan)

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Recensie van de bundel Weemoedig voorwaarts / Wehmut und so weiter van Hans van der Veen (Hans Franse)

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Gedichten van Ruud Offermans

 

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Over Nederlands en streektalen (3), column van Willem Tjebbe Oostenbrink

 

Deze week op de site van Meander

“De wet van de Afnemende Meeropbrengst“, uit het interview met Marc Eyck, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De Maerlant Poëzieprijs 2021 wordt gedeeld door Sara de Lodder en Anders Schinkel. De jury kon niet kiezen tussen hun gedichten. Een eervolle vermelding ging naar Monique Bol. De gedichten zijn op groot formaat terug te zien en te lezen in de Zeeuwse Oase in Kats.

U kunt vandaag nog naar literair café De Groene Fee in Breda voor een speciale buiten-editie van poëzie, muziek en proza. Tot 18.00 uur! En als u in de buurt van Buurse woont, van 16.30 tot 17.30 uur is daar in het Kleine Kerkje flamenco muziek van Hans Martin en poëzie van Margót Veldhuizen.

Op 1 september presenteren Renato Miguel en Jeroen Naaktgeboren poëzie in de Poetsclub Rotterdam. Vanaf 20.30 uur.

Mocht u in de buurt van Alkmaar komen, genoeg Reuring op 4 september.

U kunt ook kiezen voor Harlingen:

Gemeente, Bibliotheek Harlingen, het Hannemahuis en Boekhandel Van der Velde eren schrijver Simon Vestdijk met het Literair Festival Vestdijk op 4 en 5 september in Harlingen. Met onder andere Vestdijkkenner Kees ’t Hart, Hiske Oosterwijk zingt Gysbert Japicx, historicus Josse Pietersma, literair talent Joost Oomen, 1ste dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga, Friezen-schrijver Flip van Doorn, muziek en lekker eten. Het festival vindt plaats in de gezamenlijke tuin achter de bibliotheek, de boekhandel en het Hannemahuis in Harlingen.

Tussen de schuifdeuren: Al ruim een jaar huist er op de website van Poëzie Podium Oss (PPO) een ons sterk beperkende opmerking: Nog even wat minder dichterbij! Hunkerend naar podiumtijd en laverend tussen maatregelen en respect voor onze gasten kunnen we u mededelen dat we er weer gaan staan, en wel op woensdag 8 september om 20.00 uur in het Cultuurlokaal van de Groene Engel.
Naast optredens van zes PPO-dichters ontvangen we centrummanager van Oss Jack van Lieshout, die praat over zijn klik met poëzie. Gastoptredens zijn er van de stadsdichter van Oss Michel Nierop en Hans Marijnissen van dichterscollectief PoëzieClub Eindhoven. Tussen de poëtische woorden door is er live muziek van het inmiddels in Oss spraakmakend trio Echte Mensen. Zij laten ons genieten in de breedste zin van het woord. Hun zogeheten performances betitelen ze als ‘oproeringen’, waarbij ze spontaan opereren op het snijvlak van theater, poëtische teksten en populaire muziek. Kortom, genoeg ingrediënten voor een hartroerende, tegendraadse maar bovenal een zinnenprikkelende avond. Toegang gratis.

Op zondagmiddag 19 september Poëziepodium in De Zwarte Doos, Eindhoven. Niet alleen luisteren maar meedoen? Dat kan! Thema (niet verplicht): Terug naar school.

 

Readymades

Wildbak

Om wild of natte spullen te vervoeren, inhoud van 100 liter.
Opvouwbare en 100% waterdichte bak, voor wild of natte spullen.
Met 2 draaggrepen en een aantrekkoordje.
Groot genoeg voor een everzwijn van 60 kg of een hinde.

Deze readymade, gevonden op een internetsite, stuurde Monica Boschman me toe. Er staat precies in wat de lezer moet weten: opvouwbaar en waterdicht. Met nauwkeurige cijfers waar je behoefte aan hebt: 100 liter, 100 procent, 2 draaggrepen, 60 kilo. En dat alles ook nog geschreven met heldere woorden die zeggen wat ze zijn: wildbak (macho), draaggrepen (stevig) en aantrekkoordje (aantrekkelijk). Waar in de poëzie van nu kom je zulke trefzekere termen nog tegen? En hoe de readymade wordt afgerond met dat afgemaakte everzwijn en die niet meer dansante hinde! Juweel van een gedicht, om jaloers te worden; ik wou dat ik het had geschreven.

© Jos van Hest


Meanderen

De bestaande en geplande vloeivelden in de meanders van de Seine, ten behoeve van de Parijse riolen, uit: De Ingenieur, 1897, aangehaald in Koninkrijk vol sloppen, achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw, Auke van der Woud, Bert Bakker, 2010.

uit Expectation, Anna Hope, Ambo/Anthos, 2021.
Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

Onze ‘oude’ rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we ‘meanderen’ gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten

Nieuwsbrief 11 / 12 maart

De afgelopen week op de site van Meander   Recensie van de bundel Blauwe hanen van Elmar Kuiper (Tom Veys) Gedichten Geert Jan...

Nieuwsbrief 10 / 5 maart

De afgelopen week op de site van Meander   Recensie van de verzamelbundel Zo worden jaren tijd van Cees Nooteboom (Johan Reijmerink)...

Nieuwsbrief 9 / 26 februari

De afgelopen week op de site van Meander   Recensie van de bundel Ruimtes aan de rand van Ludwien Veranneman (Hettie Marzak)...