LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 10 / 6 maart

6 mrt, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Enfin van Anton Korteweg (Herbert Mouwen)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (34), Jan Runhardt

Recensie van de bundel Komijnsplitsers van Marieke Lucas Rijneveld (Marc Bruynseraede)

Interview met Toon Vanlaere, "Poëzie schrijven is kloppen op een nagel, iedere bundel steeds dieper." (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Oeverloos van Nisrine Mbarki  (Peter Vermaat)

Gedichten van Emma Acke

Wat daar nu ligt, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"Ik heb het over troostende poëzie als onverhoopte uitkomst.", uit het interview met Nicolas Van Herck, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Uitgeverij De Bezige Bij heeft voor een online campagne tegen de oorlog in Oekraïne het verzetsgedicht Iemand stelt een vraag van Remco Campert uit de bundel "Betere Tijden" (1970) op de gevel van haar pand in Amsterdam in onder meer het Oekraïens en Russisch laten vertalen en verspreidt via de social media kanalen. Ook worden er raamposters van gedrukt.

De Poëzieprijs van Oostende is gewonnen door Sandra Roobaert.

De Poëzievertaalwedstrijd van de Bibliotheek Huizen, Laren, Blaricum werd gewonnen door Jeanet Pronk. De opdracht betrof het gedicht A Song van Joseph Brodsky.

Geen poëzie op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022.

Vrouwendag natuurlijk elke dag, en niet op 8 maart maar 13 maart in Alkmaar.

Op 19 maart 2022 worden de prijzen in De Gedichtenwedstrijd uitgereikt in de Brakke Grond te Amsterdam.

Op 21 maart is het weer Wereldpoëziedag.

De nieuwe Belgische Dichter des Vaderlands, Mustafa Kör, wordt 23 maart aangesteld.

Neske Beks, Piet Gerbrandy, Babs Gons zijn drie nieuwe schrijvende leden voor de Akademie van Kunsten. Leden van de Akademie van Kunsten hebben zich bewezen in hun vak en willen een bijdrage leveren aan het werk van de Akademie. Zij doen dit door de stem van de kunsten te vertolken in de samenleving en door de samenwerking tussen kunst en wetenschap te stimuleren. Het belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie.

Het Poëziecentrum hoopt in deze barre tijden een plek van ontmoeting, bezinning of inspiratie voor u te zijn. Kijk voor alle activiteiten op de agenda.

De U-slam is terug! In de aanloop naar het NK Poetry Slam in september 2022 organiseert  International Literature Festival Utrecht - ILFU vijf voorrondes en een jaarfinale, terug op het oude nest: Theatercafé De Bastaard. De eerste op dinsdag 5 april van 20.00-23.00 uur. De winnaar van de jaarfinale gaat door naar de finale van het NK Poetry Slam op zaterdag 24 september in TivoliVredenburg!

Ander interessant leesvoer staat ook in een concurrerend magazine: Elders Literair.

 

Readymades

Jan Domoor peinst zijn hersens suf;
Piet Knap zegt: “Ik weet het Juf”!

Deze kaart stuurde Gretha Wortelboer naar Bettie en Jopie Heijer op de Drietorenweg in de Noordoostpolder. De blauwe postzegel van 2 cent is afgestempeld op1956. Bettie en Jopie zijn inmiddels, als ze  nog leven, over de zeventig. Zou Bettie de Jan zijn op de foto en Jopie de Piet? Of andersom?

Over dit tweeregelig gedicht is veel te zeggen. Allereerst valt het rijm natuurlijk op: ‘suf’ en ‘Juf’. De hoofdletter J toont aan dat onderwijzers gezien werden als autoriteiten waarvoor je veel ontzag moest hebben. Dan de tegenstelling in de achternamen, ook met hoofdletters, die als scheldwoord en eretitel werken: Domoor en Knap. (Jammer dat Knap geen Slimmerik wordt genoemd. Dat zou wat woordsoort betreft een mooiere tegenstelling zijn.) En dan is er natuurlijk ook het onzalige metrum van dit vers; wat loopt het lekker mank!

De gezichten van de twee jongens zijn ook heerlijk van uitdrukking. Piet zegeviert met zijn vinger in de lucht; Jan houdt zijn vinger juist bedachtzaam bij zijn oor. De fotograaf heeft dat kostelijk geregisseerd. De dromedarissen op de schoolplaat kijken onaangedaan toe.

Vers en foto hebben een duidelijke boodschap: Jan is een domme ezel, Piet een slimme vos. Het draaide in het onderwijs een halve eeuw geleden om het goede antwoord geven. Daartoe werden schoolkinderen gedrild. En dat gebeurt nog steeds. Als je het goede antwoord weet, mag je door. Zelf nadenken en je hersens gebruiken, wordt niet gestimuleerd.

Peinzen, het lijkt me een noodzakelijk schoolvak. En dan als ultieme doel: je hersens suf peinzen.

© Jos van Hest

 

Meanderen

uit Recollections of my non-existence van Rebecca Solnit, Viking, 2020. Ingestuurd door een oplettende lezer.

Meander op het dak! Ingestuurd door Annette Akkerman.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten