LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 25 / 19 juni

19 jun, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Huiden van Julie Beirens (Hans Franse)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (49), Elbert Gonggrijp

Recensie van de bundel De introductie van het plot van Frank Keizer (Herbert Mouwen)

Interview met Herlinda Vekemans, "zeker geen punt erachter om alles dicht te gooien" (Marc Tiefenthal)

Recensie van de bundel Vier kwartetten van T.S. Eliot (Hans Puper)

Klassieker 262, een bespreking van het gedicht Pastiche-Nerval van E. du Perron (Hettie Marzak)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

Een literaire smeltkroes, column van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"Het componeren van een gedicht is van een totaal andere orde dan de intentie trachten te achterhalen.", uit het interview met August Tholen, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Maxime Garcia Diaz heeft de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut gewonnen met de bundel Het is warm in de hivemind (De Bezige Bij). Ze ontving een cheque van € 1.500.

Voor de zesde keer op rij reiken Poëziecentrum en de Auteurs de Poëziedebuutprijs uit. De jury selecteerde drie dichters omwille van hun bijzonder poëziedebuut in 2021 (in alfabetische volgorde): Babs GonsDoe het toch maar (Atlas-Contact, 2021), Sarah Michaux, Onder wolken (Uitgeverij P, 2021) en Dorien de Wit, eindig de dag nooit met een vraag (De Arbeiderspers, 2021).

Nooit Terug is een festival over taal en het woord. Op zaterdag 2 juli gaat in de historische binnenstad van Dordrecht de tweede editie van start. Dichters, singer-songwriters, rappers en andere performers zullen op verschillende podia van zich laten horen. Jij kan er als dichter bij zijn! Belangrijk onderdeel van het festival is uitslag van de dichtwedstrijd met het thema ‘Wonen’. Ook is het gedichtenlaantje dan open (en op zondag 3 juli vanaf 13.00 uur). Er zijn verhalenvertellers en dichters aanwezig in park Merwestein, waar de Stichting Laethbloeyer culturele en kunstzinnige activiteiten organiseert rond de aanwezige beeldenexpositie. Gratis!

Vorig jaar vond Dichters in de Prinsentuin plaats in de Hortus in Haren, waar in pandemische tijden meer ruimte was dan in de altijd bomvolle Prinsentuin in Groningen. Het bleek een gouden greep, want het festival was in de Prinsentuin wel aan vernieuwing toe en de nieuwe omgeving zorgde voor een verfrissende vernieuwing. Dit jaar dus weer in Haren, de vijfentwintigste keer van het poëzie festival, van 8 tot en met 10 juli. Hier het laatste nieuws.

 

Readymades

 

Maak nu eens een opstel door in te vullen

Deze Readymade vond ik in ‘Nieuw Opstellenboek, Stijloefeningen voor Kweek- Normaal- en Hoogere Burgerscholen’ van L. de Vries, Hoofd eener school en leeraar aan de Inrichting van De Vereeniging tot opleiding van Onderwijzers en Onderwijzeressen te Amsterdam, een uitgave van P. Noordhoff, Groningen,1907.

Zulk degelijk taalonderwijs vol levensmoed wordt nu niet meer gegeven. ‘Maar dan ook de goeden ……, recht op ’t doel …… en vaak zult gij steun vinden zelfs daar, waar ……’

© Jos van Hest

 

Meanderen

uit een recensie van de recente bundel van Hans Tentije, Waarvandaan, Trouw, Tijdgeest, 4 juni 2022. Ingestuurd door Jos van Hest.

En ingestuurd door nog een zorgvuldige lezer: uit Mariken Heitman, het bekroonde boek Wormmaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten