LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 27 / 3 juli

3 jul, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Je moest me eens zien van K. Schippers (Adriaan Krabbendam)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (51), Koos Hagen

Recensie van de bundel Iedere druppel is Atlantisch diep / Liber amicorum voor Frans Kuipers (Peter Vermaat)

Interview met Maria Barnas, "De positie van de nieuwkomer in de taal wil ik verkennen" (Jan Loogman)

Recensie van de verzamelbundel Van vogels krijg je nooit genoeg, samenstellers Jan de Baas en Arie Bijl (Herbert Mouwen)

Gedichten van Caty Moerman

Oude man met knotje, column van Jan Loogman

Deze week op de site van Meander

"Voor mij is poëzie een onmisbaar element in een evenwichtig leven, dat de diepte niet schuwt.", uit het interview met Hilde Pinnoo, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Afscheid Hans Puper als recensent

Hans Puper neemt na acht jaar en 250 (!) recensies verder, afscheid als recensent bij Meander. Wij gaan zijn kundige inbreng en zijn uitstekende besprekingen missen. Als columnist blijft hij gelukkig schrijven voor Meander en dat verzacht de pijn een beetje. Hans Puper is in de afgelopen jaren een begrip geworden in de poëziewereld. Zijn mening wordt door dichters, collega-recensenten en lezers zeer op prijs gesteld. Zijn mening doet ertoe.
Sinds 2013 besprak hij bundels voor Meander. Ook in zijn functie als coördinator en eindredacteur van de recensierubriek (2015 – 2020), was hij als recensent uitermate actief.
Kennis van poëzie en een zuiver taalgevoel kenmerken hem. Maar waar Hans in uitblonk, was zijn gave om poëzie spannend te maken voor de lezer, je hing, bij wijze van spreken, aan zijn lippen. Kritische noten werden meermaals gekraakt, maar altijd met respect naar de dichter toe. Hans Puper wist zijn publiek te enthousiasmeren voor poëzie, een recensent in hart nieren! Hij was jarenlang het boegbeeld van onze recensierubriek, stond iedereen met raad en daad bij en we gaan we hem node missen! Wij zijn hem grote dank verschuldigd voor zijn inzet en de vele bijdragen die hij leverde. We wensen hem veel plezier met zijn dik verdiende vrije tijd. Een diepe buiging Hans!
Op 8 juli komt zijn laatste recensie online. In augustus volgt een uitgebreid interview met Hans.

Janine Jongsma
(coördinator en eindredacteur recensierubriek)

Medewerkers

Monique Wilmer-Leegwater gaat – naast de nieuwsflitsen die ze voor ons verzamelt – ook interviews doen, daar zijn we heel blij mee!
Jan Loogman heeft zijn laatste interview geleverd (zie hierboven) maar blijft gelukkig prachtige columns schrijven.


Nieuwsflits

Het thema van de 31ste editie van de Plantage Poëzie Prijs is: Spiegel. Spiegelbeeld, vertel eens even. Kan een spiegel liegen? Hoe ziet de achterkant van een spiegel eruit? Zijn ogen de spiegels van de ziel? Bestaan er blinde spiegels? Wie is de mooiste van het land? Ook gek op een spiegelei? Is een gedicht een spiegel van woorden? Pak je kapspiegel, je nachtspiegel, je lachspiegel, je zakspiegeltje, je scheerspiegel, je achteruitkijkspiegel. Schrijf een gedicht en stuur in voor 15 augustus.

De bundel Virgula van Sasja Janssen is voor de vierde keer op rij genomineerd voor een prijs. Nu de KANTL Poëzieprijs, een vierjaarlijkse prijs, van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren in Gent.

Readymades

Referentie 1131

Het geluk is met mij. Ik heb hem gevonden! Een wezenlijk aardige man die flink uitpakt op pagina 3 van de NRC, net niet op de voorpagina dus. Hoeveel zou ie voor zo’n krachtige, vierkante advertentie hebben moeten dokken? Daar zit een robuust verlangen achter. Alles wat ik zoek in een man heeft deze opgewekte, gezellige Brabander (66) in huis: beetje tuinieren, graag uit eten, niet à tout prix onafhankelijk of eigenzinnig. En dat ie gepokt en gemazeld (kostelijke karakterisering!) is in juridisch advies geeft me bij voorbaat een veilig gevoel. Hij zoekt een liefdevolle partner om het leven in de komende decennia mee te delen en er samen een fantastisch leven van te maken. Dat wil ik ook! Precies zoals hij het formuleert! Reizen, Cultuur. Gesprekken. Sportief. Intimiteit. Ik ben wel geen vrouw, maar hij is  een kniesoor als hij daarop let. Je moet niet alles op een weegschaaltje leggen. Ik kan best een warm thuis voor ons realiseren. Referentie 1131. Ik ga reageren.

© Jos van Hest

 

Meanderen

Problematische Meanders, meanderende verloop, afgesneden meanders.....je komt ze veelvuldig tegen in Auke van der Woud's Het landschap, de mensen, Nederland 1850-1940, Prometheus, 2021. Ingestuurd door Alja Spaan.

Verschillende lezers wezen ons op deze Onze Taal over ‘meanderen’! Dank!

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten