LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 39 / 17 oktober

17 okt, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bloemlezing Zo helpt poëzie, 101 gedichten over de zorg, samengesteld en ingeleid door Bert Keizer (Janine Jongsma)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (14), Peer van den Hoven

Recensie van de bundel Disoriëntaties van Evi Aarens (Hans Puper)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het zesendertigste gesprek, met Rogier de Jong (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Aarduitwrijvingen van Charlotte van den Broeck (Peter Vermaat)

Klassieker 254, een bespreking van het gedicht Opening van het visseizoen van K. Schippers (Herbert Mouwen)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

 

 

Piccolo en de dooie dood, column van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"Poëzie kent een eigen werkelijkheid", uit het interview met Pom Wolff, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Peter Verhelst wint de Constantijn Huygens-prijs 2021. Al eerder ontving Verhelst de Jan Campert-prijs 2008 (voor de bundel Nieuwe sterrenbeelden) en de F. Bordewijk-prijs 2000 (voor de verhalenbundel Tongkat). Daarnaast ontving hij eerder onder andere de Herman de Coninckprijs en de Gouden Griffel.

Vandaag wordt om 14:00 uur in Eijlders, Amsterdam, de speciale – ter gelegenheid van het bijzondere jubileum 80 jaar Eijlders -bundel gepresenteerd die in samenwerking met het Rijksmuseum is ontstaan. Dichter bij het Rijks bevat ruim 50 gedichten geschreven bij een door de dichters gekozen kunstwerk.
Kun je vanmiddag niet, kom dan zondag 31 oktober 2021 om 14:00 uur voor een tweede dichtmiddag in het teken van de kunst. Je kunt je hier aanmelden.

Woensdagavond 20 oktober poëzie met een klank van fluit in Dat Bolwerkck, Zutphen door Kopwit.

Op 23/10 in het Poëziecentrum Nederland en op 7/11 in Scheltema de bundelpresentatie van Vertalersweelde, Baffo in de handen van Mereie de Jong. De presentatie is in handen van Jos van Hest. Vertaalster Mereie de Jong zal enige vertalingen voordragen en de dichters Jolies Heij, Anneke Schampaert, Jos van Hest en Kees Godefrooij zullen hun gedichten voorlezen geïnspireerd op het werk van Baffo.
Giorgio Baffo was een achttiende-eeuwse Venetiaanse dichter die nog niet eerder in het Nederlands is vertaald. Vertalersweelde is een uitgave van Stichting Spleen.

De Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd is een internationale haiku- en tekenwedstrijd voor kinderen tot en met 15 jaar. De zeventiende editie van de Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd wordt gehouden van 1 november 2021 tot en met 28 februari 2022. Het thema is: ‘Steden’. De Nederlandse prijswinnaars ontvangen een leuk prijzenpakket tijdens de prijsuitreiking in het Japanmuseum SieboldHuis. Misschien komt een Nederlandse haiku wel in de internationale bundel?

De Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en –communicatie Nederland (VWN) organiseert dit najaar een wetenschapsgedichtenwedstrijd ter ere van haar 35-jarig jubileum. De opdracht luidt: Schrijf een gedicht binnen het thema ‘wetenschap’.
Een onafhankelijke jury, bestaande uit Anna Enquist, Edward van de Vendel, Marlies ter Voorde en Ionica Smeets, zal de winnaars selecteren. Dien je gedicht(en) uiterlijk in op 28 november. Kijk hier of hier voor meer informatie.

Elders literair is een digitaal platform onder welke naam een tijdschrift, lezingen en optredens vallen. Het platform maakte zich afgelopen week bekend. Tot de medewerkers, redactieleden behoren Kristien De Wolf, Arjen Duinker, Diederik Gerlach, Hein van der Hoeven, Peter den Hollander, Herman Jansen, Heidi Koren, Els Kort, Arjen van Meijgaard, Felix Monter, Hans Muiderman, Kees Ruys.
In ‘Elders literair’ gaat het over het vertrouwde en het onbestemde, over dromen en vertrekken, over arriveren en verdwalen en, in iedere betekenis van het begrip, over terugkeren. Of het nu om het ‘hier’ of ‘elders’ gaat, steeds is één specifieke plek het uitgangspunt. Het platform ‘Elders literair’ biedt in digitale vorm en als papieren tijdschrift (met ingang van 2022)) een podium aan prozaschrijvers, dichters en essayisten voor wie het ‘niet hier’ in hun werk een wezenlijke rol speelt. Voor meer zie hier.

 

Readymades

Ik doe mooi mijn koplampen niet aan

Deze geestige readymade vond ik op internet. Heerlijk oefenmateriaal voor niet-angstige schapen die het verschil weten tussen feiten en meningen, tussen overhaaste generalisaties, onjuist verband oorzaak en gevolg, verkeerde vergelijkingen en cirkelredeneringen. Poëzie voor en over ongebruikte koplampen.

© Jos van Hest


Meanderen

Uit Zutphen niets dan goeds, ingestuurd door Hans Puper

Op Tumblr Turning Suzy Murphy, ingestuurd door Alja Spaan

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten