LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 12 / 20 maart

20 mrt, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Er liggen twee holtes op je kussen van Monique Bol (Ivan Sacharov)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (36), Sacha Landkroon

Recensie van de bundel Het Firmament Tussendoor van Ferdi Karto (Maurice Broere)

Interview met Monique Leferink op Reinink, "voorbij woorden" (Alja Spaan)

Recensie van de bundel van de straat geraapt van Guido Lauwaert (Wim Platvoet)

Klassieker 259, een bespreking van het gedicht De overkant van de canyon van Lieke Marsman (Joost Dancet)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

Ellen Vogel, de laatste der grotencolumn van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"Proeven van het vreemde en het bekende", uit het interview met vertaler Ton Naaijkens over de poëzie van Barbara Köhler, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

De Gedichtenwedstrijd werd gewonnen door Ruth Lasters (onder pseudoniem Paul Bellemans). Tweede werd Lieke Gorter en derde August Tholen.

De eerste in de Willem Wilmink dichtwedstrijd werd Anje Gnodde. Tineke van Roozendaal werd tweede en Onno-Sven Tromp derde.

Brabant kent een nieuwe poëzieprijs: De Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen. De gelijknamige stichting en de jury nodigen iedereen met dichterlijke aspiraties uit om een of twee gedichten in te sturen. Het thema van de eerste editie is ‘vriendschap’. Een dichtregel van de winnaar wordt vereeuwigd op een zwerfkei. Deze zogeheten Poosplaats wordt in de Brabantse natuur geplaatst. Deelname aan de poëzieprijs sluit op 15 september 2022.
De poëzieprijs is genoemd naar Pien Storm van Leeuwen. Deze dichteres overleed in 2020. Ze was de vrouw achter de Poosplaatsen. Daarvan liggen of staan er ruim honderd in een groot deel van Brabant. De Poosplaatsen zijn altijd te vinden daar waar de Brabantse natuur op zijn mooist is. Poosplaats is een samentrekking van poëzie en verpozen.
Met de Brabantse Poëzieprijs streeft de gelijknamige stichting twee doelen na: het in herinnering houden van de dichteres en haar werk en het stimuleren van de dichtkunst in Brabant. Bestuursleden zijn onder andere Jan Willem Storm van Leeuwen, Frans A. Brocatus en Paul Spapens. Frans A. Brocatus is voorzitter van de jury. Meer informatie en deelname hier.


Dichteres Pien Storm van Leeuwen op een Poosplaats. Foto (c) Jan Willem Storm van Leeuwen.

Vijf Nederlandse en Vlaamse schrijvers gingen een experiment aan en creëerden in opdracht van NOORDWOORD een wereld van geluiden. Geen podcast, geen luisterboek, geen hoorspel, maar een audiobeleving. Literatuur om naar te luisteren, maar niet persé in verhaalvorm. Literatuur die op papier niet kan bestaan. De schrijvers werkten samen met het Groningse productiehuis PodGront en lieten zich adviseren en inspireren door podcastkenner Stef Visjager. Het resulteerde in vijf heel verschillende audio-opnames, die vanaf vandaag te beluisteren zijn via de bekende podcastkanalen en op de website van NOORDWOORD.
Het werk van Anne Eekhout, Jonathan Griffioen, Valentijn Hoogenkamp, Vincent Kortmann en Moya De Feyter is ook te vinden op verschillende festivals, om te beginnen op muziek- en kunstenfestival Grasnapolsky in Scheemda. Decorbouwer Mats Boswijk maakte daarvoor een installatie van staal en kunststof, die een tastbare vertaling is van wat literatuur doet: je een spiegel voorhouden en je met een andere blik naar de wereld laten kijken. De schrijvers werden in hun proces vergezeld door NOORDWOORD-schrijftalenten Richard Nobbe, Annegreet Bos en Charlotte Beerda.

De Haarlemse Dichtlijn exploiteert de komende maanden, in samenwerking met de Kunstbeurs Heemstede en de gemeente, het kleinste museum van Heemstede: de vitrinekasten van het raadhuis, Raadhuisplein 1. Vandaag brengen ze daar kantelpoëzie, met behulp van de 'dichtleggers' die in de Poëzieweek verspreid zijn.
Volgende week zondag, de 27e, organiseert de Dichtlijn een poëziewandeling in Duin&Kruidberg, waarbij deelnemers gedichten kunnen voordragen bij het thema 'te vroeg, te laat of precies op tijd'. Aanmelden hier.

 

Readymades

Vetsak

Een vetsak is niet zomaar een zitzak,
het is een heus kultobject.
De met schuim gevulde zitzak
brengt flexibel zitgemak en
gezelligheid nu ook bij je thuis.
Beleef met de vetsak
het ultieme loungegevoel,
geborgenheid en een hoge
knuffelfactor gegarandeerd!
Ervaar comfort als nooit tevoren.
Onze vetsaks zijn gevuld met
uniek schuim dat het lichaam
ondersteunt door drukabsorptie
en bieden zo'n zacht comfort
dat je denkt op wolken te zitten.
Plof urenlang neer in jouw vetsak,
lees een boek, doe een dutje
of chill gewoon met je geliefde

 

Reclametekstschrijvers zijn pas de ware dichters: ze palmen met hun geraffineerde tovertaal heel wat argeloze lezers en luisteraars in en verdienen daar een aardige boterham aan. Kom daar eens om bij de zuivere poëten zonder winstoogmerk. Die hebben slechts een handjevol lezers; ze lijden voor hun vak en moeten rondkomen met bijbaantjes. In het beste geval krijgen ze de reiskosten vergoed voor hun optreden in een achteraf zaaltje. Geen vetpot om een vetsak aan te schaffen.

Nee, dan de reclamedichters, zij en hun bankrekening weten waar het in de wereld om draait. Om de vetsak! Een vies maar lekkersmakend, goed geolied woord is dat. Het klinkt als gladde snackmuziek, proeft als zachte, handgemaakte mayonaise, voelt als een weldadig en glanzend liggen in een kom vol slagroom.
Vanaf het moment dat ik las dat een vetsak niet zomaar een zitzak is, maar een heus kultobject wil ik er ook een. Waarom zou iedereen het ultieme loungegevoel mogen ondergaan en ik niet? Ik heb toch ook recht op de geborgenheid die een vetsak je geeft waarbij een hoge knuffelfactor wordt gegarandeerd? Samen met de dichter van bovenstaand vetsakgedicht wil ik urenlang aldoor maar neerploffen, in onze tweepersoons vetsak. Een boek lezen? Nee! Een dutje doen? Nee! Neerploffen en chillen met mijn geliefde dichter? Ja!

© Jos van Hest

 

Meanderen

uit De dagen, Bernard Dewulf (Atlas Contact, januari 2022) ingestuurd door Alja Spaan

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten