LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 41 / 31 oktober

31 okt, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Een uitzicht waar iets over viel te zeggen van Dinie Sophie Finterman (Hans Franse)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (16), Kamiel Choi

Interview met Ruud Offermans, "De rol die de poëzie in m'n leven speelt is louter existentieel." (Alja Spaan)

 

Rob de Vos-prijs 2021 eervolle vermeldingen (II)

Gedichten van Robin Veen

 

Melkwoud, geen melkbos, column van Jan van der Vegt

Deze week op de site van Meander

"Ivo de Wijs leeft dit jaar een halve eeuw van pen en stem.", uit het interview met Ivo de Wijs, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Mischa Andriessen ontvangt de Jan Campert-prijs 2021 voor Het Drogsyndicaat.

Het Letterenfonds keert weer uit aan oeuvrebouwers, dit keer zijn er ook gelukkige poëten: Arnoud van Adrichem, Mischa Andriessen, Frouke Arns (maar dan voor een roman), Edwin Fagel, Maarten van der Graaff, Marijke Hanegraaf, Sasja Janssen, Wilem Thies, Geart Tigchelaar en Nyk de Vries.

De culturele agenda voor de novembermaand in het Ramses Shaffy Huis staat online. Een programma met o.a. pop- en kleinkunstoptredens, een podcast event, pianorecital, een foto expositie en natuurlijk het Shaffy Poëzie Podium.

Maandelijkse online poëzie bijeenkomsten van de stichting Luistergoud. Wilt u ook vanuit huis samen gedichten bespreken? De bijeenkomsten duren anderhalf uur en de groepen bestaan uit maximaal 12 mensen. Via de methode ‘close reading’, eigenlijk ‘slow reading’, worden gedichten gelezen.

 

Readymades

Dertig jaar honden

Waren Madam Bvtterfly en Sir Herbert bevriend met elkaar? Sprongen ze vaak tegen elkaar op? Vonden ze het lekker om onder elkaars staart te snuffelen?
Pegeen is maar twee jaar geworden; Peacock maar één. Dat zou niet mogen mogen. Emily, White Angel, Sable en Cellida werden gelukkig allevier vijftien. Niet gek voor een hond.
In de beginjaren van Peggy Guggenheim als hondenbazin stierven haar lievelingen veel te jong; ze waren nauwelijks puppy-af. Haar latere ‘beloved babies’ mochten langer een hondenleven leiden. Ze droegen prachtige namen van Cappvcino tot Cellida.
In de tuin van Peggy Guggenheim in Venetië - waar ze zelf ook begraven ligt - zag ik op het massagraf van haar honden deze readymade die mij diep ontroerde. Geen geblaf en geen gejank meer. Nooit meer gekwispel. Alleen hun namen en jaartallen, in wit, stil marmer gegraveerd.

© Jos van Hest

Meanderen

uit De dode arm, Allard Schröder (De Bezige Bij, 2014

Frederic Edwin Church on Tumblr.
Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten