LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 1 / 2 januari

2 jan, 2022

Wij wensen u een heel gelukkig nieuwjaar!

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Umbrisch getijdenboek van Hans Franse (Ivan Sachavov)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (25), Geert Zomer

Recensie van de verzamelbundel Er is altijd wel iemand van Wim Hofman (Hettie Marzak)

Interview met Olax, Solosonnettenkransenkransen (Inge Boulonois)

Recensie van de bundel Onder wolken van Sarah Michaux (Peter Vermaat)

Speelkwartier in kwade tijden, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"of je gedicht dan uitgroeit tot iets moois en blijvends hangt toch wel af van een bepaalde aanleg", uit het interview met Monique Wilmer, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Het Kus Team Toneelgroep Maastricht geeft ons maar liefst 24 Nieuwjaarskussen. Afgelopen jaar maakte Zorba Huisman bij het wisselen van de seizoenen telkens zes filmpjes. In een monoloog dragen 24 acteurs korte teksten of poëzie voor, die in het teken staan van het aanbreken van een nieuw jaargetij: lente, zomer, herfst en winter. Geniet van de teksten van o.a. Kopland, Eva van Kleef, M. Vasalis en Shakespeare. Voorgedragen door o.a. Luka Kluskens, Joes Brauers, Michel Sluysmans, Jouman Fattal, Bert Luppes en Camilla Siegertsz.

Lisa Weeda is Het Literair Talent van 2022 volgens de Volkskrant.

Hoe zit het met de literaire voorspellingen voor 2021?

Behoud de Begeerte laat jonge talenten inspirerende, opruiende of poëtische nieuwjaarswensen spuien. Samira Azabar, Lore Baeten, Matthias M.R. Declercq, Els Hertogen, Joost Oomen, Ibe Rossel én Anne-Laure Vandeputte schreven speciaal voor deze gelegenheid een tekst. Luister hier.

Een nieuwe maandelijkse poëtische podcast: Camping De Vrijheid, door Ingmar Heytze en John Jansen van Galen. De insteek is “poëzie lezen als het in elkaar zetten van een bouwpakket zonder handleiding” met een bespreking van hun gedicht van de maand en het stellen van een luisteraarsvraag. Deze maand over het poëtische geschenk van de maand, de bloemlezing met rouwgedichten van Plint, Dood gewoon gaan hemelen. Gast van de maand is Kila van der Starre.

Er is nu ook de podcast Light Verse, een serie over de geschiedenis van light verse. Cabaretkenner Kick van der Veer (van het zondagse radioprogramma Andermans Veren) spreekt daarin met literatuurhistoricus Bas Jongenelen.

Antwerpen stopt met het stadsdichterschap in de huidige vorm meldt Het Laatste Nieuws. In het vervolg zullen vijf dichters (‘jong en divers’) de kans krijgen om officiële stadsgedichten te schrijven.

Een in Nederland vrij onbekende dichter, Ineke Riem, won onlangs in België de Poëzieprijs Melopee Laarne met het gedicht ‘Pegasus in galop’.

Nog wat lijstjes: De beste boeken van 2021 volgens Humo, volgens Tzum, volgens Nieuwsweekend, volgens The Atlantic en volgens het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

En dan, in en rondom, de 10e editie van de Poëzieweek, 27 januari tot en met 2 februari -gevierd van Alkmaar tot Zottegem- vinden we onder andere dit:

Op zondagmiddag 16 januari gaan ze in Leuven op pad. De stadsgidsen van Lots of Leuven laten zich inspireren door Jos Stroobants, een dichter, acteur, musicus, recitant en zo veel meer. Samen zijn we op zoek gegaan naar mooie en relevante gedichten, die aansluiten bij de plaatsen waar we zijn of een extra iets toevoegen aan de inhoud van de kleine verhalen.

Vanaf de 15e januari tot 5 februari een gedichtenroute in het centrum van Bleiswijk.

De nieuwe tentoonstelling TYYYPOëzie toont de spannende ontmoeting tussen woord en beeld, taal en typografie. Met de beroemde visuele dichtbundel ‘Bezette Stad’ van schrijver Paul van Ostaijen en kunstenaar Oscar Jespers als inspiratiebron, dit jaar 100 jaar oud.

Ook in 2022 gaan ze ook in Zaventem op zoek naar poëtisch talent. Het thema van de tiende Poëzieweek en onze wedstrijd is Natuur’ en heeft als motto deze prachtige woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’.

Op 26 januari op het Poëzie Podium Oss stadsdichter Michel Nierop.

Meer info en een overzicht van de activiteiten in die poëzieweek hier.

 

Readymades

De meest luxe en bijzondere reis naar de Verenigde Staten, Canada, Alaska en Hawaii is ongetwijfeld onze 22-daagse Air Cruise ‘Parels van Noord-Amerika’. Met uw privévliegtuig, voorzien van 58 klassieke businessclass stoelen in VIP uitvoering, ontdekt u de mooiste bestemmingen van dit fascinerende werelddeel. U verblijft in luxe en bijzondere accommodaties en maakt inspirerende excursies. Keer op keer weet Air Cruise Collection u te verrassen waardoor uw Air Cruise nóg specialer wordt. U vliegt businessclass vanaf Amsterdam naar Calgary. In Calgary staat uw privévliegtuig voor u klaar dat tijdens de gehele reis tot de beschikking staat van het Nederlandssprekende gezelschap. 22 dagen, vertrek 21 augustus 2022, vanaf 45.995,- per persoon.

In de kwaliteitskrant die zoveel artikelen schrijft over duurzaamheid deze paginagrote readymade met foto van een aantrekkelijke beestenkop. Rocky Mountains, ik kom er aan! Vancouver, Anchorage, Kahului, Honolulu, San Francisco, Jackson Hole, Mount Rushmore, ik kom er aan! Met 57 andere klassieke beestenkoppen in businessclass stoelen in ons privé vliegtuig. Het wordt de reis van mijn leven, ik ga alles filmen, u zult het zien op Facebook en Instagram. Ik ga er een reisverhaal over schrijven dat wekenlang in de toptien zal staan. Of misschien wel een dichtbundel. Waarom niet? De titel heb ik al: ‘Parels van Noord-Amerika’. Die financiële investering haal ik er makkelijk uit. Ik kan niet wachten tot het 21 augustus is.

© Jos van Hest

 

Meanderen

Bij uitgeverij De Horizon, een kleine literaire uitgeverij, in Lelystad opgericht door uitgever Erik Martens en later verhuisd naar Hoorn, verzorgde Job Degenaar een aantal jaren de redactie. In 1992  verscheen een tweede bloemlezing van de  Bloemendaalse Dichterskring met Meander als titel. Daarin verscheen werk van onder anderen Pieter A. Kuyk en Hannie Rouweler. Ingestuurd door Job Degenaar.


uit Terug naar Neerpelt, Lieve Joris, Atlas Contact, 2018

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten