LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 43 / 14 november

14 nov, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Schoon in elk oog is wat het bemint van Hafid Bouazza (Paul Roelofsen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (18), Hettie Marzak

Recensie van de bundel wuivend en buigend van Hansko Visser (Wim Platvoet)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ hetzevenendertigste gesprek, met Jinze de Klerk (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel Belvedère van Arjan Peters (Kamiel Choi)

Literaire herinneringen aan Groningen (1), column van Rogier de Jong

Plagiaat, column van Karel Wasch

Deze week op de site van Meander

"De liefde voor poëzie begint bij zingen", uit het interview met Stevine Groenen, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Ellen Deckwitz ging er met de Johnny 2021 vandoor. De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie, werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is voor een dichter, woord- of podiumkunstenaar die op uitzonderlijke wijze bijdraagt aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied.

Dichter Maria Barnas is de winnaar van de Ger Fritz Prijs 2021 met haar gedicht 'Lied van de vuilnisman'. Barnas schreef dit gedicht voor meneer van der S., ter gelegenheid van eenzame uitvaart nr.258, op 12 januari 2021.
De Ger Fritz Prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het mooiste eenzame uitvaart-gedicht van het afgelopen jaar. Zaterdag 30 oktober, twee dagen voor Allerzielen, kreeg de prijswinnares op de Amsterdamse Begraafplaats St. Barbara haar prijs overhandigd. Voor de Ger Fritz Prijs komen alle gedichten in aanmerking die het afgelopen jaar voor een eenzame uitvaart zijn geschreven. Er kan niet actief naar de prijs gedongen worden, de jury bepaalt autonoom wie de prijs wint. Eerdere winnaars waren de Antwerpse dichter Peter Theunynck (2015), Menno Wigman (2016), Eva Gerlach (2017),  F.Starik (postuum, 2018), Erik Jan Harmens (2019) en Jos Versteegen (2020). De Ger Fritz Prijs is een initiatief van Stichting de Eenzame Uitvaart.

een lezing over het beleven van poëzie. Over hoe poëzie een rol speelt in ons dagelijkse leven, wat poëzie ons brengt en hoe het ons kan raken. Marjoleine de Vos is niet alleen zelf dichter, maar schrijft daarnaast columns en artikelen waarin poëzie steeds terugkomt als een belangrijke inspiratiebron voor haar leven. Welkom!

In Zutphen dus, Dat Bolwerck, 26 november, met H.C. ten Berge! Reserveren hier.

Sigrid Kingma is benoemd tot de nieuwe 'Dichter van Fryslân'. Ze is daarmee de derde Dichter fan Fryslân. Kingma krijgt de titel voor de komende twee jaar.

 

Readymades

 

Piekfijn Leids kwatrijn

Piekfijn kwatrijn gevonden in Leiden. De eerste regel is meteen al ijzersterk: in vier woorden twee tegenstellingen. En dan in regel twee de alliteratie strijken en stomen! In regel drie krijgen de gordijnen & vitrage een nieuwe voering. De laatste regel is helemaal kostelijk: boot krijgt zeilen, wie weet ook van leer & bont. En dat alles in een staccatoritme, lees deze readymade hardop en je hoort het.
Tot nu toe hebben we dit kwatrijn vrij oppervlakkig geanalyseerd, slechts bekeken welke literaire stijlmiddelen worden gehanteerd. Zo lezen simpele lezers. Wat dit voortreffelijke kwatrijn juist zo uitmuntend maakt, is de levenshouding waar het naar verwijst. In dit gedicht is alles mogelijk; het is ongelooflijk hoopvol. En daarmee doet het gedicht een oproep aan de lezer. Of je nu van innemen houdt of van uitleggen, het kan en mag allemaal. Of je nu van langer houdt of van korter, het maakt niet uit. Zit niet bij de pakken neer, zet een rits in of neem een nieuwe voering. Weg met het nihilisme.

© Jos van Hest

 

Meanderen

"En hoe ziet Alkmaar er vanuit de lucht uit? Komrij schrijft: als een dambord. Alkmaarders weten beter. Dominant op een luchtfoto van de binnenstad is natuurlijk de bocht die het Noord-Hollands Kanaal maakt, met aan de westkant van het kanaal een wirwar van afbuigende en meanderende oude straatjes, die van bovenaf toch echt niet aan een dambord doen denken." Joost Zwagerman, uit Tussen droom en daad in Dubbelstad, de Van Foreest Publiekslezing 2004.

Auke van der Woud, uit Het landschap, de mensen, Nederland 1850-1940, Prometheus, 2020.
Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten